Markku Kamula
Kun seurailen kotimaan uutisia, uutisia maailmalta ja vielä keskusteluita sosiaalisessa mediassa, tulee monenlaisia mietteitä. Tulee ajatuksia, jotka ovat menneisyyttä peilaavia, toiveikkaita ja tulevaisuuteen kurottavia.
Ensinnäkin on hienoa, että Suomessa on perustuslain takaama järjestelmä, joka mahdollistaa puolueiden perustamisen ja niissä vaikuttamisen. Periaatteessa kuka tahansa voi selvittää vaaleissa ajatustensa ja arvojensa kannatuksen. Näin ei ole lähellekään kaikkialla maailmassa. Kovin moni kansa on alistettu tottelemaan hiljaa hallitsijan tai pienen sisäpiirin käskyjä. Sellaisessa yhteiskunnassa onnellisuudesta ja hyvästä elämästä voi lähinnä unelmoida.
Ei meilläkään kovin kauaa ole näin ollut, vain kahden–kolmen sukupolven takana ovat aivan toisenlaiset ajat. Kahdesta Piippolan vaaristani nuorempi on ollut vuoden ikäinen, kun Suomen suuriruhtinaskunnassa on pidetty ensimmäiset yleiset eduskuntavaalit. Silloin Suomi on ollut osa Venäjän keisarikuntaa.
Suomen tasavalta on syntynyt vasta kymmenen vuotta ensimmäisten eduskuntavaalien jälkeen. Vanhempi Piippolan vaareistani on ollut alle kolmikymppinen mies, kun itsenäisyysjulistus on annettu ja Suomen itsenäisyys tunnustettu ulkovaltojen toimesta. Ja jo vuoden päästä isäni isä on ollut puolustamassa nuoren tasavallan itsenäisyyttä veljessodassa. Näin kertoo perimätieto – kirjallisia dokumentteja asiasta en ole nähnyt.
Tuota veljessotaa olen miettinyt lukemattoman monet kerrat. Jo pelkästään sodan nimeäminen – veljessota, sisällissota, vapaussota tai jokin muu – saa miettimään. Itse kutsun sitä veljessodaksi, koska niin lähellä toisiaan olevat ihmiset ovat kääntyneet toisiaan vastaan. Isännät ja rengit ovat olleet vastakkain. Tehtaiden johtajat ja työntekijät ovat olleet vastakkain. Vastakkain ovat olleet valtiollisten sotavoimien lisäksi samaa kieltä puhuvat naapurit, samaa lihaa ja verta olevat ikätoverit, saman isänmaan rakentajat ja toivot. Isät ja pojat, äidit ja tyttäretkin. Miten ihmeessä tämä kansallinen murhe pääsi tapahtumaan?
Ajattelen mielelläni, että tuollainen sota ei ole Suomessa enää mahdollinen. Olihan veljessodan siemenet kylvetty maaperään, joka koostui köyhän kansan äärimmäisen kurjista oloista, jotka eivät monilta osin poikenneet orjuudesta. Päätöksiä tekevien kamareissa alas painettujen ääni ei kuulunut tai sitä ei haluttu kuunnella. Taitavasti agitoituna nälkäinen, väsynyt ja vihaan lietsottu kansa uskoi tappamisen oikeutukseen, tarttui aseisiin ja astui tuhon tielle. Lupa tehdä pahaa levisi kuin ruttotauti. Pahuuteen ja julmuuteen syyllistyttiin rintamalinjojen molemmilla puolilla. Oikeutus pahuuteen tuli vastapuolen pahoista teoista, sodan julma lihamylly ruokki itseään.
Tänäänkään Suomessa asuvat ihmiset eivät ole sen parempia kuin muuallakaan asuvat. Uskon, että meitä on kohdannut käsittämättömän suuri Jumalan siunaus siinä, että kansamme on saanut viisaita johtajia, kansamme on osannut sopia asiat ja jatkaa elämää yhtenäisenä. Maailmassa ei taida olla monta muuta kansaa, joka on verisen taistelun jälkeen yhtenäistynyt, ryhdistäytynyt ja aloittanut maan rakentamisen rinta rinnan. Päinvastoin; maailmassa on paljon esimerkkejä siitä, kuinka katkeruuden ja vihan siemenet ovat jääneet pinnan alle versoakseen uudestaan esiin kylvämään lisää kuolemaa ja vihaa.
Siksi on niin hienoa, että meillä on kansanvaltainen tasavalta ja sillä perustuslaki, jonka ensimmäisessä pykälässä todetaan, että ”Valtiosääntö turvaa ihmisarvon loukkaamattomuuden ja yksilön vapauden ja oikeudet sekä edistää oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa”. Meillä on perustuslaki, joka määrittelee valtiopäivien ja valtioneuvoston aseman. Samaan perustuslakiin on kirjattu yksilön asema, myös oikeus puolueiden perustamiseen. Edelleen samainen perustuslaki takaa meille oikeuden uskonnon harjoittamiseen: perustuslain 11§:n mukaan ”jokaisella on uskonnon ja omantunnon vapaus. Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan.” Monesti tulee mainittua vain perustuslain suomista oikeuksista, mutta on meillä velvollisuuksiakin – tärkeimpinä velvollisuus noudattaa lakeja ja puolustaa isänmaatamme.
Uuden eduskunnan aloitettua työnsä ja hallitusneuvotteluiden ollessa käynnissä rukoilen Taivaan Isältä lainsäätäjille viisautta kirjoittaa lakeja, joiden alla kaikki täällä asuvat tuntevat olevansa yhteiskunnan jäseniä ja haluavat rakentaa sitä. Rukoilen kaikille päättäjille halua tutkia Jumalan sanaa ja tukeutua siihen. Rukoilen rakkaalle isänmaallemme ja kaikille sen asukkaille valoisaa ja turvallista tulevaisuutta.
Jos maatamme ei rakenna
Jumala, auttajamme,
niin työmme tyhjiin raukeaa,
me turhaan harrastamme.
Se minkä ihmisvoima loi,
ei koskaan täällä kestää voi,
jos tuki Herran puuttuu.
VK 582:1
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys