Leena Suojanen-Rainion elämänpolku on kulkenut useiden vaiheiden kautta Poriin, minne hän on kotiutunut hyvin.
Leena Suojanen-Rainion elämänpolku on kulkenut useiden vaiheiden kautta Poriin, minne hän on kotiutunut hyvin.
Leena Suojanen-Rainio on asettunut monien elämänvaiheiden jälkeen asumaan Poriin. Pitkä elämä on yllättänyt monta kertaa ja vienyt esimerkiksi Ahvenanmaalle seuratoiminnan järjestäjäksi.
– Olet kyllä puoli vuotta myöhässä, sillä puoli vuotta sitten pääni olisi toiminut paremmin, hän sanoo ja hymyilee.
Hyvin pää toimii silti vieläkin, vaikka on ahertanut jo 90 vuotta.
– Olen ihan hyvin kotiutunutkin, hän toteaa, vaikka onkin tuntenut itsensä yksinäiseksi ja alakuloiseksi viime aikoina.
Palataan vuosikymmeniä taaksepäin Pyhäjoelle. Silloin syntyi Leena Viirret. Hän sairasti tuberkuloosin ja sai elinikäiset vaivat jalkoihinsa.
– Olin hyvä lastenhoitaja, kun en kyennyt pellolle tai navettaan, hän muistelee.
Työt veivät hänet 19-vuotiaana Turkuun, jossa hän tapasi Lauri Suojasen, Lassen. Mies ei ollut uskomassa, ja Suojanen-Rainiokin ajautui maailmaan.
– Lasse aina kannusti, että älä heitä uskoa, mutta en minä oikein jaksanut olla uskomassa. Omatunto soimasi, kun elämä ei ollut kuitenkaan uskovaisen ihmisen elämää, hän kertoo.
Parannus suviseuramatkalla
Suojaset saivat neljä lasta: Karin, Sepon, Helenan ja Timon. Perhe muutti Turusta Pyhäjoelle töiden perässä. Suomessa oli paljon työttömyyttä niihin aikoihin, mutta perhe sai paikan vanhainkodin talonmiehinä. Lisäksi Lasse-isä oli pitkiä aikoja myös reissuhommissa Ruotsissa ja Norjassa.
Perheenäiti kävi välillä seuroissa ja Suviseuroissakin, jos sattui pääsemään.
Ylivieskan Suviseuroihin hän lähti siskonsa kanssa linja-autolla.
– Paluumatkalla sain vihdoin voimia parannuksentekoon, hän kertoo.
Vuonna 1975 perheelle tarjoutui tilaisuus muuttaa Ahvenanmaalle, jossa isällä olisi töitä ja perhe voisi olla yhdessä.
– Lapset olivat ihan innoissaan ja oppivat kielenkin nopeasti.
Hän itse sai pyytämättä työkyvyttömyyspaperit.
– Se tuntui kyllä aluksi vähän masentavaltakin. Olin alle 50-vuotias, mutta en kelvannut enää työelämään. Toisaalta sain hoitaa perhettä, olihan nuorimmainen Timo-poika vasta toisella vuodella.
Kotiäidin ruotsin kielen taito ei päässyt kehittymään koskaan niin hyvälle tolalle, että hän olisi pystynyt keskustelemaan sujuvasti ahvenanmaalaisten tuttavien kanssa.
– Martta-kerhossa kykenin juttelemaan muiden naisten kanssa, mutta se oli aika työlästä, hän muistelee.
Ahvenanmaan seurajärjestelijä
Ahvenanmaalla ei ollut uskovaisia. Suojanen-Rainio huokaisi joskus lapsilleen, että kunpa joskus tulisi vieras, joka tervehtisi Jumalan terveellä. Kerran hän sitten palasi vaunulenkiltä ja isommat lapset kertoivat, että sellaisia vieraita kävi.
Koskaan ei selvinnyt, keitä nämä olivat, mutta todennäköisesti he olivat matkailijoita, joita välillä mantereelta tuli.
Suojanen-Rainio kävi lasten kanssa seuroissa Turussa laivalla tai lentokoneella. Turun Rauhanyhdistykseltä kysyttiin, eikö seuroja voitaisi järjestää myös Ahvenanmaalla.
Suojanen-Rainiosta tuli vuosien ajaksi yhteyshenkilö Ahvenanmaalla käyneille puhujille. Seurat saatiin järjestettyä jouhevasti rukoushuoneella myötämielisen ja suomea osaavan papin avustuksella.
Leena Suojanen-Rainio muistaa, että ensimmäiset puhujat olivat Karl Eerik Eklund ja Aatos Mehtälä. Paikalla oli 30–40 henkilöä.
– Tästä lähtivät Ahvenanmaan seurat käyntiin. Niitä oli vaihtelevasti, mutta useamman kerran vuodessa kuitenkin. Jonkin ajan kuluttua Ruotsistakin alkoi käydä puhujia, joiden puhe tulkattiin myös suomeksi, hän kuvailee.
Myöhemmin puhujajärjestelyt siirtyivät muiden hoidettavaksi. Seuroissa oli aina jonkin verran kuulijoita: Ahvenanmaalle muuttaneita uskovaisia, kyläläisiä, kesätyöntekijöitä, matkailijoita – ainoastaan kerran kuuntelemassa oli vain heidän perheensä.
Kiitollisuuden aiheita
Vuosia aiemmin leskeytynyt Suojanen-Rainio tapasi toisen lesken, Pentti Rainion, joka oli luontoretkellä Ahvenanmaalla ja piti siellä myös seurapuheen. He näkivät toisiaan myös Hankasalmen leirillä.
– Ei se ihan rakkautta ensisilmäyksellä ollut. Porilainen tuttuni oli puhemies ja kyseli, saako Pentti soittaa minulle. Vastasin, että saa kai minulle soitella, hän naurahtaa.
Leikki muuttui todeksi, kun he tapasivat useammin.
– Jotkut tuttuni ja omat lapseni miettivät, miten mahdan sopeutua uuteen avioliittoon ja Poriin muuttoon, mutta kun he sitten tapasivat Pentin, eivät enää pitäneet uskaliaana temppuna, hän jatkaa.
Kymmenen avioliittovuoden jälkeen Suojanen-Rainio jatkaa elämäänsä yksin. Pentti-puolison lisäksi hän on menettänyt alle vuoden aikana monta läheistään.
– Tuntuu, että siinä tämä muistikin alkoi temppuilla. Elämäni raskaimpia vaiheita olen nyt elänyt. On niitä tietysti ollut aiemminkin, kun ensimmäinen aviomies ja nuorin poika ovat kuolleet. Vähitellen menetyksistä toipuu ja tuntuu kuin muistikin taas vetristyisi, Suojanen-Rainio sanoo ja hymyilee jälleen.
Ympärillä on huolehtivia tuttavia ja sukulaisia, ja yhteydenpito on helppoa kauemmaskin. Kun on saanut syntymälahjakseen tyytyväisen ja sopeutuvan luonteen, on paljon aiheita kiitollisuuteen.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys