Papiksi vihitty Samuli Tyni (kuvassa keskellä) jatkaa edelleen nykyistä työtään IT-alalla, mutta sen ohessa hän työskentelee sivutoimisesti pappina SRK:n rippikoulutyössä ja Hämeenkyrön seurakunnassa. Tynin vierellä myöskin papin virkaan vihityt Aino Vihonen (vas.) ja Miina Kurjenmiekka.
Jussi Valkeajoki / Tampereen hiippakunta
Papiksi vihitty Samuli Tyni (kuvassa keskellä) jatkaa edelleen nykyistä työtään IT-alalla, mutta sen ohessa hän työskentelee sivutoimisesti pappina SRK:n rippikoulutyössä ja Hämeenkyrön seurakunnassa. Tynin vierellä myöskin papin virkaan vihityt Aino Vihonen (vas.) ja Miina Kurjenmiekka.
Jussi Valkeajoki / Tampereen hiippakunta
Marjaana Lehtoaho
Tampere
Toukokuun lopussa papiksi vihitty Samuli Tyni luottaa, että koska ”Luoja on antanut viran, niin antaa hän taidonkin”.
Toukokuun 26. päivänä vihittiin Tampereen tuomiokirkossa SRK:n rippikoulutyöhön ja Hämeenkyrön seurakuntaan papiksi hämeenkyröläinen Samuli Tyni. Vokaation eli kutsun näihin tehtäviin Tyni on saanut mainituilta tahoilta vuosiksi 2024–2026. Vihkimisen toimitti piispa Matti Repo.
Onko minusta papiksi?
Samuli Tyni aloitti teologian opinnot avoimessa yliopistossa noin 15 vuotta sitten. Jollain tavalla oli teologia kiinnostanut aiemminkin.
– Nuorena en tosin voinut kuvitellakaan, että minä voisin olla pappina, ja sen vuoksi opiskelemaan hakeutuminen silloin jäi. Opiskelin sen sijaan muuta. Jatkoin opintojani työn ohessa ja sittemmin opintovapaalla tein suurimman osan opinnoistani, vuonna 2016 teologian maisteriksi valmistunut Tyni kertoo.
– Pohdin toki papin työtä, mutta koska kutsumus ei tuntunut riittävältä, niin papin työ jäi. Minulla oli jo ihan hyvä työ IT-alalla, ja työpaikan vaihtaminen tuntui käytännönkin syistä isolta kynnykseltä. Lisäksi pohdin paljon sitä, onko minusta papiksi ja onko minulla sisäistä kutsumusta papin työhön, hän jatkaa.
Tyni toteaa, että nuorena esteenä papin työlle oli myös ajatus siitä, ”ettei tällainen sosiaalisesti arka voi olla esiintymisammatissa”.
– Esiintymisessä muutos on tapahtunut pikkuhiljaa, ja nykyisin ihmisten edessä oleminen ei kovin paljon pelota, hän kertoo hymyssä suin.
”Näin tämän kuuluu mennä”
Vuosien varrella Tyni kohtasi kysymyksiä pappisvihkimyksestä ja prosessoi asiaa mielessään. Samalla hän on saanut tutustua papin työhön avustaessaan jumalanpalveluksissa ja opettaessaan SRK:n leireillä rippikouluopettajana.
Puoliso Mirva on kannustanut vierellä, ja kun alkuvuodesta 2024 SRK esitti kutsun rippikoulutyöhön, sen vastaanottaminen tuntui mahdolliselta. Käytännön järjestelyt ratkesivat niin, että nykyinen työ jatkuu, ja sen ohella Tyni toimii seuraavien kahden vuoden ajan sivutoimisesti SRK:n rippikoulutyössä ja Hämeenkyrön seurakunnassa.
– Kevään aikana asia on selkeytynyt ja tullut tuntu, että näin tämän kuuluu mennä. Haluan palvella seurakuntaa niillä lahjoilla, jotka Jumala on antanut, Tyni toteaa.
– Minulle on sanottu, että jos Luoja on antanut viran, niin antaa hän taidonkin. Olen saanut olla myös Jumalan valtakunnan työssä mukana. Toki siinä on vaivaakin, mutta tosi paljon olen saanut tavata uusia ihmisiä ympäri Suomea, ja se on tuntunut mukavalta. Papin työssä voi olla samoin, hän lisää.
Alkaneena kesänä Tynillä on tiedossa SRK:n rippikouluja ja tutustumista Hämeenkyrön seurakunnan toimintaan. Tähän mennessä seurakunnasta on muodostunut positiivinen kuva. Saarnoissa Tyni haluaa puhua niin kuin uskoo ja saarnata evankeliumia kaikille.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys