– Olemme molemmat kiinni tässä työssä, kertoo Ari Kalliokoski, joka pyörittää perhekotia omassa kodissaan yhdessä Soili-vaimonsa kanssa.
Sanna Hillberg / Ylöjärven uutiset
– Olemme molemmat kiinni tässä työssä, kertoo Ari Kalliokoski, joka pyörittää perhekotia omassa kodissaan yhdessä Soili-vaimonsa kanssa.
Sanna Hillberg / Ylöjärven uutiset
Saara Kolehmainen
Päivämies
Perhekodit tarjoavat kodinomaista, ympärivuorokautista hoivaa ja huolenpitoa hoidettavan tarpeita ja luontaista rytmiä kuunnellen.
Aamulla puoli kymmenen maissa viimeinenkin Kalliokosken Perhekodin asukas on herännyt ja hänen aamutoimensa alkaneet. Perhehoitajana työskentelevä Ari Kalliokoski kertoo, että perhehoidon yksi hyvä puoli on juuri se, että asukkaat voivat elää laitosta vapaammin, kodinomaisesti, oman elämänrytminsä mukaan.
– Yksikin pappa, joka haluaa välillä nukkua pidempään, saa nukkua rauhassa.
Hoitajien pysyvyys tuo turvaa vanhuksille ja voinnissa tapahtuvia muutoksia havainnoidaan nopeasti.
– Vanhukset ovat tämän maan rakentajia. Heille soisi hyvän hoidon ja elämän loppuvaiheen, arvostuksen kaikella tavalla, toteaa Kalliokoski.
Hupaisia tilanteita
Ylöjärveläiset ovat olleet perhehoitajina noin kuusi vuotta. Ari Kalliokosken yrittäjäuran muutokset avasivat uusia ovia ja Soili työskenteli hoitoalalla pitkien kotiäitivuosien jälkeen.
– Ystäväperhe innosti tähän perhehoitajan työhön, avaamaan oman kodin ovet perhekodin käyttöön. Kävimme perhehoidon kurssin lisäksi myös lastensuojelun kurssin. Toimintamme on kuitenkin painottunut ikäihmisten ja kehitysvammaisten hoitoon. Koemme sen omaksemme, Kalliokoski kertoo.
Hän ihastelee esimerkiksi Down-lasten aitoutta ja kykyä tulla myös vanhusten kanssa toimeen. Muistisairaiden kanssa eteen tulee jatkuvasti hupaisiakin tilanteita.
– Kerran mummu ja pappa istuivat kahdestaan kahvipöydän ääressä. Mummu kysyi papalta, onko sinulla huono muisti. Pappa katsoi mummua ja kysyi tosissaan, että ”mikä muisti”. Tämäntyylisiä hetkiä on monenlaisia ja vaikka kuinka paljon, kertoo Kalliokoski huvittuneena.
Erilaisia arvomaailmoja
Tällä hetkellä Kalliokosket tarjoavat perhehoitoa kolmelle vakituiselle vanhukselle ja useammalle tilapäisjaksolaiselle. Perhehoitoon päätyy ihmisiä hyvin erilaisista taustoista ja arvomaailmoista. Kalliokosket pohtivat pitkään ja kipeästi sitä, voiko heidän kodissaan olla televisio vanhusten käytössä.
– Meillä oli vain pieni läppäri, josta vanhukset voivat seurata uutisia, luonto-ohjelmia ja urheilua, joita ovat tottuneet seuraamaan. Monen kuulo- ja näköaisti on aika kehno. He kysyivät useasti, emmekö voisi hommata isompaa näyttöä. Päädyimme sitten hankkimaan sellaisen.
Perusajatus on, että politiikasta ja uskonnosta ei puhuta asukkaiden kanssa elleivät he nosta niitä esiin.
– Monesti on tullut kyllä syvällisiäkin keskusteluja meidän uskosta. Eräs vanhus halusi aina vain uudestaan kuunnella suviseurasaarnoja ja lukea Päivämiehet. Hän myös halusi uskoa samalla tavalla kun saarnoissa. Saimme siunata häntä. Se oli erityisen puhutteleva hetki ja uskoa vahvistava kokemus. Tämän vanhuksen saimme myös saattohoitaa täällä meillä. Hän sai turvallisesti nukahtaa ikiuneen omassa sängyssään.
Kuin perheenjäseniä
Perhekodin arkea siivittävät arkiset asiat. Kalliokoski kertoo, että he järjestävät asukkaille monenlaista ohjelmaa voinnin mukaan.
– Välillä pidämme tietokilpailuja ja jumppatuokioita. Välillä käymme ulkoilemassa, retkillä, rantasaunassa saunomassa, uimassa omassa rannassa. Mitä milloinkin keksitään. Toki otamme myös rennosti päivätorkut koko porukka.
Kalliokosken oma perhe ja lastenlapset ovat tulleet hoidettaville tutuiksi ja tärkeiksi. Perhe tuo heillekin paljon elämäniloa.
Yhteydenpito hoidettavien läheisiin on Kalliokosken mielestä tärkeää – varsinkin se, että läheiset saavat kokea, että omainen saa perhekodissa turvaa, hoivaa, rakkautta ja huolenpitoa.
– Ajattelemme, että vanhukset ovat meidän äitejä ja isiä, kuin omia perheenjäseniä, joita haluamme hoitaa kuin omia vanhempiamme. Pyrimme antamaan heille parhaan mahdollisen hoivan ja rakkauden näillä resursseilla ja lahjoilla mitä meillä on, Kalliokoski sanoo.
Sitova ja annettu tehtävä
Perhehoito soveltuu monenlaiselle hoidettavalle. Perusajatuksena on, että hoidettava nukkuisi yöt, jotta hoitajatkin saavat riittävän levon.
Kahdestaan työskentelevällä pariskunnalla on muotoutunut keinoja, jotka auttavat jaksamaan. Vuoroaamuin toinen hoitaa aamupalan, aamutoimet, jotta toinen saa nukkua pidempään.
– Se tuntuu kuin vapaapäivältä, kertoo Kalliokoski.
Vapaapäivän tuntu onkin tärkeää, sillä perhehoito on varsin sitovaa. Työaika on vuorokauden ympäri viikosta toiseen.
– Vapaapäiviä onneksi kertyy. Niitä keräämme pidemmiksi lomiksi, jolloin pääsemme irti työstä. Hoidettavat menevät lomamme ajaksi kunnan hoivakotiin. On juhlaa, kun pääsemme yhdessä seuroihin ja kyläilemään, ja lasten perheet voivat vapaammin tulla mummilaan.
Perhekodin työn sitovuuden vuoksi Ari Kalliokoski joutuu sananpalvelijana monesti pohtimaan myös sitä, voiko lupautua pidemmille seuramatkoille pyyntöjen tullessa.
– Olemme molemmat kiinni tässä työssä. Ei ole usein helppoa lähteä, koska vastuu ja työ jää silloin aina Soilille. Koemme, että Taivaan Isä on antanut tämän tehtävän juuri meille ja iloitsemme siitä. Jatkamme työtä luottaen Luojan huolenpitoon.
Lue tällä viikolla ilmestyneestä lehdestä asiakkaan kokemus perhehoidosta.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys