Joulu on juhla, joka saa liikkeelle ihmisiä ympäri maailman. Joulun kristillinen perinne ei ole kuitenkaan se, joka liikuttaa ihmisiä, vaan joulusta on tullut kulutuksen, kaupallisuuden ja viihteen huippusesonki. Viimeistään marraskuussa kauppoihin tulee jouluteema. Joulukoristeet, -lahjat, -ruoat ja -tavarat täyttävät kaupat ja kodit. Kaiken panostuksen ja kulutuksen pyörteissä joulun alkuperäinen hengellinen sanoma on monelle etääntynyt, jopa täysin unohtunut.
Usko on kristillisen uskon keskeisin asia. Raamatun mukaan usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä (Hepr. 11:1). Toivomisen ja näkymättömien näkemisen lisäksi uskoon kuuluu luottamista, uskaltamista ja ojentautumista sen mukaisesti.
KUVA: HEIKKI VUONOKARI
KUVA: HEIKKI VUONOKARI
Elämme ajassa, jossa armottomuus ja kovuus ovat lisääntyneet. Ihmisten kanssakäymisissä se näkyy sanojen tasolla: ”Tuota en anna koskaan anteeksi!” Armottomuus saa aikaan pahuutta. Se ilmenee muun muassa perheiden hajoamisena, kostona tehtyinä rikoksina ja vakavimmillaan katkeruudesta nousevana terrorismina.
KUVA: MARKUS LEHTINIEMI
KUVA: MARKUS LEHTINIEMI
Siionin Lähetyslehti on reilun sadan vuoden historiansa aikana saanut todistaa monia etsikkoaikoja. Lehden palstoilla on kerrottu muun muassa Suomessa koetuista herätyksistä, Venäjän lähetystyön aukeamisesta 1990-luvulla sekä Afrikan ja Etelä-Amerikan lähetystyöstä, jotka aloitettiin 2000-luvulla.
KUVA: MATIAS HAARANIEMI
KUVA: MATIAS HAARANIEMI
Katukuvaa ja mainontaa katsellessa joulu tuntuu tulevan vuosi vuodelta aikaisemmin. Joulutuotteiden hankinta ja markkinointi aloitetaan hyvissä ajoin ennen adventtia. Keskiössä ovat pikkujoulut, joululahjat, jouluruoat ja kodin sisustaminen. Harvoin tulee esille, että joulu on kristillinen juhla.
KUVA: LASSE LIMMA
KUVA: LASSE LIMMA
Lasten syntymät ovat suurimpia hetkiä elämässäni. Jokainen yhteinen odotus valmistaa syntyvän lapsen isäksi. Kun lapsi parkaisee ensimmäisen kerran, huoli vaihtuu iloksi ja onneksi. Jokainen lapsi on ihme, lahja. Taivas on koskettanut maata.
KUVA: PäIVI PELTONIEMI
KUVA: PäIVI PELTONIEMI
Terveys voidaan määritellä ruumiillisten ja henkisten sairauksien poissaolona tai hyvänä ruumiin ja mielen tilana, jota parhaiten kuvaa sana hyvinvointi. Kokemus terveydestä on subjektiivinen, koska vertaamme olotilaamme aikaisempiin kokemuksiimme. Toisaalta lääketieteellisesti ja esimerkiksi vakuutusoikeuden näkökulmasta terveyttä arvioidaan eri elintoimintojen osalta tieteellisesti suhteessa biologiseen standardiin, jota pidetään normina.
KUVA: ARVI TYNI
KUVA: ARVI TYNI
Suomalaista työelämää on kuvattu luterilaisen ajattelun läpäisemäksi. Monesti sillä tarkoitetaan, että suomalaiselle työ on kunniatehtävä, joka halutaan hoitaa hyvin ja tunnollisesti. Joskus se nähdään kielteisenä asiana ja sanotaan, että suomalainen on työn orja, jolle työ merkitsee kaikkea ja jolle lepo ja virkistyminen aiheuttavat omantunnon tuskia. Nykyään maassamme suurempi ongelma lienee se, että työ ei tunnu maistuvan kaikille ja että monet eivät ole löytäneet työtä kovasta etsimisestä huolimatta.
Hyvä ja rohkaiseva sana ilahduttaa, nostaa ja kannustaa. Paha ja ilkeä sana voi viedä ilon, haavoittaa, jopa lamaannuttaa. Ei ole yhdentekevää, miten puhumme ja viestimme toisillemme.
Paavali kuvaa rakkauden ylistyslaulussa (1. Kor. 13:1–13), miten Pyhän Hengen hedelmänä syntyvä rakkaus vaikuttaa. Vaikka uskon kautta ymmärrämme, että Pyhä Henki vaikuttaa näin myös uskovaisessa ihmisessä, koemme usein epäonnistuvamme. Synti saa sen aikaan.
”Voi hyvä Jumala sitä surkeutta, minkä olen saanut nähdä! Tavallinen kansanmieshän ei varsinkaan maaseudulla tiedä kristinopista yhtään mitään, ja valitettavasti myös monet papit ovat jokseenkin taitamattomia ja kyvyttömiä opettamaan.” Näin aloittaa Martti Luther Vähän katekismuksensa esipuheen. Hän toteaa, että tuo ”valitettava ja onneton hätätila” on suorastaan pakottanut hänet tekemään katekismuksestaan lyhyen, suppean ja yksinkertaisen.
Jokaisella ihmisellä on oma ainutlaatuinen elämäntarinansa. Elämä on lahja, johon sisältyy monenlaisia vaiheita. Kuvaamme elämää usein kaarena, joka alkaa syntymän ihmeellä ja päättyy kuolemaan ja luopumiseen.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys