Sosiaalinen media on muuttanut merkittävästi miljardien ihmisten elämää viimeksi kuluneiden 15 vuoden aikana. Alun perin some oli tarkoitettu apuvälineeksi ihmisten keskinäiseen viestintään. Aikaa myöten eri somekanavista on kuitenkin tullut yhä enemmän markkinoinnin ja vaikuttamisen väyliä. Tämä pätee erityisesti TikTokiin, josta on tullut nuorten suosikkikanava.
Jumalan sana antaa valoisan ja toiveikkaan näkymän, mutta silti moni kyseenalaistaa Jumalan sanan opetuksen. Jo paratiisissa käärme kiisti Luojan tahdon ja totuuden. Sielunvihollinen kiusasi ensimmäistä ihmisparia ja epäili Jumalan sanaa: ”Onko Jumala todella sanonut?” (1. Moos. 3:1.) Sielunvihollinen kiusaa ihmisiä myös tänään.
”Voi hyvä Jumala sitä surkeutta, minkä olen saanut nähdä! Tavallinen kansanmieshän ei varsinkaan maaseudulla tiedä kristinopista yhtään mitään, ja valitettavasti myös monet papit ovat jokseenkin taitamattomia ja kyvyttömiä opettamaan.” Näin aloittaa Martti Luther Vähän katekismuksensa esipuheen. Hän toteaa, että tuo ”valitettava ja onneton hätätila” on suorastaan pakottanut hänet tekemään katekismuksestaan lyhyen, suppean ja yksinkertaisen.
Jokaisella ihmisellä on oma ainutlaatuinen elämäntarinansa. Elämä on lahja, johon sisältyy monenlaisia vaiheita. Kuvaamme elämää usein kaarena, joka alkaa syntymän ihmeellä ja päättyy kuolemaan ja luopumiseen.
Jokainen kohtaaminen toisen ihmisen kanssa jättää jäljen. äärimmäisissä tilanteissa kohtaaminen voi olla suuri mahdollisuus tai suuri uhka, joka ratkaisevalla tavalla muuttaa ihmisen elämän suuntaa. Siksi ei ole merkityksetöntä, miten me suhtaudumme toiseen ihmiseen.
Rauhanyhdistysten eri toimintamuodot tulivat minulle tutuiksi jo lapsena. äitini ja isäni veivät minua ja sisaruksiani pyhäkouluun, päiväkerhoon, seuroihin ja raamattuluokkaan. Opin myös jo varhain osallistumaan rauhanyhdistyksen työhön. Keräsin roskia kepin kanssa kotipaikkakuntani kesäseuroissa ja myin suviseuroissa kylmälaukusta jäätelöä. Ne olivat mukavia tehtäviä, ja noista hetkistä jäi minulle hyvät muistot.
Rukoilemme Niilo Rauhalan kirjoittamassa Siionin laulussa 14 sydämiimme rauhaa. Taivaan enkelit lauloivat jouluyönä paimenille: ”Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa!” (Luuk. 2:14.) Jumala rakasti maailmaa niin paljon, että lähetti ainoan poikansa synnin maan päälle.Synti on sydämen luopumista Jumalasta. Se aiheuttaa keskuudessamme kärsimystä, vihaa, ristiriitoja ja rauhattomuutta. Kaiken keskellä ihminen kaipaa rauhaa sekä ajalliseen elämäänsä että sydämeensä.
Kastetilaisuuksissa ja jumalanpalveluksissa tunnustamme uskomme Jeesukseen Kristukseen, joka ”sikisi Pyhästä Hengestä, syntyi neitsyt Mariasta”. Joulun alla ilmestyvissä lehdissä julkaistaan usein tutkijoitten artikkeleita, joissa käsitellään Jeesuksen syntymäkertomusten historiallisuutta ja merkitystä. Joulun keskeinen sanoma on Jeesuksen syntyminen neitseestä.
Kaikella on määräaikansa, toteaa Saarnaaja kirjassaan. Aika on rakentaa ja aika purkaa. Raamattu vertaa ihmistä maalliseen telttamajaan, jonka Jumala aikanaan pystyttää. Käsillä oleva marraskuu muistuttaa meitä siitä, että tämä maja kerran myös puretaan. Tarkoittaahan marras suomenkielessä erilaisia kuolemaan liittyviä ilmiöitä. Usein viimeistään marraskuussa ruohovartiset kasvit kuolevat eli muuttuvat martaiksi. Luonto asettuu lepotilaan.
Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi, erilaisiksi, mutta samanarvoisiksi. Erilaisuuden voi todeta helpoimmin ulkoisten piirteiden perusteella, mutta meissä ihmisissä on myös eroavuuksia, jotka eivät näy ulospäin.
Luther kuvaa ensimmäisessä uskonkappaleessa, miten Jumala on luonut kaiken: ”Uskon, että Jumala on luonut minut sekä koko luomakunnan, antanut minulle ruumiin ja sielun, silmät, korvat ja kaikki jäsenet, järjen ja kaikki aistit sekä pitää niitä jatkuvasti yllä.”
Monien lomasuunnitelmiin sisältyy matka lähelle tai kauemmaksikin. Se voi olla vierailu harvemmin kohdattavien sukulaisten ja tuttavien luokse, matka kesäseuroihin tai tutustuminen uusiin lomakohteisiin.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys