Päivämies
Sotilaspappi vastaa rauhanturvaajien henkisestä ja hengellisestä tuesta. Omaan uskonelämäänsä hän saa vahvistusta etäseuroista ja puheluista lähimmäisilleen.
Soitan Etelä–Libanoniin WhatsApp-puhelun. Reilun kolmentuhannen lentokilometrin päässä puheluuni vastaa rauhanturvaajien sotilaspappina toimiva Johannes Kinnunen.
Hän kertoo ensimmäiseksi joutuneensa anomaan luvan haastatteluun komentajaltaan. Valmis juttu on lähetettävä ennen julkaisua läpiluettavaksi tiedotusupseerille. Oletan tämän käytännön liittyvän operaation salassapitoon ja turvallisuuteen, mutta Kinnunen kertoo sen tarkoituksena olevan myös viestinnän selkeyttäminen ja yhdenmukaisuus.
– Rauhanturvaaminen kantaa maineenaan tietynlaista salamyhkäisyyden ja traumatisoivien kokemusten viittaa. Puolustusvoimat pyrkii poistamaan tätä käsitystä yhdenmukaisella ja mahdollisimman avoimella viestinnällä, etteivät väärät ennakkoluulot ja huhut hallitsisi ihmisten mielikuvia rauhanturvaamisesta, hän selventää.
Konfliktin uhka pitää valppaana
Kinnunen toimi aiemmin Lappeen seurakunnassa nuorisopappina. Kun hänet valittiin viime toukokuussa puolen vuoden komennukselle sotilaspapiksi Libanoniin, ei lähtemistä tarvinnut kauan miettiä. Myöhemmin tarjous pestin pidentämisestä vuodeksi oli hänelle niin ikään helppoa päättää:
– Pääsen jouluksi kotiin. Koen, että tämä puoli vuotta on minulle sopiva pätkä olla kaukana läheisistäni.
Rauhanturvaajat asuvat valtiossa, joka on toipumassa konfliktista tai jossa on vakava konfliktin uhka. Rauhanturvaaminen on YK:n operaatio, jonka avulla pyritään eri keinoin ehkäisemään ja laskemaan konfliktin uhkaa. Operatiivinen joukko partioi alueella ja rakentaa rauhaa. Kansallinen tukielementti (NSE), johon Kinnunen kuuluu, tukee operatiivista joukkoa huollon, hallinnon ja johtamisjärjestelmiin liittyvissä tehtävissä.
– Libanonissa tilanne on tällä hetkellä melko rauhallinen, mutta altis ja jännittynyt, kuvailee Kinnunen.
Etäseuroista tukea uskonelämään
Sotilaspapin työnkuvaan kuuluu sunnuntaisten jumalanpalvelusten järjestäminen. Messujen suunnitteleminen ja Raamatun lukeminen vahvistavat myös Kinnusen omaa uskonelämää kaukana uskovaisten yhteisön tuomasta turvasta. Uskonelämän tukena toimii myös puhelut läheisille sekä seurojen kuunteleminen etäyhteyden kautta.
– Pääsen komennukseni aikana käymään kaksi kertaa Suomessa, joten pääsin myös Suviseuroihin paikan päälle, hän iloitsee.
Kriisityöryhmän vetäjänä toimiminen on osa Kinnusen työtä. Hän vastaa rauhanturvaajien hengellisen ja henkisen hyvinvoinnista tuesta sekä tarjoaa heille keskusteluapua.
– Rauhanturvaamisen maailma on täysin omanlainen todellisuus. Joudumme näkemään täällä äärimmäistä inhimillistä hätää, köyhyyttä ja toivottomuutta. Sellaista, mitä ei Suomessa näe, kuvailee Kinnunen syitä keskusteluavun tarpeeseen.
Sotilaspappi toimii myös paikallisen uskonnon ja kulttuurin erityisasiantuntijana. Kinnunen kertoo tavanneensa komennuksellaan paikallisia muslimijohtajia, kuten imaamin ja sayyidin, joka on profeetta Muhammedin sukupuuhun kuuluva henkilö. Tapaamisten tarkoituksena on käydä uskontodialogia ja rakentaa luottamusta puolin ja toisin.
– Suomalaisilla on täällä äärimmäisen hyvä maine niin johtajien kuin paikallisten ihmistenkin keskuudessa. Haluan olla osana ylläpitämässä tätä mainetta ja tehdä työtä sen eteen.
Lue tämän viikon Päivämiehessä ilmestyneestä haastattelusta myös, millaista arki tukikohdassa on sekä millä sanoilla Kinnunen kokemustaan kuvailee.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys