Minna Paakinaholla oli hymy herkässä, kun hän sai kukkakimpun viimeisenä työpäivänään ennen jäämistään virkavapaalle uupumuksen takia.
Kuva haastateltavalta
Minna Paakinaholla oli hymy herkässä, kun hän sai kukkakimpun viimeisenä työpäivänään ennen jäämistään virkavapaalle uupumuksen takia.
Kuva haastateltavalta
Paula Heikkilä
Jokainen ihminen tarvitsee armollisuutta ja myötätuntoista kohtaamista. Armollista elämänasennetta niin itseään kuin muitakin kohtaan on mahdollista opetella.
– Armollisuus on myötätuntoista ja hyväksyvää suhtautumista sekä itseä että toisia kohtaan. Siihen liittyy myös lempeä ja ymmärtävä asenne, vantaalainen Minna Paakinaho kiteyttää ajatuksiaan armollisuudesta.
Armollisuus tai sen puute voi tulla esille esimerkiksi niissä tilanteissa, kun ihminen kokee epäonnistumista tai kun on vaikkapa toiminut eri tavalla kuin haluaisi.
– Ajattelen, että armollisuus voi olla taitoa antaa tilaa kasvulle ja oppimiselle. Se on myös suhtautumistapa elämässä eteen tuleviin asioihin ja ihmisiin. Hyväksyn ja ymmärrän, että ihmisenä olemme inhimillisiä. Tarvitsemme paljon armollisuutta ja myötätuntoa. Uskovaisina meillä vielä on erityinen lahja, armo ja anteeksiantamus, jotka saavat vaikuttaa ja olla läsnä kanssakäymisissä toistemme kanssa, Paakinaho pohtii.
Armollisuutta voi opetella
Minna Paakinaho on kokenut, että on helpompi olla armollinen toisille kuin itselle. Itsessä olevia vajavuuksia ei ole aina helppo hyväksyä. Myös aikaisemmat elämänkokemukset vaikuttavat siihen, miten näemme itsemme. Kun oppii tuntemaan itseään ja tunnistamaan erilaisia vaatimuksia itseä kohtaan, voi löytää ja oppia armollisuutta ja myötätuntoista suhtautumista itseen.
Myös erilaisten haastavien ja voimavaroja kuluttavien elämän asioiden ja vaiheiden jakaminen toisten kanssa on tärkeää.
– Siinä saa peiliä toisista. Vaikka ihmisinä olemmekin ainutkertaisia, moni muukin on kokenut elämässään samanlaisia asioita. On mahdollista saada toisilta ymmärrystä ja myötätuntoa, kunhan vain uskaltaa avata omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan. Myös ajatus siitä, että elämässä on asioita, joihin emme voi vaikuttaa, voi auttaa suhtautumaan niihin armollisemmin, Paakinaho toteaa.
Ymmärrystä haastavissa tilanteissa
Paakinahon mukaan haastavissa tilanteissa tarvitsemme ymmärrystä ja myötätuntoa, myös lohdutusta. Ihmissuhteissa armollisuutta tarvitaan vaikkapa erimielisyyksissä.
– Olisi arvokasta, jos jaksaisimme pyrkiä ymmärtämään toinen toisemme näkemyksiä tai ainakin antamaan toiselle tilaa.
Armollisuutta tarvitaan myös luottamuksen rakentamisessa silloin, kun on kokenut tulleensa loukatuksi. Elämän vaikeissa tilanteissa armollisuus näkyy auttamisena ja myötätuntona, jolloin toisen ihmisen läsnäolo ja tuki auttavat eteenpäin.
– Tunne siitä, että tässäkin tilanteessa saan olla juuri sellaisena kuin olen, kipuineni ja heikkouksineni, on valtava voimavara, Paakinaho sanoo.
Kantapään kautta oppimista
Paakinaho on joutunut omassa elämässään opettelemaan armollisuutta kantapään kautta. Muutama vuosi sitten hän koki voimakkaan työuupumuksen, joka vaikutti elämään kokonaisvaltaisesti.
– Kun sain kerrottua tilanteestani esihenkilölleni, hänen myötätuntoinen asenteensa helpotti todella paljon. Muistan hänen sanansa aina: "Minna, meillä on vain yksi elämä, ja siksi on tärkeä pitää itsestä huolta." Se todella havahdutti.
Voimavarojen palautuminen vaati pitkän ajan eikä oma polku ole tuntunut helpolta. Uupumuksen kokemuksella on ollut kauaskantoiset seuraukset, jotka tänäkin päivänä vaikuttavat toimintaan monessa tilanteessa.
– Viime vuodet ovatkin olleet sananmukaisesti armollisuuden ja myötätunnon opettelua itseä kohtaan. Itsensä kuuntelemista ja hyvinvoinnin eteen toimimista, pienin askelin. Olen kokenut suurena lahjana läheisten ja ystävien tuen. Se, että he ovat jaksaneet kuunnella ja osoittaa myötätuntoa, on ollut todella merkityksellistä. Kunpa itsekin osaisin olla samalla tavalla tukena toisille, Paakinaho sanoo.
Tärkeä voimavara
Armollisuudesta puhutaan tänä päivänä paljon. Elämä, varsinkin työelämä, on hyvin hektistä, vaativaa ja kuormittavaa. Ihmisiä revitään moneen suuntaan. Esimerkiksi sosiaalinen media luo helposti tunnetta, että pitäisi olla tai tehdä jotain enemmän.
Paakinaho on huomannut työssään ja opinnoissaan, että kohtaamisissa asiakkaiden kanssa keskustellaan usein työn vaatimusten ja työssä jaksamisen lisäksi myös itse luoduista vaatimuksista ja ankaruudesta itseä kohtaan.
– Myös omien rajojen ja voimavarojen tunnistaminen ja niiden turvaaminen tulee puheeksi. Arjen paineissa armollisuus saattaa unohtua. Olen havainnut, että monista hyvistä asioista joutuu oikein muistuttamaan itseään.
Paakinaho liittää armollisuuteen myös sanat hyväksyminen, tyytyminen ja kiitollisuus. Ihminen tarvitsee usein nöyrää mieltä ottaa vastaan ne asiat, joita elämään annetaan.
– Myös vaikeisiin vaiheisiin voi kätkeytyä siunaus. On turvallista luottaa siihen, että Taivaan Isä johtaa elämäämme ja päivämme ja vaiheemme ovat Hänen tiedossaan, hän muistuttaa.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys