– Aviopuolison kanssa olen saanut jakaa kuorman ja taakan. Ihmisinä emme ole täydellisiä, mutta olemme armollisia toisillemme, toteaa Eija Hanhineva. Vierellä puoliso Mikko.
Pasi Parkkila
– Aviopuolison kanssa olen saanut jakaa kuorman ja taakan. Ihmisinä emme ole täydellisiä, mutta olemme armollisia toisillemme, toteaa Eija Hanhineva. Vierellä puoliso Mikko.
Pasi Parkkila
Raahen Vihannissa asuvat Eija ja Mikko Hanhineva ovat tehneet työuransa opettajina. Mikko on ollut eläkkeellä jo parikymmentä vuotta. Myös Eija viettää eläkepäiviä, mutta käy välillä opettajan sijaisena koulussa, jossa hän työskenteli suurimman osan opettajan urastaan.
Hanhinevojen päivät täyttyvät pihatöistä sekä lastenlasten kanssa touhuiluista. Mökkeily on heille mieluisa harrastus – kesämökki sijaitsee lähellä kotia, ja sinne voi pistäytyä vaikka iltaseltaan. Rauhanyhdistyksen varttuneiden kerho on Eijalle ja Mikolle tärkeä. He menevät sinne, jos vain suinkin mahdollista.
Sydämen rauha
Hanhinevan kodin olohuone on saanut olla uskonystäville kohtaamispaikka, jossa on vuosikymmenien aikana puhuttu tiestä ja matkasta. Armon merkityksestä puhuttaessa Eijan ja Mikon ajatukset kääntyvät paljolti Raamattuun.
– Armo on niin suurta Jumalan rakkautta, että sitä on vaikea käsittää, Eija pohtii.
He ovat molemmat kokeneet eri elämänvaiheissa, kuinka armon evankeliumi on tuonut mukanaan rauhan sydämeen. Eri elämänvaiheissa on saanut huomata, että sydämessä oleva rauha on välittynyt ihmisille, jotka eivät ole uskomassa.
– Oma elämäkin saattaa olla tietämättämme saarnana toisille, vaikka henkilökohtaisesta uskosta ei rohkenekaan usein kertoa, Eija sanoo.
Jumalan kädessä
Varttuneemmalla iällä on ehtinyt kertyä monenlaisia elämänkokemuksia. Mikko kuvailee, että vaikeillakin elämänvaiheilla ja kipupisteillä on ollut Taivaan Isän suurissa suunnitelmissa merkityksensä.
– Vanhemmalla iällä Jumala kirkastaa myrskyisiäkin uutisia lukiessa ja kuullessa, kuinka turvallista on muistaa kaiken olevan Jumalan kädessä.
Hanhinevat toteavat, että rukoillessa voi asiat viedä taivaalliselle Isälle ja jättää ne hänen haltuunsa.
– Vaikeidenkin asioiden keskellä on turvallista tietää, että sisaret ja veljet rukoilevat meidän puolestamme. Elämän rosot ja vaikeudet pitävät meitä roikkumassa Jumalan armossa kiinni, Eija tiivistää.
Mikolle armosta keskusteleminen muistuttaa myös nuoruudesta. Hän kertoo, että hän löysi Jumalan armosta Jumalan valtakunnan.
– Samasta ihmeellisestä armosta saan tänä päivänäkin edelleen olla uskomassa. On suuri ihme, että olen saanut säilyä uskomassa, Mikko sanoo.
Armon opetettavana
Laulaminen ja musiikki ovat lähellä Eija Hanhinevan sydäntä. Hänestä on erityisen ihanaa se, miten Siionin lauluissa puhutaan armosta ja siitä, kuinka saadaan elää anteeksiantamuksen valtakunnassa.
Hanhinevat ovat kokeneet, että vaikeidenkin aikojen alla Taivaan Isän armosta on säilynyt halu kuulua Jumalan valtakuntaan.
– Olemme myös kokeneet, että uskovaisten yhteys ja keskinäinen rakkaus ovat jotain sellaista, mitä emme ole kokeneet missään muualla.
Uskovaiset saavat olla armon opetettavana. Esimerkiksi avioliitossa on hyvä olla puolisoina armollisia toisilleen ja vanhempina armollisia lapsille.
– Aviopuolison kanssa olen saanut jakaa kuorman ja taakan. Ihmisinä emme ole täydellisiä, mutta olemme armollisia toisillemme, Eija miettii.
Eija ja Mikko tuumivat, että puolisoina heillä on keskenään erilaisia armolahjoja, joilla he täydentävät toisiaan.
Mikko muistelee lämmöllä sitä, kuinka hänellä parannuksen armon saatuaan Pyhä Henki herätti halun mennä nuorten kokoontumisiin. Siellä armo sai olla opettajana ja hän sai opetella kilvoittelemaan Jumalan valtakunnassa.
Armosta uskomassa
Hanhinevat kertovat, että Taivaan Isä on antanut läpi elämän evankeliumin olla voimana ja ravintona. Mikko toimi pitkään sananpalvelijana. Hän kertoo kokeneensa usein sopimattomuutta ja heikkoutta, mutta armon sana tuleekin suoraan Jumalalta.
– Vaikka palvelutehtävä tuntuu itsestä usein vaikealta, niin Jumala sanallaan voi silti puhutella ja ravita siitä huolimatta. Evankeliumi on tärkein, hän tiivistää.
Hän muistaa tilanteen, jossa vaikealta tuntuvan puheen jälkeen entisiä oppilaita oli halunnut tulla keskustelemaan.
– Saarnasta oli sittenkin uskottu! Mikko ihmettelee.
Hän muistelee vielä, kuinka palveluvuoroon lähteminen tuntui usein vaikealta.
– Joskus vielä kotiin palatessa ”piti vielä puhallella”. Silloin Eija kerran kysyi: ”No sanoivatko ne uskovaiset siellä sinun lähtiessä Jumalan rauhaan?”
Jumalan armosta saamme olla uskomassa, he päättävät.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys