Hilkka Moisio ja islanninhevonen Mütur kotipihassa Pihtiputaan Muurasjärvellä. Nuorena Moisio ajatteli, ettei ikinä palaa maalle asumaan.
Armiida Moisio
Hilkka Moisio ja islanninhevonen Mütur kotipihassa Pihtiputaan Muurasjärvellä. Nuorena Moisio ajatteli, ettei ikinä palaa maalle asumaan.
Armiida Moisio
Marjo Saari
Maailman elinympäristöjen päivää vietetään huomenna 4. lokakuuta. Urbanisoituva maailmamme muuttuu ympärillämme usein huomaamattamme. Kaupunkimme kasvavat ja maaseutu autioituu.
Vastoin vallitsevaa virtausta muutti Hilkka Moisio miehensä Teemun ja perheensä kanssa 17 vuotta sitten Pihtiputaan Muurasjärvelle. Koti seisoo kauniilla paikalla järven rannalla, ympärillään peltoa ja metsää. Pihassa laiduntaa hevosia. Hilkka Moisio kertoo, että muutto takaisin kotiseudulle ei jossain vaiheessa ollut vaihtoehto.
– Kun 16-vuotiaana lähdin kotoa, ajattelin, että en enää ikinä palaa tänne korpeen.
Kun perhe vuosien saatossa kasvoi, päätyivät Moisiot kuitenkin ostamaan Hilkan lapsuudenkodin.
– Päätettiin, että myö lähetään maalle.
Päällimmäisenä ajatuksena muutossa oli elinympäristön tuoma rauha. Kun on tilaa ympärillä, saa vapaasti olla mitä haluaa. Lasten mielikuvitus pääsee valloilleen eikä tarvitse järjestää harrastuksia, jos lapset eivät itse halua. Toisaalta jos lapset ovat halunneet, ovat vanhemmat pyrkineet kuljettamaan harrastuksiin.
Moisio sanoo, että on tärkeää huomata mahdollisuudet, joita kussakin elinympäristössä on. Hän naurahtaa, että maalla asuva voi haikailla kaupunkiin ja päinvastoin.
– Usein ruoho on vihreämpää aidan toisella puolella. Jos joskus itsestä tuntuukin, että ei ole mitään tekemistä, voi vierailulle tullut ystävä ihmetellä kaikkea sitä, mitä meillä pääsee tekemään. Voi ratsastaa omassa pihapiirissä, uida, luistella jäällä ja jopa ajaa rallia.
Jos jotakin Moisio nykyisessä elinympäristössään on kaivannut, se on ihmiset ja sosiaaliset kontaktit. Osin tämän vuoksi hän päätyi jossain vaiheessa vaate-esittelijäksi. Myös oman kylän toiminnassa hän on ollut aktiivisesti mukana.
– Pääsin tutustumaan erilaisiin ihmisiin ja sain uusia ystäviä.
Aikoinaan maallemuutossa oli myös ajatuksena olla tukena Hilkan vanhemmille heidän vanhuudessaan. Nyt vanhempia ei enää ole. Elinympäristö ja luonto ympärillä ovat yhtä kauniita kuin tuolloin. Kotia ja pihapiiriä on laitettu mieluisaksi. Pariskunnan osaavissa käsissä talo on saanut uuden ilmeen, pihapiiri uusia rakennuksia, rantaan on tehty sauna. Tulevaisuus on tässä vaiheessa avoin.
– Ennen kaikkea on kiitollinen mieli kaikesta siitä, mitä on saanut. Uskon avulla on jaksanut luottaa siihen, että elämä kantaa. On turha murehtia tulevaa. Lapsenomaisesti saa luottaa siihen, että kaikki järjestyy, kun ei jää omaan poteroon asioita miettimään.
Moisio jatkaa, että kiitollisuus kumpuaa pienistä asioista, kun vain pysähtyy ja rauhoittuu huomaamaan – esimerkiksi siitä, että ikkunasta järvelle katsoessa voi nähdä joutsenen lipuvan järven poikki.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys