Anna-Leena Saukko
Anna-Leena Saukko
Risto Koskimäki
Jumalan lapsen rukous on usein kuin heikko huokaus Taivaan Isän puoleen. Sanoja ei aina löydy, mutta Jumala kyllä kuulee omiensa rukoukset.
Jeesus rukoili monesti yksinäisyydessä. Hän rukoili Getsemanessa verta hikoillen maailman syntikuorma harteillaan. Opetuslapset nukkuivat. Jeesus sanoi heille: ”Ettekö jaksaneet yhtä tuntia valvoa?” Jeesus rukoili ristillä pahantekijöiden puolesta: ”Isä anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä, mitä he tekevät” (Luuk. 23:34).
Jumalan rakkaus on mittaamaton syntisiä kohtaan, ja se näkyy siinä, että Jeesus sovitti kaikki synnit Golgatan keskimmäisellä ristillä.
Jeesus opetti rukoilemaan
Rukoussunnuntain teksteissä kerrotaan myös Kristuksesta suurena esirukoilijana. Luukkaan evankeliumissa kerrotaan opetuslasten pyytäneen Jeesukselta, että hän opettaisi heitä rukoilemaan, niin kuin Johanneskin opetti omia opetuslapsiaan rukoilemaan (Luuk. 11:1). Niin Luukkaan kuin Matteuksen evankeliumeistakin löytyy Jeesuksen opettama Herran rukous.
Ennen rukousta Jeesus opetti, millaista opetuslasten rukouksen ei tule olla. Hän varoitti, etteivät opetuslapset rukoilisi tekopyhien tavoin, niin että ihmiset näkisivät, kuinka ”hurskaita” he ovat. Jeesus sanoi, että heidän Isänsä, joka on salassa, näkee kyllä heidät ja palkitsee julkisesti.
Jumala vastaa rukouksiin
Herran rukouksessa pyydämme: ”tulkoon sinun valtakuntasi”. Tänäkin päivänä Jumala kuuluttaa syntien anteeksiantamista Herran Jeesuksen nimessä ja veressä. Jumalan valtakunta lähestyy armosta osatonta uskovaisten ihmisten kautta.
Apostoli Pietari sai olla julistamassa evankeliumia Korneliuksen kodissa. Kuulijat uskoivat Pietarin sanat. Jumala kuuli Korneliuksen rukouksen. Hän vastasi rukoukseen julkisesti, niin kuin vanha raamatunkäännös siitä opettaa: ”Vaan kuin sinä rukoilet, niin mene kammioos, ja sulje oves, ja rukoile Isääs, joka on salaisuudessa: ja Isäs, joka salaisuudessa näkee, maksaa sinulle julkisesti” (Matt. 6:6). Kornelius ja hänen koko perhekuntansa saivat parannuksen armon, kun Pietari julisti heille evankeliumin Jeesuksesta Kristuksesta. Myös Kandaken hoviherra sai syntinsä anteeksi, kun Filippus julisti hänelle evankeliumin Jeesuksesta. Hoviherra ei ollut saanut rauhaa tunnolleen Jerusalemin rukousjuhlilla. (Ap. t. 8:27, 37.) Lakinsa kautta Jumala herättää ihmiselle synnintunnon ja hädän.
Nöyrää puhetta Jumalalle
Meillä on paljon myös kiitoksen aiheita. Jumalan suurta lahjaa on vapaa isänmaa. Saamme vapaasti uskoa ja julistaa evankeliumia. Vapahtaja lohduttaa omiaan murheidenkin keskellä: ”Teidän Isänne kyllä tietää mitä te tarvitsette, jo ennen kuin olette häneltä pyytäneetkään” (Matt. 6:8). Martti Lutherin Isä meidän -rukouksen selityksen mukaan kaiken lähtökohta on, että Jumalan nimi on itsessään pyhä. Herran rukouksen alussa onkin: ”Pyhitetty olkoon sinun nimesi”. Jumala, joka on kaiken Luoja ja Herra, on kaiken yläpuolella.
Rukous on sydämen nöyrää ja vilpitöntä puhetta Jumalalle. Se ei ole tasavertaista vuoropuhelua. Jumala kyllä kuulee, mutta hän vastaa omalla tavallaan ja omalla ajallaan.
Evankeliumi: Matt. 6:5–13
Raamattu 1992: Jeesus opetti ja sanoi: ”Kun rukoilette, älkää tehkö sitä tekopyhien tavoin. He asettuvat mielellään synagogiin ja kadunkulmiin rukoilemaan, jotta olisivat ihmisten näkyvissä. Totisesti: he ovat jo palkkansa saaneet. Kun sinä rukoilet, mene sisälle huoneeseesi, sulje ovi ja rukoile sitten Isääsi, joka on salassa. Isäsi, joka näkee myös sen, mikä on salassa, palkitsee sinut. Rukoillessanne älkää hokeko tyhjää niin kuin pakanat, jotka kuvittelevat tulevansa kuulluiksi, kun vain latelevat sanoja. Älkää ruvetko heidän kaltaisikseen. Teidän Isänne kyllä tietää mitä te tarvitsette, jo ennen kuin olette häneltä pyytäneetkään. Rukoilkaa te siis näin: – Isä meidän, joka olet taivaissa! Pyhitetty olkoon sinun nimesi. Tulkoon sinun valtakuntasi. Tapahtukoon sinun tahtosi, myös maan päällä niin kuin taivaassa. Anna meille tänä päivänä jokapäiväinen leipämme. Ja anna meille velkamme anteeksi, niin kuin mekin annamme anteeksi niille, jotka ovat meille velassa. Äläkä anna meidän joutua kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta.”
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys