Neljä lastenlasta ovat diakoni Kaisa Toivasen elämässä suuri voimavara ja ilo. Sylissä on tytöntyttö Selina Linjama.
Matilda Linjama
Neljä lastenlasta ovat diakoni Kaisa Toivasen elämässä suuri voimavara ja ilo. Sylissä on tytöntyttö Selina Linjama.
Matilda Linjama
Vilja Paavola
Jyväskyläläinen diakoni Kaisa Toivanen on keittänyt työssään apua tarvitsevalle nälkäiselle joskus kaksikin annosta nuudeleita tai tehnyt useamman kinkkuvoileivän. Tämän hetken Suomessa yhä useampi joutuu elinkustannusten nousun vuoksi turvautumaan ruoka-apuun ja monen ahdingossa olevan mieliala on yhä tummempi.
Suomessa on monenlaista nälkää. On ruuan nälkää, mutta myös nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi tulemisen nälkää, hengellistäkin.
– Monet sanoo, ettei ole koskaan kenellekään puhuneet sitä, mitä minulle kertovat. Näen ja kuulen sellaista, mitä monet eivät näe, kertoo jyväskyläläinen diakoni Kaisa Toivanen.
Diakonina hän kokee olevansa myös yhteiskunnallisella näköalapaikalla. Ruoka on perustarpeista ensimmäinen, ja keskustelu ja kauaskantoisempi auttaminen on mahdollista vasta sen jälkeen.
Lähimmäisyys tulee Raamatusta
Ääni on varovainen, kun Toivanen pohtii, kuinka uskovaistenkin elämäntilanteet vaihtelevat keskenään valtavasti. Yhteiskunnalliset erot ja niiden mahdollinen kasvu koskevat kaikkia, eikä ahdinko aina näy päälle päin. Miten me puhumme erilaisista elämäntilanteista, ihmisistä ja ihmisryhmistä? Keskustelemmeko erilaisten ihmisten kanssa?
Yhdessä tekeminen vähentää ennakkoluuloja erilaisten ihmisten välillä, ja se voi olla helppo tapa päästä dialogiin. Esimerkiksi rauhanyhdistyksen työvuorot voivat olla mukava tapa tutustua uusiin ihmisiin oman “kuplan” ulkopuolella.
Toivasen silmät alkavat säteillä, kun hän innostuu puhumaan arjen diakoniasta.
– Lähimmäisyys tulee suoraan Raamatusta! Sitä ei voi ulkoistaa. Ihan jokainen meistä on lähimmäinen.
Arjen diakonia rakentuu myös aivan pienistä asioista. Se voi olla kohtaamisia rauhanyhdistyksellä, hetki lastenhoitoapua tai kauppakassin kantamista. Se on huomaamista ja hyväksyviä katseita, hymyjä ja nyökkäyksiä.
– Ihan yksinkertaisesti kohtaaminen jättää aina jäljen, Toivanen muistuttaa.
Kipinä syttyi vanhustyössä
Toivasen oma tie diakoniksi kulki koettelemuksen kautta. Hän työskenteli lähihoitajana vanhus- ja vammaispuolella, kun vammautui kolarissa, eikä pystynyt enää tekemään fyysistä työtä.
Kipinä diakonin työhön syttyi kuitenkin jo vanhustyössä, kun hän järjesti virsilauluhetkiä vanhuksille esihenkilön pyynnöstä. Siinä oli jotakin, mikä tuntui omalta.
– Virret puhuttelivat myös monia muistisairaita, ja jopa puhumattomat vanhukset saattoivat yhtyä mukaan laulamaan, hän kertoo.
Monipuolinen ja ihmisistä rikas työ Jyväskylän seurakunnalla tuntuu Toivasesta lahjalta. Kuluvalla viikolla työtehtäviin kuuluvat muun muassa diakonialähetyksen käsityöpiirin vetäminen, kaupunkilaisten yhteisen olohuoneen tilaisuus, kokous oman tiimin kanssa ja asiakastapaamisia.
– Moniammatilliset palaverit auttavat ratkomaan monimutkaisiksi muotoutuneita vyyhtejä yhdessä asiakkaan ja toisten ammattilaisten kanssa, hän kertoo.
Toisinaan työtehtäviin kuuluu myös ikäihmisten synttäreitä, sururyhmätyötä ja pop up -diakoniaa kävelykadulla. Yksi Toivasen suosikeista on perjantainen hiljaisuuden hetken päivystys kaupunginkirkossa.
Ihmiskohtalot puhuttelevat
Moni asiakas pitää diakonia luotettavana auttajana. Yhteiskunnallinen kritiikki ja jopa viha eivät kohdistu heihin, vaan diakoneja lähestytään ihmisinä. Niin he pyrkivätkin toimimaan jokaisen ihmisen kohdalla, ihmisinä.
Mieleenpainuvinta työssä Toivasesta ovatkin ihmiskohtalot ja se, jos ihminen itse hoksaa jo sanoittaa mahdollisia ratkaisuja eteenpäin. Tukena työssä hänellä on myös ratkaisukeskeisen terapeutin koulutus.
Hyvä työyhteisö ja avoin, keskusteleva tiimi antavat voimaa.
– Olen myös ihan yltiöpäinen musiikinkuluttaja, ihan tuhlaan musiikkia! hän nauraa.
Usko tuo toivoa
Toivanen kokee, että lisääntyvän toivottomuuden kohtaaminen ei ole lisännyt omaa toivottomuutta.
– En tiedä, miten jaksaisin tehdä tätä työtä, jos en olisi uskomassa. Uskosta ammentaa toivoa asiakkaillekin.
Myös työnantaja kannustaa oman hengellisen elämän hoitamiseen. Siksi seurat ovat hänelle silloin tällöin työaikaa.
– Joskus esimies on jopa maininnut, jos olen unohtanut merkata ne, Toivanen hymyilee.
Hänelle on tullut tavaksi liittää kunkin päivän asiakkaat iltarukoukseen. Joskus rukous nousee mieleen työpäivän aikanakin.
Joskus keskustelemaan tullut ihminen on kertonut kuuntelevansa YouTubesta Siionin lauluja rohkaisuksi. Silloin Toivanen on saattanut kertoa itsekin kuuntelevansa niitä. Ja kun asiakas on pyytänyt evankeliumia, tuntuu, että taivas on koskettanut maata. Enempää hän ei voi kohtaamisistaan kertoa.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys