Tämän päivän tietotulvan keskellä on hyvä muistaa, että ajatuksiimme ja arvoihimme pyritään vaikuttamaan monin tavoin. Länsimaissa maallistuminen on vaikuttanut siihen, että monissa medioissa suositaan kristillisten arvojen vastaisia näkemyksiä.
Kristillisten arvojen mukaista ajattelua ajetaan ahtaalle joko tietoisesti tai tiedostamatta. Kun eri mediat ja viihdeteollisuus nostavat agendalle jatkuvasti samoja aiheita ja arvoja vain yhtä sävyä käyttäen, se vaikuttaa ihmisten ajatteluun. Sosiaalinen media voimistaa tätä vaikutusta.
Lapsille ja nuorille kavereiden asenteet ja hyväksyntä ovat erityisen tärkeitä asioita. Psykologiassa puhutaan konformisuudesta, alistumisesta ryhmäpaineelle. On vaikeaa nostaa esille perinteisiä arvoja, kun reaktiot voivat olla jyrkkiä ja tuomitsevia.
Nuoret ovat aivan kuin auran kärjessä kohtaamassa uudet aatteet ja arvovaikuttamisen. Jotkin arvot muuttuvat nyt yhteiskunnassa hämmentävän nopeasti. Eilisen paha voi olla monen mielestä tänään hyvää ja toisinpäin.
Kristillisyytemme opistot tekevät kasvatustyötä kristillisiä arvoja kunnioittaen. Opistoilla pyritään siihen, että nuorilla on tilaa keskustella asioista turvallisessa ympäristössä. Paavali opetti kolossalaisia pitämään Jumalan sanaa arvossa ja neuvomaan toisiaan kaikella viisaudella. Tätä tarvitaan kodeissakin.
Ei ole viisasta torjua uskonkysymysten kanssa painivaa sanomalla, että näin asia vain on. Kasvattajina meidän on hyvä olla perillä lasten ja nuorten kohtaamasta todellisuudesta ja arvomaailmasta. Emme voi estää sitä, miten heihin ja meihin koulussa, mediassa tai muualla vaikutetaan.
Me voimme kuunnella huolia ja epäilyksiä, joita lapset, nuoret tai uskonystävät joutuvat kohtaamaan. Tarvitaan paljon keskustelua asioista. Kun arvojamme haastetaan, niin meilläkin on vaara sortua jyrkkyyteen. Paavali kuitenkin opetti, että me emme taistele ihmisiä vastaan.
Armoa ja totuutta tarvitaan yhä edelleen, ja uskovaiset voivat vaikuttaa siihen, että valtavirtausten seassa kuuluu Jumalan sanan ääni. Paavali opetti, että me olemme sanan kylväjiä, Jumala antaa kasvun (1. Kor. 3).
Harri IsopahkalaRanuan kristillisen kansanopiston rehtori
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys