JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Sana sunnuntaiksi

Jumalan Poika on vanhurskas tuomari

Sana sunnuntaiksi
24.11.2024 6.15

Juttua muokattu:

20.11. 08:36
2024112008364720241124061500

Eveliina Saukko

Eveliina Saukko

Tuo­mo A. Ko­mu­lai­nen

Pe­las­tus­his­to­ri­al­li­nen to­tuus on, et­tä Ju­ma­la loi maa­il­man Kris­tuk­ses­sa, ja rak­kaas­sa Po­jas­saan hän myös ker­ran päät­tää sen. Kris­tus on A ja O, al­ku ja lop­pu (Ilm. 1:8).

Kun Jee­sus tu­lee toi­sen ker­ran, hän tu­lee suu­res­sa voi­mas­saan ja kirk­kau­des­saan, van­hurs­kaa­na tuo­ma­ri­na, toi­mit­ta­maan tai­vaal­li­sen oi­keu­den­käyn­nin. Vir­ren­te­ki­jä ku­vaa: ”Sil­loin mei­dät tut­ki­taan, tili tark­ka vaa­di­taan te­ois­tam­me, pu­heis­tam­me, myös­kin aja­tuk­sis­tam­me” (VK 156:1).

Ih­mis­kun­nan jako vain kah­teen jouk­koon on lin­jas­sa Jee­suk­sen vuo­ri­saar­nan kans­sa. On vain kai­ta ja la­vea tie, jois­ta en­sim­mäi­nen vie elä­mään, jäl­kim­mäi­nen ka­do­tuk­seen. (Matt. 7:13–14.)

Vii­mei­nen tuo­mio on lu­vat­tu jo Van­has­sa tes­ta­men­tis­sa (Jes. 2:12–18; Dan. 12:1–2). Niin tär­keä kuin asia on­kin, sii­tä ei oi­kein kär­si­si maa­il­man ih­mi­sil­le pu­hua. La­es­ta­dius­kin har­mit­te­li, et­tä jos kyy­nel­sil­min ker­too epä­us­koi­sel­le ru­koil­leen­sa hä­nen puo­les­taan, et­tei hän vaan jou­tui­si ka­do­tuk­seen, hän to­te­aa: ”Nyt se tuo­mit­si mi­nut ka­do­tuk­seen!”

Pyhä Hen­ki on puo­lus­tu­sa­si­a­na­ja­ja

Tai­vaal­li­ses­sa oi­keu­den­käyn­nis­sä jo­kai­sen ih­mi­sen koh­ta­lo kä­si­tel­lään hen­ki­lö­koh­tai­ses­ti. Sii­nä ei au­ta ve­do­ta sii­hen, mil­lai­sia muut ih­mi­set ovat.

Oi­keu­den­käyn­nin syyt­tä­jä­nä toi­mii sie­lun­vi­hol­li­nen, joka kään­tää­kin ih­mi­sen elä­mäs­tä jo­kai­sen ki­ven osoit­taak­seen sie­lun kuu­lu­van hä­nel­le. Syyt­tä­jä osuu si­kä­li oi­ke­aan, et­tä Ju­ma­lan sa­nan va­los­sa syn­ti­sik­si osoit­tau­tu­vat kaik­ki ih­mi­set (Room. 3:12).

Va­paut­ta­van tuo­mi­on saa­vat ne, joil­la on käy­tös­sään tai­vaal­li­nen puo­lus­ta­ja. Kun Jee­sus lu­pa­si omil­leen To­tuu­den Hen­gen, hän käyt­ti sa­naa pa­rak­le­tos, joka tar­koit­taa oi­keu­den­käyn­nin puo­lus­tu­sa­si­a­na­ja­jaa.

Pyhä Hen­ki to­dis­taa omis­taan, et­tä he ovat Ju­ma­lan lap­sia ja et­tä he ovat saa­neet syn­tin­sä an­teek­si. Mi­kään ka­do­tus­tuo­mio ei koh­taa nii­tä, jot­ka ovat Kris­tuk­ses­sa Jee­suk­ses­sa (Room. 8:1,16.). Kris­tuk­sen ve­res­sä on lu­nas­tus, rik­ko­mus­tem­me an­teek­si­an­to. Näin Ju­ma­la on an­ta­nut ar­mon­sa rik­kau­den tul­la run­saa­na osak­sem­me. (Ef. 2:7.)

Ju­ma­lan val­ta­kun­nan ul­ko­puo­lel­le jou­tu­neen tu­lee saa­da Pyhä Hen­ki jo maal­li­sen elä­män­sä eli ”ar­mon ajan” ai­ka­na. Ver­taus rik­kaas­ta mie­hes­tä ja La­sa­ruk­ses­ta osoit­taa, et­tä kun ih­mi­nen on siir­ty­nyt ajas­ta iä­i­syy­teen, hä­nen koh­ta­loon­sa ei enää voi vai­kut­taa (Luuk. 16:19–31).

Ar­mos­ta au­tu­aat

Va­sem­mal­le puo­lel­le ase­tet­tui­hin vuo­hiin kuu­lu­vat pait­si jul­ki­ju­ma­lat­to­mat, myös ne, jot­ka yrit­tä­vät kel­va­ta Ju­ma­lal­le omien te­ko­jen­sa pe­rus­teel­la. Kun ei tai­vaal­lis­ta puo­lus­tu­sa­si­a­na­ja­jaa ole, ale­taan lu­e­tel­la omia an­si­oi­ta. Niis­tä ei ole apua. Pro­feet­ta Je­sa­ja (64:5–6) ku­vaa­kin ih­mi­sen omaa van­hurs­kaut­ta saas­tai­sek­si vaat­teek­si.

Isän siu­na­tut oi­ke­al­la puo­lel­la val­tais­tuin­ta oli­vat teh­neet hy­viä te­ko­ja lä­him­mäi­sil­leen, mut­ta tie­tä­mät­tään ja las­kel­moi­mat­ta. Heil­le teot ovat Hen­gen he­del­miä (Gal. 5:22–24).

Lut­he­rin mu­kaan tä­män evan­ke­liu­mi­teks­tin tar­koi­tus on ol­la va­roi­tus epä­us­koi­sil­le ja saa­da hei­dät liik­keel­le, et­si­mään Ju­ma­lan val­ta­kun­taa. Jo­kai­nen pa­ran­nuk­sen te­ke­vä epä­us­koi­nen on kuin tu­les­ta tem­mat­tu ke­kä­le (Sak. 3:2).