Tässä lehdessä käsitellään digiajan vanhemmuutta monesta näkökulmasta. Esillä ovat muun muassa koulupoliisin rujot havainnot digilaitteiden vaikutuksista lasten ja nuorten elämään. Päivämiehen kontekstissa erityistä huomiota kiinnitetään siihen, miten tukea lapsen ja nuoren uskoa arvoiltaan pirstaleisessa ajassa ja koukuttavan viihteen keskellä.
Keskusteluun digiajan vanhemmuudesta liittyy monenlaisia herkkyyksiä; aihe nostattaa helposti tunteita. Lasten älylaitteiden käyttöön liittyvistä vanhemmuuden haasteista puhutaan vanhempien kesken syvällisemmin verrattain vähän – ainakin suhteessa siihen, miten keskeinen osa se on kasvattajan tehtävää ja miten paljon asia useimpia vanhempia mietityttää. Kristillisyyden piirissäkään aihetta ei liian usein käsitellä. Se voisi olla useammin aiheena esimerkiksi aikuistenilloissa, leireillä tai kursseilla.
Keskusteluun digiajan vanhemmuudesta sisältyy niin huolipuhetta kuin vankkaa teknologiaoptimismiakin. Toimivin lopputulos syntyy usein hyvinkin erilaisia näkemyksiä kuulemalla ja niistä oppimalla. Yhdessä perheessä toimivaksi todettu malli ei välttämättä sovi sellaisenaan toiselle perheelle, mutta silti siinä saattaa olla jotain käyttöönotettavaa. Sama koskee yksittäisiä aikuisia älylaitteiden käyttäjiä – aihe ei kosketa vain perheitä.
Digiajan vanhemmuudesta käytävään keskusteluun liittyvää herkkyyttä saattaa selittää myös syyllisyyden tai vajavaisuuden tunne, jota kasvattaja ajoittain kokee. Keskustelemisen kynnystä voi nostaa pelkästään jo tunne siitä, että ei hallitse digiajan termistöä saati laitteita ja sovelluksia, joista puhutaan. Tällaisen tietämättömyyden voi kuitenkin nostaa rohkeasti esiin ja pyytää perehtyneempiä avaamaan asioita. On lasten ja nuorten etu, että vanhemmat tietävät, mistä puhutaan.
Toiveena on, että teeman käsittely lehdessä lisäisi keskustelua myös kanssapuheissa ja yhteisissä kokoontumisissa. Kristillisyyden keskustelukulttuuriin on voinut jäädä menneiltä vuosikymmeniltä taakkaa ehdottomasta oikeassa tai väärässä olemisesta, vaikka kyseessä olisivat ehdonvallan asiat, joista Raamattu ei puhu mitään. On kaikkien etu, että monisyisistä ja vaativistakin aiheista käydään keskustelukumppania kunnioittavaa, yhteistä keskustelua, rukoillen siihen Jumalan johdatusta.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys