JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Matkaevääksi

Ystävyys kestää myös ikäviä asioita

Matkaevääksi
9.10.2024 7.00

Juttua muokattu:

7.10. 10:46
2024100710460620241009070000

Kari Vengasaho

Kari Vengasaho

Mau­no He­po­la

On­ko ys­tä­vä­si täy­del­li­nen ih­mi­nen tai lop­puu­ko ys­tä­vyy­te­si heti, kun huo­maat ys­tä­väs­sä­si ikä­viä piir­tei­tä? Luu­len, et­tä vas­tauk­se­si mo­lem­piin ky­sy­myk­siin on kiel­tä­vä: ys­tä­vyy­te­si kes­tää mo­nia heik­kouk­sia.

Vie­raas­sa ih­mi­ses­sä saat­ta­vat jot­kut asi­at är­syt­tää niin suu­res­ti, et­tei tuo­ta ih­mis­tä ai­na­kaan ys­tä­väk­si ha­lua. Kiel­tei­nen en­si­vai­ku­tel­ma voi kui­ten­kin ol­la vää­rä. Eh­kä näit en­sim­mäi­sek­si vain huo­noim­man puo­len hä­nes­tä.

Paa­va­li tun­nus­taa kir­jees­sään ga­la­ta­lai­sil­le (Gal. 4:12–20), et­tä en­si­vai­ku­tel­ma hä­nes­tä ei var­mas­ti­kaan ol­lut ko­vin suo­tui­sa. Ga­la­ta­lai­set oli­si­vat voi­neet in­ho­ta ja hal­vek­sia hän­tä. Hän sa­noo sen liit­ty­neen jo­hon­kin sai­rau­teen. Tämä vai­ku­tel­ma ei kui­ten­kaan es­tä­nyt ga­la­ta­lai­sia ot­ta­mas­ta vas­taan Paa­va­lin tuo­maa ilo­sa­no­maa. Ilo­sa­no­ma puo­les­taan syn­nyt­ti rak­kau­den ju­lis­ta­jaa koh­taan. Täl­lai­nen kä­si­tys Paa­va­lil­le jäi: ”otit­te mi­nut vas­taan kuin Ju­ma­lan en­ke­lin, kuin Kris­tuk­sen Jee­suk­sen – – oli­sit­te sil­loin an­ta­neet mi­nul­le vaik­ka sil­mät pääs­tän­ne, jos se oli­si ol­lut mah­dol­lis­ta.” (Gal. 4:14, 15.)

Jos­kus ys­tä­vyys syys­tä tai toi­ses­ta hii­puu ajan myö­tä. Niin­kö kävi ga­la­ta­lais­ten ja Paa­va­lin ys­tä­vyy­del­le? ”Mis­sä tei­dän rie­mun­ne ja in­nos­tuk­sen­ne nyt on?” Paa­va­li ky­syy kir­jees­sään.

Ga­la­ti­an seu­ra­kun­tiin oli tul­lut toi­sen­lai­sia opet­ta­jia. Kun Paa­va­li oli opet­ta­nut, et­tä Kris­tus on lain lop­pu – toi­sin sa­no­en us­ko­vai­nen ei pää­se tai­vaa­seen Ju­ma­lan lain nou­dat­ta­mi­sel­la – nämä toi­set opet­ta­jat ha­lu­si­vat us­ko­vais­ten si­tou­tu­van la­kiin. He esit­ti­vät, et­tä täs­sä Paa­va­li on ereh­ty­nyt. Hei­dän ope­tuk­sen­sa sai Ga­la­ti­as­sa vas­ta­kai­kua, ja ys­tä­vyys Paa­va­lia koh­taan al­koi hii­pua.

Paa­va­li oli täs­tä huo­lis­saan. Ei niin­kään ys­tä­vyy­des­tä, vaan koko us­ko­mi­sen pe­rus­tas­ta. Se elä­mä, jon­ka Ju­ma­lan hen­ki syn­nyt­ti ga­la­ta­lai­sis­sa, oli Paa­va­lin mie­les­tä nyt kuo­le­mas­sa. Ei voi pyr­kiä tai­vaa­seen sekä la­kia nou­dat­ta­mal­la et­tä Kris­tuk­sen ar­mos­ta.

Paa­va­li toi­voo elä­män voit­ta­mis­ta ja ys­tä­vyy­den pa­laa­mis­ta: ”Rak­kaat lap­se­ni, tei­dän vuok­sen­ne mi­nun on jäl­leen kär­sit­tä­vä syn­ny­tys­tus­kia, kun­nes Kris­tus saa muo­don teis­sä. Kun­pa voi­sin ol­la nyt luo­nan­ne ja löy­tää oi­ke­an ää­nen­sä­vyn!” (Gal. 19–20.)

Saa­koon Kris­tus muo­don myös tä­män ajan ih­mi­sis­sä. Ar­mos­saan hän hy­väk­syy ih­mi­set omik­seen, vaik­ka kaik­ki ovat mo­nin ta­voin syn­ti­siä. On siis tär­ke­ää hy­väk­syä ar­mol­li­ses­ti myös toi­set, niin ys­tä­vät kuin vie­raam­mat­kin, hei­dän vi­ois­taan huo­li­mat­ta. Näin syn­tyy kes­ki­näi­nen rak­kaus, joka tu­kee tai­vas­mat­kal­la. Rak­kaus vah­vis­tuu, kun voi an­taa toi­sil­le an­teek­si vä­le­jä hier­tä­vät asi­at. An­taa­han tai­vaal­li­nen Isä­kin joka päi­vä kaik­ki syn­nit an­teek­si.