A.-L. S.
A.-L. S.
Jouko Luukkonen
Lasaruksen herättäminen kuolleista huolestutti ylipapit ja fariseukset. Neuvoston kokous päättyi tavoitteeseen surmata Jeesus.
Viidennestä paastonajan sunnuntaista alkaa hiljaisen viikon loppuun ulottuva niin sanottu syvä paastonaika. Siksi päivää on kutsuttu kärsimyksen sunnuntaiksi. Kärsimyksen sunnuntaita seuraa palmusunnuntai, josta alkaa pitkäperjantaihin päättyvä hiljainen viikko.
Kaksi huolenaihetta
Kärsimyksen sunnuntain evankeliumi (Joh. 11: 47–53) vie meidät ylipappien ja fariseusten neuvoston kokoukseen. Kokouksen tunnelma on kiihkeä. He ovat juuri kuulleet, että Jeesus oli herättänyt Lasaruksen kuolleista (Joh. 11:43–44). Ylipapit ja fariseukset ovat ymmällään: ”Mitä meidän pitäisi tehdä? Se mies tekee paljon tunnustekoja.”
Heillä oli kaksi huolta: ensimmäinen huoli oli omasta asemasta – he pelkäsivät, että kohta kaikki uskovat Jeesukseen ja he jäävät sivuun. Toinen huoli oli temppelistä ja koko maasta: he pelkäsivät, että roomalaiset ottavat heiltä sekä temppelin että koko kansan.
Kiihkeässä keskustelussa ylipappi Kaifas lausuu sanat, jotka ovat hänen tietämättään profeetalliset: ”Ettekö te käsitä, että jos yksi mies kuolee kansan puolesta, se on teille parempi kuin että koko kansa joutuu tuhoon.”
Jumalan lupaus toteutui
Jeesuksen oli kuoltava, jotta ihmisillä olisi mahdollisuus elää. Kysymys ei ollut ajallisesta elämästä, johon Jeesus juuri oli Lasaruksen uudelleen herättänyt. Kysymys oli iankaikkisesta elämästä. Jumalan jo paratiisissa Aadamille ja Eevalle antama lupaus (1. Moos. 3:15) oli täyttymässä.
Päivän Uuden testamentin lukukappaleessa tämä vahvistetaan: ”Sitä varten Kristus on tullut uuden liiton välittäjäksi, että hänen kuolemansa vapauttaisi kaikki ensimmäisen liiton aikana tapahtuneista rikkomuksista ja että kutsutut niin saisivat heille luvatun iankaikkisen perinnön” (Hepr. 9:15).
Myös päivän Vanhan testamentin teksti katselee Jeesuksen sovitustyötä. Abraham sanoo pojalleen Iisakille: ”Jumala katsoo kyllä itselleen karitsan polttouhriksi, poikani” (1. Moos. 22:8).
Pienoisevankeliumissa Jeesus itse sanoi: ”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän” (Joh. 3:16). Uskovaiset saavat katsella Jumalan toteutunutta lupausta. Tämän sovitustyön perusteella tänäänkin Jumalan valtakunnasta saarnataan anteeksiantamuksen evankeliumia, jossa synnit saa uskoa anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä.
Kokouksen kova tavoite
Ylipappien ja fariseusten kokous päätyy kovaan johtopäätökseen: ”Siitä päivästä lähtien neuvoston tavoitteena oli surmata Jeesus.” Annettiin pidätysmääräys: ”Jos joku tiesi Jeesuksen olinpaikan, siitä oli ilmoitettava heille, jotta he voisivat pidättää Jeesuksen” (Joh. 11:57). Päivän toinen evankeliumi toteaa tästä: ”Kivi, jonka rakentajat hylkäsivät, on nyt kulmakivi” (Mark. 12:10).
Ylipappien ja fariseusten toinenkin pelko lopulta toteutui: historia kertoo, että Jeesuksen kuolemasta ei mennyt kauaa, kun roomalaiset tuhosivat Jerusalemin ja kansa siirrettiin muihin maihin.
Evankeliumiteksti: Joh. 11:47–53
Raamattu 1992: Ylipapit ja fariseukset kutsuivat neuvoston koolle ja kysyivät siltä: ”Mitä meidän pitäisi tehdä? Se mies tekee paljon tunnustekoja. Jos annamme hänen jatkaa näin, häneen uskovat kohta kaikki, ja silloin roomalaiset tulevat ja ottavat meiltä sekä tämän pyhän paikan että koko kansamme.” Silloin yksi heistä, Kaifas, joka oli sinä vuonna ylipappina, sanoi: ”Te ette ymmärrä yhtään mitään. Ettekö te käsitä, että jos yksi mies kuolee kansan puolesta, se on teille parempi kuin että koko kansa joutuu tuhoon?” Tämä ei ollut hänen oma ajatuksensa, vaan sen vuoden ylipappina hän lausui ennustuksen: Jeesus oli kuoleva kansan puolesta, eikä vain sen kansan puolesta, vaan kootakseen yhteen kaikki hajallaan olevat Jumalan lapset. Siitä päivästä lähtien neuvoston tavoitteena oli surmata Jeesus.
Biblia: Niin ylimmäiset papit ja Pharisealaiset kokosivat neuvon, ja sanoivat: mitä me teemme? Sillä tämä ihminen tekee monta ihmettä. Jos me sallimme hänen niin olla, niin kaikki uskovat hänen päällensä, ja Roomalaiset tulevat ja ottavat pois sekä meidän maamme että kansamme. Mutta yksi heistä, Kaiphas nimeltä, joka oli sinä vuonna ylimmäinne pappi, sanoi heille: ette mitään tiedä: ette myös ajattele, että se on meille tarpeellinen, että yksi ihminen kuolee kansan tähden, ettei kaikki kansa hukkuisi. Mutta ei hän sitä itsestänsä sanonut; vaan että hän oli sinä vuonna ylimmäinen pappi, niin hän ennusti, että Jesuksen piti kuoleman kansan tähden, ja ei ainoastaan kansan tähden, mutta että hänen piti ne Jumalan lapset, jotka hajoitetut olivat, yhteen kokooman. Mutta siitä päivästä pitivät he yhteen neuvoa, kuolettaaksensa häntä.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys