Kukkien hoito on liperiläiselle Pirkko Koistiselle mieleistä puuhaa, ja niiden loisto tuo iloa vielä syyskuussa.
Riitta-Liisa Lyytikäinen
Kukkien hoito on liperiläiselle Pirkko Koistiselle mieleistä puuhaa, ja niiden loisto tuo iloa vielä syyskuussa.
Riitta-Liisa Lyytikäinen
Riitta-Liisa Lyytikäinen
Mikäs mulla tässä, kun synnit ovat anteeksi ja rauha Jumalan kanssa. Kastelen kukkia, pää toimii ja puuhailen kotona, Pirkko Koistinen vastaa kysyessäni vointia ja lupaa haastatteluun.
Naseva tiivistys kuvaa hyvin hänen tilannettaan Liperin Puromäellä omakotitalossa yksin asuvana. Koistinen teki elämäntyönsä maatilan emäntänä. Poika perheineen hoitaa nyt lähellä sijaitsevaa tilaa.
– Ei oikein rehellisesti tunnu siltä, että oisin vanha, kun pää toimii ja Jumala on tuota toimintakykkyy antanut. On kyllä päiviä, jolloin kipujen vuoksi mistään ei tuu mittään, Koistinen vastaa kysymykseen siitä, kokeeko olevansa 87-vuotiaana vanhuuden elämänvaiheessa.
Vanhuutta voidaan määritellä iän perusteella, toimintakyvyn perusteella, sukupolvittain tai yksilöllisen kokemuksen perusteella. Koistisen vastaus tukee tutkimusten tuloksia toimintakyvyn ja oman kokemuksen vahvasta vaikutuksesta.
Vanhuus jaetaan toimintakyvyn näkökulmasta kolmanteen, neljänteen ja viidenteen ikään. Haastateltava kokee menon hidastuneen neljännen iän kuvauksen mukaan. Polvien kivut ja hallintaongelmat vaikeuttavat liikkumista.
– Oon laittanu keppejä joka nurkkaan, saanu terveyskeskuksesta rollaattorin postilaatikolla käymiseen ja pyytäny lapsenlasta tukemaan asioilla ja seuroissa, kun en oo varma jaloistani, Koistinen luettelee sopeutumiskeinoja.
Keittiössä tarvikkeet ovat sopivalla korkeudella, ettei tarvitse kyykistyä. Poika on hankkinut äidilleen A-tikkaan turvaksi. Lisäksi Koistinen tähdentää, että voi itse valita tekemisensä ja sen määrän. Valikointi, kompensointi ja optimointi ovat keinoja sopeutua toimintakyvyn alenemiseen.
Pirkko Koistinen kokee eletyn elämän ja vanhuuden hyvänä, sellaisena kuin Jumala on ne antanut. Hän mietti edunvalvontavaltuutuksen tekemistä ja tulevaisuutta toimintakyvyn heikentyessä.
– Tässä olis hyvä assuu ja seurata luonnon elämää. Oon rukkoillu, että pääsis pois ”saappaat jalassa” niin kuin puoliso 32 vuotta sitten. Kaikkivaltias on antanut pitkän elämän ja antaa päivän kerrallaan, sen mukkaan mennään.
Psykososiaalisissa kehitysteorioissa minäkuvan kehittyminen on elämän pituinen. Erik Erikson on kuvannut elämää kahdeksan vaiheen kautta. Hän pitää vanhuutta eletyn elämän arvioimisen ja kuolemaan valmistautumisen aikana. Lähestyvä kuolema hyväksytään, mutta samalla voi jatkaa elämää uteliaana.
– Miks en ottais vastaan vastoinkäymisiä, kun hyväkin otetaan vastaan. Kuolemaakaan ei tarvii etukätteen pelätä. Jumala siihenkin aikanaan valmistaa, haastateltava muistelee elämänsä raskaita aikoja. Hän luottaa Jumalan lupauksiin.
Koistinen on kiitollinen siitä, että Jumala on johdattanut valtakuntaansa ja luvannut viedä perille. Jumalan sana seuroissa ja uskovaiset ystävät ovat kannatelleet kaikissa vaiheissa.
Evankeliumin lohdutus kiusauksissa on auttanut kotonakin kuunnellessa. Koistinen on kirjoittanut puheista koskettavia raamatunkohtia paperille voimaksi arkeen.
Isomummon rooli on roolien näkökulmasta ajankohtainen elämässä.
– Joka paikasta löytyy lastenlastenlasten tekemiä sydämenkuvia ja piirustuksia. Eikö se tarkota rakkautta, mitä oon paljon saanu, Koistinen riemuitsee.
Läheinen vuorovaikutus eri sukupolvien kanssa on hänelle tärkeä voimavara. Perinteen siirtäminen seuraaville sukupolville on Jumalan sanan mukaan edellisten sukupolvien tehtävä, minkä Koistinen kokee merkitykselliseksi itselleen.
– Mummo, kerro uuvelleen se Kettu-satu, naapurin pikkupojat pyysivät usein.
Mummo on kertonut heille vanhan ajan satuja, elämästä ennen ja sota-ajasta. Vanhempien lastenlasten kanssa on ollut ihana keskustella uskomisesta.
– Ei oo mittään moittimista elämästä, kun kaikki on näin hyvin. Hyvin kaikki oli ennenkin, kun vettä ei tullu sissään ja kouluun pääs vain reen jälkiä pitkin, Koistinen on vakuuttanut.
Näin hän on luonut toivon näkökulmaa tämän ajan tilanteesta huolestuneille nuorille.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys