JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Suvi-illassa sana ja sade virvoittivat

Uutiset
18.7.2024 12.30

Juttua muokattu:

18.7. 12:37
2024071812374920240718123000
Kesäinen ilta keräsi seuraväkeä Pomarkun vanhaan kirkkoon.

Kesäinen ilta keräsi seuraväkeä Pomarkun vanhaan kirkkoon.

Elina Peltomaa

Kesäinen ilta keräsi seuraväkeä Pomarkun vanhaan kirkkoon.

Kesäinen ilta keräsi seuraväkeä Pomarkun vanhaan kirkkoon.

Elina Peltomaa

Eli­na Pel­to­maa

Po­mark­ku

Po­mar­kun van­has­sa kir­kos­sa jär­jes­tet­tiin hei­nä­kuun alus­sa pe­rin­tei­käs suvi-il­lan har­taus.

Hei­nä­kuun toi­nen tors­tai on ol­lut har­maa, mut­ta ke­säi­nen päi­vä. Po­mar­kun van­han kir­kon ovis­ta saa­puu mo­ne­ni­käis­tä vä­keä. Vai­vais­po­jan il­me oven­suus­sa on ny­reä, mut­ta ti­laa löy­tyy eit­tä­mät­tä epä­mu­ka­vis­ta pen­keis­tä. Hä­mä­räs­sä, säh­kö­va­lon ulot­tu­mat­to­mis­sa, alt­ta­rin kak­si kynt­ti­lää le­vit­tä­vät läm­min­tä va­loa ym­pä­ril­leen. Kan­sa­lais­so­dan ai­kais­ten am­mus­ten jäl­jet piir­ty­vät esiin sei­nä­lau­doi­tuk­ses­ta. Ur­ku­har­mo­nin vai­mea ää­ni vie jon­ne­kin vuo­si­kym­men­ten taa ja raa­ma­tun­teks­ti vie­lä kau­em­mas. On ai­ka vuo­sit­tai­sen suvi-il­lan har­tau­den, joka Po­rin rau­ha­nyh­dis­tyk­sel­lä on ol­lut ta­pa­na jär­jes­tää paik­ka­kun­nal­la ker­ran ke­säs­sä.

Elä­mä­noh­jei­ta sy­vem­pi sa­no­ma

– Kun kat­se­len tei­tä seu­ra­vie­raat, häm­mäs­tyn sitä, mi­ten moni on lu­kuis­ten vaih­to­eh­to­jen jou­kos­ta va­lin­nut tä­män har­taus­het­ken il­lan oh­jel­mak­seen, iloit­si pu­hu­jak­si tul­lut Paa­vo Ru­sa­va. Hän luki pu­heen­sa joh­dan­nok­si ja­kei­ta hep­re­a­lais­kir­jees­tä (12:25–29).

– Mie­tin pu­het­ta val­mis­tel­les­sa­ni, mitä mer­ki­tyk­sel­lis­tä voi­sin tuo­da tän­ne teil­le kuu­li­joil­le ja to­te­sin, et­tä en it­ses­tä­ni sitä saa am­men­net­tua, hän to­te­si nöy­räs­ti ja pyy­si seu­ra­siu­naus­ta ti­lai­suu­teen.

Ru­sa­va myös to­te­si, et­tä Raa­ma­tus­ta nou­se­va elä­män­vii­saus on tyh­jää ja tar­pee­ton­ta, mi­kä­li se ote­taan vain ih­mi­se­lä­mää kos­ke­va­na op­pi­na.

– Ai­kam­me on täyn­nä hy­vään elä­mään täh­tää­vää kir­jal­li­suut­ta, Raa­ma­tun iki­ai­kai­nen sa­no­ma taas on ni­me­no­maan tuon­puo­leis­ta elä­mää var­ten, hän se­lit­ti.

Kuu­li­joi­ta muis­tu­tet­tiin ole­maan oman­tun­non ää­nel­le kuu­li­ai­sia:

– Joku saat­taa muis­taa jo lap­suu­des­ta het­kiä, jol­loin oma­tun­to neu­voi syn­tiin jou­tu­nut­ta. Oma­tun­to on Ju­ma­lan pu­het­ta, ja sil­le kan­nat­taa ol­la herk­kä.

Pe­rin­ne kes­tä­nyt vuo­si­kym­me­niä

Saar­nas­ta jäi Nak­ki­las­ta saa­pu­neel­le Pek­ka Vuo­no­ka­ril­le mie­leen sen tur­val­li­nen ja muut­tu­ma­ton sa­no­ma. Pu­hees­sa ke­ho­tet­tiin pa­ran­nuk­seen ja evan­ke­liu­min us­ko­mi­seen. Sa­nat myös loh­dut­ti­vat kuu­li­jaa.

– Pu­hees­sa si­tee­rat­tiin Lut­he­rin ope­tus­ta Ju­ma­lan val­ta­kun­nan ole­muk­ses­ta, sen yh­des­tä huo­nees­ta ja yh­des­tä pai­me­nes­ta. Sii­tä pe­rus­läh­tö­koh­das­ta on hyvä muis­tut­taa us­ko­vais­ta kuun­te­li­jaa sekä ar­moa et­si­viä, Vuo­no­ka­ri poh­ti sa­tei­sel­la kirk­ko­maal­la.

Hän myös muis­te­li Po­mar­kun har­taus­het­ken pit­kää pe­rin­net­tä:

– Kirk­ko­her­rat ja vuo­si­kym­me­net ovat vaih­tu­neet, mut­ta tääl­lä on ol­tu myö­tä­mie­li­siä rau­ha­nyh­dis­tyk­sen kans­sa teh­tä­vään yh­teis­työ­hön, ja tra­di­tio on tain­nut kes­tää kat­ke­a­mat­to­ma­na.

Kir­kon ra­ken­nus­vai­heet oli­vat vä­rik­käät

Ke­sä­kuun kol­man­te­na päi­vä­nä vuon­na 1800 Po­mar­kun seu­dun ta­lol­li­set ko­koon­tui­vat neu­vot­te­le­maan ja päät­tä­mään oman kir­kon ra­ken­ta­mi­ses­ta. Asi­as­ta lä­he­tet­tiin Ruot­sin ku­nin­kaal­le ano­mus. Myön­tei­nen pää­tös tuli 12.1.1802. Kirk­koa oli jo kui­ten­kin alet­tu ra­ken­taa en­nen lu­van saa­mis­ta. Aloi­tet­tu ra­ken­nus­työ jou­tui pur­ku­pää­tök­sen alai­sek­si, ja ra­ken­ta­jia uh­ka­si an­ka­ra ran­gais­tus. Po­mark­ku­lais­ten ker­ro­taan ru­koil­leen kir­kon lat­ti­al­la ja päät­tä­neen vaik­ka an­taa hen­ken­sä en­nem­min kuin luo­pua kir­kon ra­ken­ta­mi­ses­ta. Niin­pä kirk­ko säi­lyi, ja se vi­hit­tiin vi­ral­li­ses­ti käyt­töön 2.10.1803. Kirk­ko on siis ta­val­lis­ten ta­lon­poi­kien suun­nit­te­le­ma ja ra­ken­ta­ma.

Ra­ken­teel­taan kirk­ko on har­vi­nai­nen, kos­ka alt­ta­ri on toi­sel­la si­vu­sei­näl­lä ja tor­ni sitä vas­ta­pää­tä. Al­ku­pe­räi­nen saar­na­tuo­li toi­mii ny­ky­ään lu­ku­pul­pet­ti­na. Myö­hem­min val­mis­tu­nut evan­ke­lis­to­jen ku­vil­la ko­ris­tel­tu saar­na­tuo­li si­jait­see alt­ta­rin ylä­puo­lel­la. Kir­kos­sa ei täs­tä syys­tä ole alt­ta­ri­tau­lua, mut­ta sei­näl­lä on suu­ri pui­nen kru­si­fik­si. Kir­kon ovel­la on 1920-lu­vul­la Art­tu­ri Ka­se­van veis­tä­mä vai­vais­poi­ka.

Uu­den kir­kon val­mis­tut­tua huo­no­kun­toi­nen ja so­das­sa vau­ri­oi­tu­nut van­ha kirk­ko pää­tet­tiin pur­kaa. Kirk­ko kui­ten­kin säi­lyi. Ny­kyi­sin mu­se­o­vi­ras­to tu­kee kir­kon kun­nos­sa py­sy­mis­tä. Kirk­koa käy­te­tään ke­sä­ai­ka­na.

Läh­de: www.kirk­ko­po­ris­sa.fi

23.11.2024

Ravitse meitä armollasi joka aamu, niin voimme iloita elämämme päivistä. Ps. 90:14

Viikon kysymys