Sari Raivio eli lapsuuttaan ja nuoruuttaan uskovaisessa yrittäjäperheessä. Koti sijaitsi muutaman kilometrin päässä Alajärven keskustasta.
Arto Raivion koti oli vähän kauempana kirkonkylältä.
– Uskovaisen äidin kanssa tuli käytyä seuroissa, mutta murrosiän jälkeen maailma vei mukanaan. 19-vuotiaana sain palata takaisin turvalliseen seuraan parannuksen armon kautta, Arto kertoo kiitollisena.
Hän muistelee lämmöllä jo edesmennyttä velipuoltaan Mikkoa, joka jaksoi muistuttaa parannuksen teon tärkeydestä.
Nuoren näkökulmaa 1980-lukuun
Sari kertoo, että vuosikymmeniä sitten rauhanyhdistyksen seuroja oli paljon ja niissä lähes kaikissa käytiin.
– Ei tullut kuuloonkaan, että seuroihin ei lähdettäisi. Linja-autoilla lähdettiin opistojen seuroihin ja naapurirauhanyhdistyksille nuorten tapahtumiin.
Iltakyläkulttuuri oli aktiivista. Nuoret kokoontuivat koteihin.
– Ja kun paikat oli pieniä eikä ilmastoinnista tietoakaan, niin kuumahan siellä oli. Mutta oli mukavaa. Pyhäkoulu oli sunnuntaisin kodeissa ja lapsi- ja nuorisotyö käynnistyi pikku hiljaa.
Sari muistaa olleensa päiväkerhon ohjaajana. Hänen mukaansa Suviseuroissa käytiin ja siellä tehtiin pari työvuoroa.
– Työvuoroissa nukutti kauheasti, koska yöllä ei ollut oikein nukuttu. Sovittu työvuoro tehtiin kuitenkin sinnikkäästi niin kuin oli luvattu, Sari tunnustaa.
Kahdeksankymmentäluvulla kristillisyyden keskuudessa oli jonkin verran opillisia näkemyseroja. Seurojen ja seurakuntapäivien lisäksi pidettiin hoitokokouksia.
Arto ja Sari muistelevat olleensa tilaisuuksissa, joissa he ovat kokeneet ilmapiirin olleen aika tiukan ja vähän ahdistavan. He pitävät hyvänä sitä, että nyttemmin on uskallettu sanoa, että joissakin tilanteissa on tehty virheitä ja ylilyöntejäkin on tullut. Näin on todettu myös SRK:n historiateoksessa.
– Kai sillä jokin tarkoitus oli, että sellaisiin tilanteisiin ajauduttiin, pohtii Arto.
Raiviot iloitsevat siitä, että ovat saaneet säilyä uskomassa Siionin rakkaudessa vuosikymmenten läpi. Uskominen on Jumalan lahja.
”Luotimme niin paljon”
Arto oli nuorena miehenä reissuhommissa muun muassa Helsingissä telakalla. Hän palasi kotipitäjäänsä reilun kahdenkymmenen ikäisenä uskovaisena miehenä. Eikä kauan mennytkään, kun tiet kohtasivat Sarin kanssa ja yhteinen elämä avioliiton kautta alkoi vuonna 1987.
Sari ja Arto kertovat, että seurustelun aloittaminen merkitsi heille avioliittoa. He luottivat Jumalan huolenpitoon niin paljon, että uskalsivat perustaa perheen, rakentaa asunnon ja ottaa vastaan ne lapset, jotka heille lahjoitettiin.
– Minä sain aina hyvää kohtelua lastenneuvolassa. Siellä oli ammattitaitoisia työntekijöitä. Hyvät muistot on niiltä käynneiltä, kertoo Sari.
– Se joskus häiritsi, kun tutut ja ystävät usein kyselivät, että milloinkas se on seuraava laskettu aika.
Raiviot kertovat, että kahdeksankymmentäluvulla kyläiltiin paljon tuttujen luona.
– Perheet ja nuoret kyläilivät ja nuoret myös. Lapset olivat paljon yökylässä sukulaisissa ja tutuissa. Oli ihan mahdollista lähteä autolla tuttuun kyläpaikkaan, ja jos siellä ei oltu kotona, ajettiin seuraavaan taloon. Ei soiteltu, mentiin vain.
He jatkavat:
– Kun lapsia syntyi, vietiin tupaantuliaisia, käytiin pirtissä ja näin pysyttiin tuttuina. Sukkia parsittiin yhteisvoimin. Äidit jäi lasten saannin jälkeen usein vuosiksi kotiin. Tosin jotkut jatkoivat virkauriaan perheen suuretessakin.
Oma koti Hoiskon kylälle
Kun Sari ja Arto olivat menneet naimisiin, sanoi Sarin Jaakko-isä, rakennustarvikekauppias, että ei kai siinä muuta kuin taloa rakentamaan. Sari oli tuolloin töissä isänsä kaupassa.
– Arton kodin maista lohkaistiin tontti, ja sille nousi hieno punatiilinen omakotitalo. Taloon muutettiin jo vuonna 1988. Esikoinen, Sofia syntyi samana vuonna kun talo valmistui.
Raivioilla on kahdeksan lasta, joista tällä hetkellä nuorin on vielä kotosalla. Lastenlapsiakin on jo 15.
Perheessä on totuttu siihen, että isä on viikot reissuhommissa. Arto on työskennellyt vuosikymmenet malminetsintä- ja kairaushommissa lähinnä Lapin maastoissa.
Sarin työt ovat nuorten parissa. Hän on nyt toiminut kymmenen vuotta koulunkäynnin ohjaajana, mutta erityistä mielenkiintoa hän tuntee nepsyvalmentajan tehtävään, johon on kouluttautunut.
– Mielestäni niitä toimia saisi olla enemmän, että kaikki saisivat haasteisiinsa hyvää palvelua, hän toteaa.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys