Jokainen lapsenlapsi saa mummolta, Lilja-Marja Heilimolta, syntymäpäiväkortin, jossa on hänelle tehty runo ja kuvia edellisistä tapaamisista. Tapaamiset kuvallisissa viestintälaitteissa ja syntymäpäiväkortit ovat uutta sukuhistoriaa.
Riitta-Liisa Lyytikäinen
Jokainen lapsenlapsi saa mummolta, Lilja-Marja Heilimolta, syntymäpäiväkortin, jossa on hänelle tehty runo ja kuvia edellisistä tapaamisista. Tapaamiset kuvallisissa viestintälaitteissa ja syntymäpäiväkortit ovat uutta sukuhistoriaa.
Riitta-Liisa Lyytikäinen
Riitta-Liisa Lyytikäinen
Aika muokkaa kodin perinteitä, jotka siirtyvät sukupolvelta toiselle. Äidin ja mummon vaikutus Lilja-Marja Heilimon elämään on ollut suuri.
Joensuulainen Lilja-Marja Heilimo eli lapsuutensa maatilalla Liperissä kolmen sukupolven suurperheessä. Pöydän ääressä aterioivat 12-lapsinen perhe, isänäiti, apulainen ja kesälapset. Mummon ”suakkunat” eli tarinat ja äidin kertomukset omasta perheestään antoivat tietoa entisajan elämästä.
– Isänmaallisuus, kristillinen kasvatus, siveelliset elämäntavat ja tarkan markan talous ovat ohjanneet sukuni naisten elämää, Heilimo kiteyttää naisten perinnön.
Mummo oli aina läsnä
Lilja-Marja Heilimon mummolla oli luontainen taipumus huomioida ja lohduttaa pieniä.
– Hänen vaikutuksestaan minulle kasvoi hyvä itsetunto, ruusuista ja risuista nivottu. Hän puhalsi kipeää paikkaa ja hoiti päänsärkyä kuoputtamalla niskaa. Kiikussa istuessaan hän veti kiukuttelijan kokkakepillä luokseen puhuteltavaksi, Heilimo muistaa.
Maria-mummo tähdensi päivä- ja viikkorytmin tärkeyttä. Säästämisen aakkoset Heilimo kertoo oppineensa häneltä. Kaikki kierrätettiin hyötykäyttöön, jätettä ei jäänyt. Mummo neuvoi sananlaskuilla ahkeruuteen ja vastuullisuuteen.
– Eteisestä tuntee emännän. Minkä taakseen jättää sen edestään löytää. ”Joka ei työtä tee, ei pidä myöskään syömän.” ”Laiskan pyykki lauantaina.” ”Ilta on aamua viisaampi”, Heilimo luettelee.
Äidin perintö
Kodin askareita tehtiin yhdessä äidin kanssa.
– Joka päivä käyvät mielessäni äidin ohjeet. Huomaan käyttäväni ruuanlaitossa ja leipomisessa samoja ohjeita ja valmistavani perinneruokia höystäen niitä uusilla aineilla. Työrupeamat olivat kuin kisällin oppitunteja, joiden anti on vieläkin selkäytimessäni, Heilimo kertoo.
Sunnuntait ja juhlapyhät olivat oikeasti pyhiä.
– Sunnuntaisin Saimi-äiti piti kylän pyhäkoulua. Kodin järjestämät seurat olivat juhlaa. Saimme niistä enemmän kuin annoimme, Heilimo iloitsee.
Vuoden juhlapyhiin liittyivät perinteiset tavat, perinneruuat ja somistukset – ja perinne jatkuu.
Saimi-äidillä oli keskustelun ja myönteisen sanoittamisen taito. Hän luki ääneen Lasten Siionin ja kristillisyyden julkaisut. Uskon näkökulma oli arjessa mukana sanontoina kuten ”jos Jumala suo”, ”jos elonpäiviä riittää”, ”Jumala varjelkoon” tai ”jos Jumala antaa kasvun”. Luottamus Jumalaan oli voimakas.
Työtä, ammattia ja koulutusta myös tytöille arvostettiin.
– Käykää edes lyhyempi koulutus toimeentulon vuoksi, jos puoliso kuolee tai jää työttömäksi.
Äiti ohjeisti tutustumaan mieheen ennen seurusteluun sitoutumista:
– Tärkeintä on sydämen usko. Kihlausaikaa ei kannata pitkittää turhaan, sielunvihollinen hyökkää herkästi kahden väliin, Heilimo kertaa äidin ohjeita.
Lue tämän viikon Päivämiehestä myös, miten perinteitä noudatetaan Heilimon perheessä nykyään.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys