Pauli Määttä
Kesän kynnyksellä mielen täyttää odotus: mitä iloja ja riemuja kesäinen luonto tuleekaan meille tarjoamaan? Jokaiselle luonto on ainutkertainen. Työ ja omat kokemukset ja kiinnostuksen kohteet vaikuttavat siihen, mikä luonnossa on meille tärkeää.
Lähdetään liikkeelle luomiskertomuksesta. Jumala loi sanallaan yön ja päivän, maat ja vedet. Sitten maalle kasveja ja eläimiä ja vesiin kaloja. Lopuksi oli ihmisen vuoro. Kun työ oli tehty, Jumala oli tyytyväinen ja lepäsi seitsemäntenä päivänä. Jo luomiskertomuksessa ihmiselle annettiin tehtävä viljellä ja varjella. Ihminen on onnistunut tässä tehtävässä vuosituhansien aikana vaihtelevasti. Onneksi luonto on ollut myös uusiutuva ja monesti pystynyt korjaamaan ihmisen huonojakin aikaansaannoksia.
Tänä aikana ilmassa leijuu paljon luontoa koskevia uhkakuvia. Niitä ei voi sivuuttaa. Mutta paljon on tehty työtäkin. Monet lajit on saatu elvytettyä ja erilaisia luontotyyppejä kunnostettua. Monet luontoa ja ympäristöä suojelevat säädökset kiristyvät jatkuvasti. Sen ovat ainakin rakentajat huomanneet.
Miten luontoon pitäisi suhtautua? Millainen on oma luontosuhteesi? Minulla tulee ensimmäisenä mieleen ne, joiden toimeentulo on suoraan riippuvainen luonnosta, kuten maanviljelijät. Luonnon edessä joutuu olemaan nöyrä, kun helle, kuivuus, rankkasade tai halla voi pilata sadon ja huolellisesti tehdyt valmistelutyöt menevät hukkaan. Jos kaikki meneekin nappiin, voi taas tulla sadolle menekkivaikeuksia. Myös metsänomistaja tarvitsee nöyryyttä. Vuosikymmeniä hoidettu metsä voi mennä hetkessä kumoon myrskyn kourissa.
Minulle on ehkä läheisin keräilijän suhde luontoon. Lapsuudessani sillä oli suuri taloudellinen merkitys. Nyt se on syy lähteä luontoon keräämään – nykyaikaisesti sanottuna – superfoodia. Meillä on voimassa jokamiehenoikeus. Saamme hyödyntää toisten omistamia maita, kunhan emme mene aivan ikkunan alle. Retkieni pituudet ovat pikkuhiljaa lyhentyneet, mutta sama tunne luonnon tarjoamista ihanista antimista on säilynyt. Aina keräilykään ei ole kovin ekologista. Eräällä reissulla vuosikymmeniä sitten olin ajellut 600 kilometriä autolla ja sankossa oli kolme hillaa. Kilohinta taisi olla timanttien luokkaa.
Metsästystä en ole koskaan harrastanut. En voisi kuvitella katsovani ensin jänistä tai hirveä silmiin ja posauttavani sen sitten hengiltä. Riistaeläimillä on kyllä paljon muitakin uhkia elämässään. Metsästäjän luoti on vain yksi monista, eikä vaikuta siihen, miten laji selviytyy vuodesta toiseen. Metsästys on hieno tapa liikkua luonnossa ja nauttia siitä. Hirvenmetsästys luo myös paljon yhteisöllisyyttä.
Kalastus oli lapsena työtä muiden joukossa, poikkeuksena keväiset pilkkiretket. Nyt verkko mökkisaunan seinustalla on odottanut selvittelyä jo monta vuotta. Kalastusta kannattaisi harjoittaa. Järvikalan sanotaan olevan ekologisinta ruokaa, mitä ihminen voi syödä. Voin myös eläytyä siihen tunnelmaan ja jännitykseen, mitä kalastaja saa kokea hämyisessä kesäyössä.
Korona-aikana retkeilyreitit ovat pullistelleet kävijöistä. Kotona löhöämisen tai kaukomatkojen korvikkeeksi on lähdetty luontoretkille. Suosituimmilla retkipaikoilla on pitänyt kävellä jopa jonossa ja odottaa pääsyä sillalle tai taukopaikalle. Maassamme on erittäin paljon erilaisia retkeilyreittejä maalla ja vesillä. Osalla uusista kävijöistä on ollut hieman puutteelliset tiedot siitä, miten luonnossa pitäisi käyttäytyä. Retkeilijöille kehitellään jatkuvasti uusia tuotteita ja välineitä. Itse olen varusteiden suhteen jumiutunut kumisaapaskauteen. Villasukat saappaisiin ja reppuun voileipää ja termospullollinen kahvia. Siinäpä varusteet.
Eräät ovat omistaneet aikansa linnuille. Se on hieno tapa perehtyä luonnon ihmeellisyyksiin. Olin juuri työtoverini hautajaisissa. Kuulin, mutta en oikein noteerannut, kuinka linnut lauloivat arkkua maahan laskettaessa. Muistotilaisuudessa kerrottiin, kuinka edesmennyt oli kulkenut lintujen perässä kiikari kaulassa jo pikkupojasta asti. Nyt linnut saattoivat lintumiehen haudan lepoon. Ja toden totta: kun kuunneltiin haudalta otettu video, linnut pitivät siinä muistokonserttia. Tämä lintumies ei koskaan tehnyt numeroa harrastuksestaan, vaikka näin jälkikäteen ajateltuna rakkaus lintuihin saattoi vaikuttaa hänen työuransa valintoihin.
Puutarhanhoito on yksi tapa kokea luontoa. Puutarhassa voi keskittyä hyötykasveihin tai vain kauneuden vaalimiseen. Useimmilla puutarha ja piha palvelee molempia. Harrastusta voi syventää hyvinkin pitkälle perehtymällä eri lajien ominaisuuksiin. Vai käykö niin, että puutarhaharrastus on kauppiaan toiveuni: ensin ostetaan siemenet, sitten taimet ja lopulta kesällä valmiit tuotteet.
Luontoa voi lähestyä myös esteettisestä näkökulmasta. Jokaisella vuodenajalla on omat ominaispiirteensä. Voi ihailla kauniita maisemia, puron solinaa, iltaruskoa tai auringonnousua. Voi aistia kastetta nurmikolla tai erilaisia tuoksuja ja ääniä. Voi tutkia, millaisia kukkia niityllä kasvaa tai seurata mehiläisten tai muurahaisten elämää. Voi aistia tuulen virettä, lämpöä tai viileyttä. Keväällä ja alkukesästä metsät ovat täynnä lintujen laulua. Luonnon ihmeellisyyksiä voi ihailla loputtomiin.
Luontosuhde voi ulottua kauaskin, paikkoihin, joissa ei ole käynyt eikä tule käymäänkään. Itse murehdin metsäpaloista Siperiassa, Kanadassa ja Amazonilla. Samaa voi kokea kaupunkilainen, joka murehtii, miten maaseudun luonto voi.
On paljon muitakin luontosuhteita. Joillekin suhde on ennen kaikkea suhde siihen, mitä syö. Monelle luonto on kuntosali, joka tarjoaa vaihtelevia ympäristöjä ruumiillisen kunnon kohottamiseen. Intensiivinen luontoharrastus tai työ jonkin lajin parissa voi joskus johtaa jopa niin pitkälle, että koko maailma alkaa pyöriä tuon tietyn lajin ympärillä.
Olipa tapamme liikkua luonnossa ja nauttia siitä mikä tahansa, siitä on hyötyä meille itsellemme. On tutkittu kuinka verenpaine ja stressitaso laskee ja niin fyysinen kuin henkinen olo paranee. Jopa kauniin maisemakuvan katselemisella on samankaltaisia vaikutuksia. Suomessa olemme siinä onnellisessa asemassa, että lähes jokaisella on mahdollisuus piipahtaa lähimetsään tai puistoon. Ja jos tekee mieli kauemmas, kohteita löytyy varmasti.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys