Mervi Hyvönen
Mervi Hyvönen
Juha Airas
Israelin kansa oli unohtanut Jumalan ja hänen tahtonsa, ja alkanut palvella kanaanilaisten jumalia. Jumala lähetti profeetta Jeremian varoittamaan kansaa: Jerusalemia kohtaa tuho. Omaisuuskansa ei kuitenkaan ymmärtänyt profeetan neuvojen vakavuutta. Babylonian kuningas Nebukadnessar valtasi Jerusalemin. Hallinto- ja virkamiehet vietiin Babyloniin.
Jeremia saarnasi edelleen parannuksen tärkeyttä, mutta väärät profeetat vastustivat Jeremiaa ja rauhoittelivat kansaa, vaikka todellista rauhaa ei ollut. Tällöin Jeremia varoitteli voimakkaasti valheen puhujista. Israelilaiset nousivat Jeremian varoitteluista huolimatta kapinaan. Kansannousu epäonnistui ja Jerusalem hävitettiin – sen muurit revittiin, ja iso osa kansaa vietiin pakkosiirtolaisuuteen.
Elämme tänä aikana voimakkaan informaatiotulvan keskellä. Joskus on vaikea tunnistaa viestivirrasta, mikä on totta. Valhe on vanha asia. Se tuli maailmaamme, kun käärme luikerteli paratiisiin saattaen ensimmäisen ihmisparin syntiin. Tämä toi meihin kaikkiin perisynnin vaikutuksen, taipumuksen syntiin: pahaan ja vilppiin.
Valheella on ihmeellinen vaikutus. On tutkittu, että riittävän monta kertaa toistettaessa mahdottomaltakin kuulostava tarina muuttuu todeksi kuulijoilleen ja jopa kertojalleen. Kun valhe on sisäistetty, sen avulla on mahdollisuus hallita kansakuntia vielä tänäkin päivänä.
Yhteiskunnassamme vaikuttaa ilmiö, jossa auktoriteetteja vastustetaan. Tämä koskee niin Raamattua kuin ajallisia auktoriteetteja. Jälkimmäistä koskien, jopa tieteellisesti vääriksi osoitetut asiat saatetaan sivuuttaa tuotaessa omia näkemyksiä esiin. Riittävän pitkälle mennessään valhe saavuttaa auktoriteettiaseman, jota vain harva uskaltaa kritisoida. Vielä suurempi vahinko tapahtuu, mikäli Raamattu sivuutetaan uskon ja elämän korkeimpana ohjeena.
Raamatussa meitä kehotetaan puhumaan totta. Kahdeksannessa käskyissä todetaan: ”Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi.” Kolossalaiskirjeessä Paavali kehottaa toden puhumiseen: ”Älkää valehdelko toisillenne. Olettehan riisuneet vanhan minänne kaikkine tekoineen” (Kol. 3:9).
Jeremia ei vaiennut Jerusalemin tuhon jälkeen. Hän rohkaisi kansaa, kehotti rukoilemaan myös vieraalla maalla asuinkaupungin puolesta. Hän kehotti työskentelemään, perustamaan perheitä ja lisääntymään. Hän todisti Jumalan antavan heille tulevaisuuden ja toivon (Jer. 29:11).
Meilläkin on toivo. ”Jumala ei ole ihminen: hän ei valehtele, hän ei muuta mieltään” (4. Moos. 23:19). Juudan kansa sai Jeremian ennustuksen mukaisesti palata takaisin luvattuun maahansa. Saarnaajan kirjan neuvo on hyvä ohje tänäänkin. ”Lohduttava puhe antaa elämänrohkeutta, petollinen sana murtaa mielen” (Sananl. 15:4). Saamme tukea ja lohduttaa toisiamme anteeksiantamuksen evankeliumilla.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys