Suvi Ristolainen
Perinteinen, juureen leivottu ruisleipä on tuttu jokaiselle suomalaiselle. Mutta kaikki eivät tiedä, että myös vaalean leivän voi leipoa juurella.
Joensuulainen abiturientti Venla Ristolainen löysi tiensä hapanjuurileivonnan pariin sosiaalisen median kautta. Instagramin lyhytvideoissa amerikkalaisilla tileillä oli toinen toistaan kauniimpia ja herkullisemman näköisiä maalaisleipiä. Ristolainen kiinnostui leivistä niin, että alkoi etsiä enemmän tietoa asiasta. Facebookin hapanjuurileivontaan keskittyvä ryhmä tuli tutuksi. Lopulta tie vei myös kirjastoon, josta hän lainasi vaalean juurileivän saloihin opastavan kirjan.
Hapanjuurileivän valmistus ei sovi hätäisille.
– Matka juuresta valmiiksi leiväksi kestää vähintään vuorokauden, mutta voi viedä useammankin päivän, Ristolainen sanoo.
Ennen kuin pääsee käsiksi itse leiväntekoon, on oltava juuri. Sen voi tehdä itse, saada toiselta leipojalta, tai vaikkapa herätellä eloon isoäidin vanhan taikinatiinun reunoista löytyneestä kuivuneesta taikinasta. Valmis juuri säilytetään jääkaapissa.
– Juuren voi myös kuivattaa tai säilyttää pakastimessa, Ristolainen huomauttaa.
Leivonta on Ristolaiselle harrastus, josta saa hyvän mielen. Tänä keväänä se antaa myös rentouttavaa vastapainoa kirjoituksiin lukemiselle. Onnistuminen ja uuden oppiminen tuovat iloa. Juureen leivottu leipä maistuu täyteläiselle, ja rapea kuori leikattuine koristekuvioineen sopii juhlavampaankin ruokapöytään.
– Leivän maku on aina hyvä, mutta ulkonäkö ei onnistu joka kerta, Ristolainen naurahtaa.
– Pidän siitä, että voin leipoa leipää ilman hiivaa. Ja samalla juurella voi kohottaa myös monia muita leivonnaisia, hän lisää.
Sähköuunin luukku aukeaa ja höyry purkautuu ulos. Lämpimän leivän tuoksu leviää koko taloon. Ensin keittiönpöydän reunalla oli seissyt nousemassa lasipurkillinen hyvinvoivaa juurta. Taikina oli sekoitettu ja käännelty useaan kertaan, kohotettu huolella ja lopulta annettu odottaa muotoiltuna viileässä. Pintaan oli leikattu terävällä veitsellä koristekuviot, ja viimein leipä oli nostettu valurautapadassa kuumaan uuniin. Nyt leivän annetaan seistä vähintään tunnin verran, sitten se on valmis syötäväksi. Tästä leivästä ei mene murustakaan hukkaan, siitä pitävät pikkusisarukset huolen.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys