Lasse Kokko
Lasse Kokko
Lasse Jutila
Vuosi on jälleen vaihtunut, vuosiluku 2024 jää historian kirjoihin ja uusi vuosiluku 2025 on käytössä ympäri maailman. Kuinkahan moni ihminen tulee ajatelleeksi, mistä nykyinen ajanlasku koko ihmiskunnan käytössä olevassa kalenterissa alkaa?
Jo kauan ennen vallitsevan ajanlaskumme alkua profeetta Jesaja katsoi Pyhän Hengen silmin tuota ajanlaskun alkuhetkeä: ”Katso, pimeys peittää maan, yön synkkyys kansat. Mutta sinun taivaallesi kohoaa aamunkoi, Herran kirkkaus hohtaa sinun ylläsi. Niin kansat tulevat sinun valosi luo ja kuninkaat sinun aamunkoittoosi.” (Jes. 60:2–3.)
Jesajan kuvaama aamunkoitto merkitsi Jumalan antaman lupauksen lunastuksen alkuhetken koittamista. Jumala antoi jo aikojen alussa ensimmäisen ihmisparin syntiinlankeemuksen jälkeen lupauksen ihmisestä, joka murskaa kuoleman vallan. Tuota lupausta lunastamaan Jumala lähetti maan päälle poikansa Jeesuksen, joka syntyi ajanlaskumme alkuhetkenä Betlehemin seimelle.
Jumalan täydellinen pelastussuunnitelma toteutui Jeesuksen elämän, kuoleman ja ylösnousemuksen kautta. Jeesus on se valo, josta Jesaja kirjoitti. Jeesus itse puhui kansalle sanoen: ”Minä olen maailman valo. Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo.” (Joh. 8:12.)
Jumalan sanassa valolla tarkoitetaan hengellistä valoa, Jumalan sanan valoa, evankeliumin ilosanomaa, joka tuo elämän. Sen vastakohtana on hengellinen pimeys, synti, jota seuraa kuolema.
Jeesus nousi kuolemansa jälkeen ylös taivaaseen, mutta hänen työnsä jatkuu Pyhän Hengen työnä hänen seuraajiensa välityksellä, niin kauan kuin ajanlaskumme jatkuu täällä maan päällä. Jumalan sanan valo loistaa kirkkaimpana valona kaikkien kansojen keskellä. Ne, jotka tuon sanan ottavat uskolla vastaan, saavat iloita ja turvata koko elämänsä Jumalan johdatukseen ja varjelukseen.
Vaikka ajanlaskumme alkaa ihmiskunnan pelastushistorian merkittävimmästä tapahtumasta, moni nykyajan ihminen ei haluaisi ajatella tai kuulla Jumalan sanaa missään yhteydessä. Jopa nykyisen ajanlaskumme taitekohtaa edeltävien ja jälkeisten tapahtumien vuosiluvuissa käytettävät lyhenteet eKr. (ennen Kristuksen syntymää) ja jKr. (jälkeen Kristuksen syntymän) korvataan usein ajanlaskumme uskonnollisen syntyhistorian häivyttävillä lyhenteillä eaa. (ennen ajanlaskun alkua) ja jaa. (jälkeen ajanlaskun alun).
Jumala on ilmoittanut nykyisen ajanlaskun alkuhetken, Kristuksen syntymän, kirjoitetussa sanassaan ennakolta Vanhan testamentin kirjoissa ja jo toteutuneena Uuden testamentin kirjoituksissa. Jumalan sanan mukaan yksikään ihminen ei tiedä sitä hetkeä, jolloin ajanlaskumme päättyy, sen tietää yksin ikiaikojen Jumala.
Tämä aika päättyy, kun Jeesus palaa maan päälle kirkkaudessaan: ”Kun Ihmisen Poika tulee kirkkaudessaan kaikkien enkeliensä kanssa, hän istuutuu kirkkautensa valtaistuimelle.” (Matt. 25:31). Saamme uskossa valvoen ja ilman pelkoa odottaa tuota hetkeä, jolloin aika loppuu ja iankaikkisuus alkaa.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys