Ulla Halonen
Viime aikoina olen miettinyt ja kokenut erityisen paljon erilaisia tunteita. Niiden alla olen pohtinut, mitä niistä tulisi ajatella. Olen opetellut tunnistamaan ja analysoimaan erilaisia tunteita. Miksi minusta tuntuu tältä? Mistä tämä tunne tulee? Saako näin tuntea? Olen myös miettinyt sitä, mitä Raamattu kertoo tunteista tai miten niihin voisi sen valossa suhtautua.
Tänä päivänä puhutaan paljon enemmän tunteista kuin aiemmin. Monet meistä ovat ääneen todenneet menneitä aikoja pohdittaessa, että ei sitä siihen aikaan puhuttu tai ehditty miettimään tunteita, sitä vaan elettiin. Tämä piti paikkaansa myös omassa lapsuuteni perheessä. Muistan sieltä useita tilanteita, joissa olen itkun, pettymyksen, surun tai vihan tunteen vallassa mennyt omaan huoneeseeni peiton alle yksin tunteideni kanssa. Niistä ei puhuttu mitään, vaan niiden annettiin vain vaimentua ja mennä ohi kuten tunteilla on tapana. Samalla jäi oppimatta niiden nimeäminen tai se, että ne ovat sallittuja ja niitä on oikeus tuntea.
Muistan omasta menneisyydestäni myös ajanjakson, jolloin ajattelin, että elämä ei tunnu oikeastaan miltään. Minua ei itkettänyt eikä naurattanut. Suoritin elämääni päivästä toiseen. En tosin silloinkaan ymmärtänyt, että tilanne ei ollut normaali. Minut on hiljattain tutustutettu kirjoihin, joissa lasten kanssa opetellaan tunnistamaan tunteita. Tässä kirjoittaessani tulee mieleen, onkohan meille aikuisillekin tehty sellaisia selkokielisiä kuvakirjoja tunteiden käsittelystä. Olisiko tuollaisten apuvälineiden avulla omakin matkani Jumalan luomana, tuntevana ihmisenä ollut jotenkin nopeampi tai kevyempi kulkea.
Vasta viime aikoina olen ymmärtänyt ja hyväksynyt, että olen oikeastaan aika tunteva ihminen. Samalla olen, erään vahvuustestin kannustamana tajunnut, että kyky tuntea ja tunnistaa omia ja muiden tunteita voi olla myös erityinen vahvuuteni. Tai sitten tämä elämäntilanne on herkistänyt minua niin, että tunteet aivan kuin läikkyvät mielen reunojen yli. Olen muutamalle ystävälleni todennut, että minusta välillä tuntuu, että suorastaan pakahdun näihin kaikkiin tunteisiin. Lasten häät, tyhjenevä pesä, uudet ystävät, työhakemusten hylkäykset, läheisten sairaudet ja toivon pilkahdukset sekä työ- ja koulupaikat, ja niin edelleen. Nämä herättävät yhtä aikaa monenlaisia tunteita, joista en kaikista saa edes kiinni. Saisin melkein kokopäiväisen uuden työn vain pohtimalla, mitä kaikkea tässä tapahtuu.
Emme ehkä tule ajatelleeksi, mutta myös Jeesus koki paljon erilaisia tunteita. Hän oli yhtä aikaa sekä tosi Jumala että tosi ihminen. Jeesus koki myötätuntoa sairaita ja kärsiviä kohtaan. Esimerkiksi Matteuksen evankeliumissa todetaan: "Kun hän näki kansanjoukot, hänen tuli heitä sääli, sillä ihmiset olivat nääntyneitä ja hylättyjä kuin lampaat, joilla ei ole paimenta" (9:36).
Jeesus ilmaisi myös suuttumusta ja vihaa tekopyhyyttä ja syntiä kohtaan. Ajatelkaapa sitä, kuinka Jeesus ajoi temppelistä ulos kauppiaat (Matt 21:12–13). On siinä pöytien kaatuessa ollut silminnäkijöillä ihmettelemistä. Jeesus myös itki ystävänsä Lasaruksen haudalla (Joh. 11:35). Toisaalta Jeesus koki myös äärimmäistä ahdistusta ja jopa pelkoa ennen ristiinnaulitsemistaan ”verta hikoillen” (Luuk 22:44). On lohdullista ajatella, että Jeesus koki ja tunsi tunteita omakohtaisesti. Jeesuksen esimerkit näyttävät myös, miten tunteita voi käsitellä tavalla, joka heijastaa Jumalan tahtoa ja rakkautta.
Olen miettinyt myös Efesolaiskirjeen kohtaa, jossa sanotaan: ”Vihastukaa, mutta älkää tehkö syntiä” (4:26). Viha on rakkauden ohella yksi voimakkaimmista tunteista. Tuo Raamatun kohta jotenkin avaa vahvasti sitä, että tunteet ovat osa ihmistä. Vihakaan ei tunteena ole syntiä, mutta se kuten muutkin tunteet, voivat saada ihmisen sanomaan tai tekemään asioita, jotka ovat väärin ja syntiä. Raamatun mukaan vihan tulisi siis olla hallinnassa, ettei se johda syntiin. Ajattelen, että näin on myös muiden tunteiden kohdalla. Tunne on sisäinen kokemus, jota ei voi valita, mutta joka ei itsessään tee mitään tai pakota mihinkään.
Mielen ja ihmissuhteiden kannalta on olennaista osata käsitellä ennen kaikkea niin sanottuja negatiivisia tunteita. Niillä on taipumus kerääntyä ja ilmaantua sitä enemmän ja useammin, mitä enemmän niitä pyrkii tukahduttamaan ja kieltämään. Tunteiden välttely ja torjunta ovat usein enemmän ongelma kuin negatiiviset tunteet sinänsä. Kyky käsitellä ja kestää vaikeat tilanteet ihmissuhteissa ja elämässä erottaa usein tasapainoiset ja joustavat ihmiset niistä, joiden elämän valtaa kielteiset ja vaikeat tunteet ja ajatukset. Mitä enemmän pystyy ja osaa tehdä tilaa hankaluuksille, sitä nopeammin ne myös poistuvat ja jatkavat kulkuaan eteenpäin jäämättä asumaan mieleen. Seuraavana siivouspäivänä voisikin olla hyödyllisempää pysähtyä tuulettamaan tunteita kuin kotia. Mielellään ystävien seurassa, jotta voi kuulla ja käsitellä omia ajatuksiaan.
Miehet ja naiset on luotu tunnemaailmaltaan karkeasti ottaen vähän erilaisiksi. Tähän liittyy syvä viisaus. Olen ajatellut, että tähän liittyy myös se, miksi miehet on asetettu puhujan tehtävään. Ainakin minun suustani tulee tunteiden vallassa puolisoani enemmän harkitsematonta ja kärjistettyä tekstiä, joka ei jälkeenpäin ajatellen pidä ihan täysin omasta mielestänikään paikkaansa. Joskus tähän naisten suurempaan tunteellisuuteen on liitetty virheellinen ajatus siitä, että naiset olisivat jotenkin ihmisenä heikompia tai huonompia. Tämä ei kuitenkaan pidä ajallisestikaan paikkaansa. Kaikki ihmiset on luotu Jumalan kuvaksi (1. Moos 1:27), jolloin naisilla ja miehillä on samanlainen arvo ja merkitys Jumalan edessä.
Jeesus tuntee ja tietää meidät läpikotaisin. Hän kutsuu meitä luokseen sellaisina kuin olemme – kaikkien tunteidemmekin kanssa. Hän itse kantoi meidän kipumme ja rikkomuksemme, joihin lankeamme hallitsemattomien tunteiden kanssa.
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys