Olin koko elämäni ollut auton ratissa kaahailijatyyppi. Norjan mahtavat serpentiinitiet olivat unelma minunlaiselleni "maanteiden mestarille". Tunsin omasta mielestäni juuri oikean ja sopivan vauhdin kaikkiin mutkiin, ja risteyslähdössä moottorin äänen piti kuulua vieressäkin olevan auton sisälle. "Pieni", kymmenen tai viidentoista kilometrin ylinopeus oli tullut minulle jokapäiväiseksi tavaksi. Poliisiauton nähdessäni polkaisin aina vaistomaisesti jarrua, koska tiesin ajavani ylinopeutta. Olin tehnyt ylinopeudesta itselleni jokapäiväisen tavan, vaikka tiesin sen olevan väärin ja lainvastaista.
Vuosia sitten olin ajelemassa seuroihin ja odottelin liikenneympyrässä autoletkassa, että pääsisin moottoritielle vuorollani. Edessä ajava auto oli mielestäni sopimaton liikenteen sekaan ajelemaan. "Liian hidas ja epävarma, varmaan juuri kortin saanut", mietin mielessäni.
Vihdoinkin lähdettiin liikkeelle. Moottoritien alku ja kuudenkympin nopeusrajoitus. "Miksi se ajaa neljääkymppiä", tokaisin. Ärsytti ja hermostutti. "Nyt mä kyllä pistän tuosta ohitse", ajattelin. Pistin vilkun vasemmalle, vilkaisin olkani yli takana ajavia ja polkaisin kaasun pohjaan.
Autoni ampaisi ohituskaistalla äskeisen hidastelijan ohitse, kahdeksankympin lätkä tuli kohta mutkan jälkeen. "Näin sitä ajellaan, otapa oppia", ajattelin vilkaisten peilistä äskeistä ohitettavaani.
Katsoin taas eteenpäin ja näin poliisiauton ajavan vastaan. Vilkaisin nopeusmittaria ja säikähdin, että nyt tulee sakot, jos kääntyvät perääni. Katselin taustapeilistä vähän väliä, näkyykö vilkkuvaloja perässäni. Niitä vilkuillessani lähestyi seuraava moottoritien liittymä.
Sen kohdalla näin siviilimallisen poliisiauton pysäytysvalot päällä odottelevan saapumistani. Jarruttelin autoani tien laitaan.
"Hyvää päivää, mihinkäs sitä oli kiire?" kyseli viereen saapunut totinen poliisimies. "Päivää teillekin. Kiire ei ollut mihinkään, kunhan vain polkaisin kunnolla kaasua", vastasin. "Rima melkein heiluu", tokaisi poliisi tarkoittaen kortin lähtöä heidän huostaansa. Huokaisin helpottuneena, sakoilla siis selviäisin. Vakuuttelin, ettei tämä toistu ja pyysin anteeksi.
"Näkyy olevan viisi lasta kyydissä, onko vielä muitakin kotona?" tiedusteli poliisi. Hymyilin ja vastasin, että kaikkiaan 14 asuu kotona vielä ja lisäksi tosi kaunis rouva. Poliisin totinen ilme oli jo sulanut hiukan hämmästyneeksi, ja häntäkin jo hymyilytti. Poliisi pyysi odottelemaan hetkisen, kun hän käy kirjoittamassa pienen sakkolappusen ja lähti autolleen. Odottelin ja katselin ohi ajavia autoja. Mietin, että olisin varmaan jo perillä, jos olisin malttanut ajella tuon hidastelijan perässä. Kuulin, kun joku lapsista laittoi äidille toiseen autoon ääniviestiä: "Iskä sai sakot, tullaan myöhässä seuroihin."
Hetken päästä poliisi asteli taas aukinaisen sivuikkunan luokse ja tokaisi: "Minimisakot tulee, kun sulla on noita huollettavia niin paljon. Jouduin laskemaan jopa korotuksen päiväsakkojen määrään että sain tuon minimin." Hymyilin leveämmin, minulle se kelpasi loistavasti. Vakuuttelin vielä, että näissä merkeissä me emme enää varmasti tapaa, sillä otin nyt kyllä opikseni. Poliisi leveästi hymyillen vastasi uskovansa. Kerroin hänelle, että tämän sakon olen todella ansainnut, sillä olen ollut tapakaahailija. Poliisi vastasi sen menevänkin yleensä näin, sillä sakot saavat miettimään omia tekosia.
Poliisi kehotti ajelemaan varovasti, kyydissähän oli kallis lasti. Hymyilin: "Varmasti. Isänikin sanoi, että tyhmä tekee virheen aina uudelleen, mutta viisas ottaa opikseen." Leppoisa poliisimies totesi sen olevan hyvin sanottu ja toivotti hyvää matkaa.
Kiittelin ja pyysin anteeksi vielä kerran, sitten käynnistelin jo autoani. Vielä vilkutus poliisille ja laitoin vilkun vasemmalle. Käännyin liikenteen sekaan tällä kertaa liikennesääntöjä tarkasti noudattaen. Olo oli helpottunut ja iloinen. Mietin, että harvoin sakkolappu tuntuu niin hyvältä. Ajokortti lämmitti mukavasti taskussa.
Tuosta tapauksesta jo aikaa. Nykyisin autoni perässä saattaa silloin tällöin olla letkassa noita ylinopeutta ajavia. No, menköön ohitse jos on kiire, itse aion pitää antamani lupauksen. Niin, ja onneksi muistin pyytää myös anteeksi. Liikennesäännöt ei ole tehty kiusaksi vaan meidän kaikkien turvaksi. Onneksi ymmärsin sen, ajattelen nyt. Toivottavasti silloin kyydissäni olleet lapset oppivat sen jo tuolla reissulla.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys