Heikki Vuonokari
Heikki Vuonokari
Risto Koskimäki
Jeesus puhui väkijoukolle siitä, miten fariseukset ja lainopettajat opettivat Jumalan sanaa, mutta eivät itse eläneet opetuksen mukaisesti.
Jeesus moitti sitä, että lainopettajat ja fariseukset lisäsivät omia säädöksiä ihmisten kannettavaksi. Näitä vanhinten säädöksiä oli yhteensä 613, joista 365 oli kieltoja ja 248 kehotuksia. Lainopettajilla ei ollut armollisuutta. He ummistivat silmänsä lähimmäisen taakoilta ja kuormilta, eivätkä tahtoneet millään tavoin niitä huojentaa.
Jumalan armo ei ollut heidän opettajanaan (Tiit. 2:12). Vain sellainen, joka itse on saanut kokea armoa ja anteeksiantamusta ja itse elää siitä, voi olla armollinen toista kohtaan.
Ansaitsematon armo
Ansaitsemattomasta armosta todistaa kalliisti ristinryöväri, joka katui syntejään. Hän sanoi Jeesukselle: ”Muista minua, kun tulet valtakuntaasi” (Luuk. 23:42). Jeesus julisti hänelle armon sanoman: ”Tänään pitää sinun oleman minun kanssani paratiisissa” (Luuk. 23:43). Tie kunnian valtakuntaan käy armovaltakunnan kautta. Tämä toteutui ristinryövärin kohdalla.
Jeesus opetti uskon yksinkertaisuutta myös lapsen esimerkillä: ”Totisesti minä sanon teille: ellette käänny ja tule niin kuin lapset, niin ette suinkaan tule sisälle taivaan valtakuntaan” (Matt. 18:3). Portti taivaan valtakuntaan on ahdas ja tie on kaita, mutta se vie iankaikkiseen elämään. Suuret ja mahtavat eivät tätä tietä tunne, sillä he pitävät sitä halpana.
Itsensä ylentäminen
Fariseukset korostivat omaa hurskauttaan muun muassa vaatetuksella ja näyttävästi suoritetuilla laupeuden töillä. Itsensä korottaminen muiden yläpuolelle on lähellä meistä jokaista. Perisynnin turmelema ihminen on ylpeä ja itserakas. Ei ole ketään, joka etsii Jumalaa, kaikki ovat pois poikenneita, täysin kelvottomia, vailla kirkkautta (Room. 3:12). Virsirunoilija muistuttaa: ”Nöyryyttä, hiljaisuutta Jumala rakastaa, ei kärsi kopeutta, ylpeitä vastustaa” (VK 7,3). Nöyryyttä saamme pyytää taivaalliselta Isältä.
Jeesus kertoi esimerkin fariseuksesta ja publikaanista. Fariseus kiitti Jumalaa siitä, ettei ole niin kuin muut ihmiset: ei rosvo, ei huijari, ei huorintekijä, eikä niin kuin tuo publikaani. Publikaani tunnusti: ”Jumala, ole minulle syntiselle armollinen.” Publikaanin tunto oli herännyt (Luuk. 18). Hänkään ei ollut vielä vanhurskas. Katuvankin syntisen täytyy saada kuulla evankeliumi Jumalan valtakunnasta ja uskoa se omalle kohdalle. Jumala vanhurskauttaa ihmisen yksin armosta, Kristuksen ansion tähden.
Kristityn vapaus
Jumalan armo toimii Jumalan lapsen opettajana. Lutherin mukaan kristitty on vapaa Pyhässä evankeliumissa. Kristitty on vapaa palvelemaan. Siinä kysytään nöyryyttä, itsensä alentamista.
Palveleminen ei ole Raamatun ja Lutherin mukaan kuitenkaan tarpeen autuuteen, niin kuin kirjanoppineet ja fariseukset ajattelivat. Sydämen uskolla tullaan vanhurskaaksi (Room. 10:10). Matti Suo kuvaa kristityn vapautta Siionin laulussa Hengessä katson, vaivojas Jeesus: ”Kuormani raskaan hautaasi kannoit, verelläs rauhan ristillä teit. Velkani kaiken päältäni poistit, sieluni vapaa olla nyt voi.” (SL 38, 2.)
Evankeliumi: Matt. 23:1–12
Raamattu 1992: Jeesus puhui väkijoukolle ja opetuslapsilleen: ”Mooseksen istuin on nyt lainopettajien ja fariseusten hallussa. Tehkää siis niin kuin he sanovat ja noudattakaa heidän opetustaan. Älkää kuitenkaan ottako oppia heidän teoistaan, sillä he puhuvat yhtä ja tekevät toista. He köyttävät kokoon raskaita ja hankalia taakkoja ja sälyttävät ne ihmisten kannettaviksi, mutta itse he eivät halua niitä sormellaankaan liikauttaa. Kaiken minkä tekevät he tekevät vain siksi, että heidät huomattaisiin. He käyttävät leveitä raamatunlausekoteloita ja panevat viittaansa isot tupsut, he istuvat pidoissa mielellään kunniapaikalla ja synagogassa etumaisilla istuimilla ja ovat hyvillään, kun ihmiset toreilla tervehtivät heitä ja kutsuvat heitä rabbiksi. Älkää te antako kutsua itseänne rabbiksi, sillä teillä on vain yksi opettaja ja te olette kaikki veljiä. Älkää myöskään kutsuko isäksi ketään, joka on maan päällä, sillä vain yksi on teille isä, hän, joka on taivaissa. Älkää antako kutsua itseänne oppimestariksi, sillä teillä on vain yksi mestari, Kristus. Joka teistä on suurin, se olkoon toisten palvelija. Sillä joka itsensä korottaa, se alennetaan, mutta joka itsensä alentaa, se korotetaan.”
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys