Näin talvella on se aika, kun uuden musiikin tekijät taistelevat tietään Euroviisuihin. Eipä asia sinänsä itseäni kiinnosta, mutta kaksi vuotta sitten olivat kierrokset kyllä niin kovilla. Ei mahda tämänkään jutun lukijoissa olla ketään sellaista, joka ei silloin olisi ilmiöön törmännyt: maamme toukanvihreään sonnustautunut edustaja valmistui suureen koitokseen, ja jos uutisia edes vähänkään seurasi, niin hän tuntui olevan joka paikassa – kuin eläinten äänet Piippolan vaarin laulussa konsanaan:
Käärijä siellä ja Käärijä täällä,
siellä Käärijä, täällä Käärijä,
joka puolella Käärijä Käärijä,
hiiala hiiala hei!
Tätä kirjoittaessa mieleni kumminkin kääntyy ihailemaan varsin toisenlaisia käärijöitä. Ne ovat pieniä pöpelikön sisupusseja, jotka pärjäilevät puskan varteen kiinnittyneinä erittäin vaativissa olosuhteissa juuri tälläkin sydäntalven hetkellä. Jo tuo ötökän matka yläilmoihin on aivan ällistyttävä ihmisen mittakaavaan muutettuna! Monella meistä jäisi kiipeämättä 30-metrisen harvaoksaisen männyn yläosiin, vai mitä? Toki tuolla otuksella on enempi jalkoja, vaikka eipä niitä oikein voi jaloiksi edes sanoa – tyngät vain.
Seuraava kummallisuus on se, että tuo toukka osaa kääriä itsensä, tai oikeastaan sisuskalunsa, puskan varteen kiinni ja vieläpä koko talveksi. Jos koet itsesi hyväksi lahjapaketin tekijäksi, niin koitapa kääräistä vaikkapa rusina ohuella langalla puskaan nököttämään. Jos olet tosikäärijä, pakettisi on pysynyt paikallaan syksyn sateet ja myrskyt, pakkasten ja lauhojen vaihtelut, lumen ja jään painon. Tuliko epäilyksiä?
No miten asian hoitaa pöpelikön todellinen ihme? Katsopas täältä.
Tuossa Erkki Alasaarelan kuvaamassa videossa ritariperhosen toukka kiinnittyy pensaan varteen. Tarkoitus olisi pysyä siinä läpi syksyn ja talven. Jos homma ei toimisi, olisiko kesällä perhosia?
Niinpä!
Jos nuo toukan touhut saivat sinutkin ihan ymmälleen, niin älähän mitään, tuossa oli vasta alkusoitto. Kannattaa nyt ottaa tuolissa hyvä asento. Voi alkaa pään yläpuolella kohta suhina käydä – ainakin oman hilseeni yli nämä menee ja korkealta. Mietipä vaikka semmoista, että mistä tuo käärijänvihertävä toukka ja hänen monet miljardit lajitoverinsa tietävät, että milloin on aika hautajaisseremonioiden? Että nyt on eletty riittävästi, kuljettu tarpeeksi ja kasvettu kyllin isoksi, jotta viimeisen kerran on noustava korkeuksiin ja kuoltava siihen? Kun emmehän me ihmisetkään oikein osaa kertoa kuolinpäiväämme tai monesti edes vuosikymmentä, saatikka viimeistä hengenvetoa.
Kun tuon Erkin kuvaaman videon katsoi, niin jotain sangen suurta tapahtuu tuossa perhosen koteloitumisessa. Mietipä, että kämmenelläsi olisi perhosentoukka. Raskaanoloisesti se siinä mönkisi eteenpäin saavuttaakseen kämmenen reunan, ja sitten samaan aikaan silmiesi eteen lehahtaisi saman lajin viimeinen versio – ritariperhonen täynnä väriä ja keveyttä, jonka räpistelyn seasta vaivoin hahmotat tarkasti hallitut, hiuksenhienot tuntosarvet ja kintut, jotka ovat langanlaihat.
No huh! Kuinka mikään insinöörilauma tai tekoälyparvi voi tuon kaiken muodonmuutoksen selittää auki? Siis mistä toukka saa älyn kiinnittyä runkoon? Miten se voi revetä selästään halki ja sisältä kuoriutunut kotelo onkin kurtussa oleva perhonen tai siis joku sen esiaste tai jotain. Vähän niinkuin auto olisi hajonnut syksyllä (meillä niitä hajosi puolessa vuodessa kolme) ja siitä irrotettu moottori olisi otettu hankeen nököttämään talven yli ja keväällä paikalta löytyisikin toimiva helikopteri. Wau! (Meillä ei ole muuten koptereita näkynyt…)
On se tuo perhosen elämä kyllä mieletön ihme! Miten kotelo voi pärjätä keinuvassa kehdossaan kuukausitolkulla läpi ankarienkin säävaihteluiden? Kuinka tuossa kuoleman kätkyessä yleensäkään säilyy mitään elämää? Ja niin isosti säilyykin, että keväisen lämmön ympäröimänä arkku rasahtaa auki ja ilmielävä perhonen katselee ihmeissään ensimmäistä päiväänsä. Siinä se, yksi kuoleman voittanut tapaus oikoo jäseniään, kääntyy valoa kohti.
Jokaisen vastaantulevan perhosen siivissä kuuluu vahvasti Raamatun lehtien ääni. Muistanet, että Jeesus puhui vehnänjyvästä, jonka on pudottava maahan ja kuoltava, jolloin se tuottaa runsaan sadon. Eikö tämä perhosentoukan kuolema toista tuota samaa ihmettä? Älä jätä kuulematta siipien sanomaa! Ne tuovat iloa ja vahvuutta matkallemme. Ne kertovat vahvaa viestiä siitä, että Jumala on ihmeitä luonut ja näitä edelleenkin tapahtuu lähellämme. Ei tarvitse epäillä, on Jumala varmasti kanssamme, olemmehan hänen kuviaan!
Eikö ole hämmästyttävää, miten monin eri keinoin Raamattu toistaa sanomaansa vuosituhansienkin päähän, sillä eikös nuo perhosen elämänvaiheet toista viestiä Jeesuksen kuolemasta ja ylösnousemuksesta? On hämmästyttävää sekin, että vielä tänäkin aikana kuollut saa yhä mahdollisuuden elää, kun synnin ja kuoleman pelossa riutunut on etsinyt Jumalan valtakuntaa ja löytänyt sen.
Jos sinä, rakas lukija, koet synnin painoa, kuoleman hätää ja tahtoisit löytää Jumalan valtakunnan, on se mahdollista vielä tänäkin aikana. Parannuksen kautta sinunkin on mahdollisuus kääntyä valoon päin ja tuntea Jumalan armahtavaisten kasvojen lämpö. Älä jää kuuntelemaan kuoleman kuiskauksia, se pyytää vain odottamaan ja odottamaan. Tule seuroihin heti kun pääset! Jo tänään lähelläsi saattaa olla sellaiset, ja juuri näitä kirjaimia lukiessasi saattaa netistä kuulua seurat osoitteessa https://www.nettiseurat.info/. Kokeilepa!
Nyt talven keskeltä on ihana tähyillä kesää kohti. Perhoset odottelevat koteloissaan, valmistautuvat ilahduttamaan meitä. Joskus tulee kesä, jolloin yksikään perhonen ei enää rapistele käärylettään. Tulee aika, jolloin se edellinen olikin viimeinen. Aika, jolloin kukaan ei näe enää uutta kesää. Ei kukaan. Loppuu aika Jumalan kellossa. Alkaa ihana ikisuvi heille, jotka täällä ajassa tunsivat, etteivät omin ansioin voineet täyttää Jumalan tahtoa. Armoon he matkalla olivat kääriytyneet uskoen yksinkertaiseen saarnaan ja kulkeneet syntiä pois laittaen.
Heikko oli heidän uskonsa. Niin he sen tunsivat; aivan perhosensiivenhauras.
Taivaassa kaikki on toisin!
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys