JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Pääkirjoitukset

Nimi ”sananpalvelija” kuvaa puhujan tehtävän luonnetta

Pääkirjoitukset
11.1.2023 8.40

Juttua muokattu:

11.1. 08:37
2023011108374920230111084000

Men­nee­nä vii­kon­lop­pu­na van­hoil­lis­les­ta­di­o­lai­sen kris­til­li­syy­den pu­hu­jat ko­koon­tui­vat Ou­luun pu­hu­jien­ko­kouk­seen. SRK jär­jes­tää pe­rin­tei­ses­ti kak­si pu­hu­jien­ko­kous­ta vuo­den ai­ka­na, toi­sen ke­säl­lä Su­vi­seu­ro­jen yh­tey­des­sä ja toi­sen jou­lun ai­kaan. Pu­hu­jien­ko­kouk­ses­sa kuul­laan kris­til­li­syy­den ajan­koh­tai­sis­ta asi­ois­ta, käy­dään kes­kus­te­lua pi­de­tyn alus­tuk­sen poh­jal­ta sekä koh­da­taan toi­sia pu­hu­jan teh­tä­vään kut­sut­tu­ja.

Van­hoil­lis­les­ta­di­o­lai­suu­des­sa pu­hu­ji­na toi­mii sekä maal­li­koi­ta et­tä pap­pe­ja. Teh­tä­vään kut­su­ja­na on pu­hu­jan oma ko­ti­sii­o­ni eli se pai­kal­li­nen rau­ha­nyh­dis­tys, jon­ka pii­ris­sä pu­hu­jak­si kut­sut­ta­va hen­ki­lö toi­mii ja tun­ne­taan. Raa­ma­tun sa­naan pe­rus­tu­en van­hoil­lis­les­ta­di­o­lai­suu­des­sa ym­mär­re­tään, et­tä pu­hu­jan teh­tä­vään kut­sut­ta­van tu­lee ol­la mies. Ky­sy­mys pu­hu­jan su­ku­puo­les­ta näh­dään Ju­ma­lan sa­naan pe­rus­tu­va­na ei­kä esi­mer­kik­si tasa-ar­vo­ky­sy­myk­se­nä.

Pu­hu­jak­si kut­su­mi­sen läh­tö­koh­ta­na on pai­kal­li­sen seu­ra­kun­nan tar­peet. Pu­hu­jan teh­tä­vä­nä on pu­hua ja se­lit­tää Ju­ma­lan sa­naa, ei tuo­da esil­le ih­mi­sen mie­li­pi­tei­tä. Tä­män vuok­si on tar­peen, et­tä pu­hu­ja it­se tun­tee Ju­ma­lan sa­naa ja on juur­tu­nut sen ope­tuk­siin. Apos­to­li Paa­va­li tuo esil­le, kuin­ka sa­nan kuu­le­mi­sen tar­ve sai ai­kaan sen, et­tä Ju­ma­la aset­ti ”en­sin­nä­kin jot­kut apos­to­leik­si, toi­sek­si jot­kut pro­fee­toik­si ja vie­lä jot­kut opet­ta­jik­si” (1. Kor. 12:28). Pu­hu­ja pal­ve­lee seu­ra­kun­taa niil­lä lah­joil­la, jot­ka Ju­ma­la on an­ta­nut hä­nel­le. Ky­sy­myk­ses­sä on seu­ra­kun­nas­sa ole­va pal­ve­lu­teh­tä­vä, ei ar­vo tai ase­ma. Sa­nan­pal­ve­li­jan esi­ku­va­na on Kris­tus, joka nöy­räs­ti pal­ve­lee seu­ra­kun­taan­sa (Joh. 13:12–16).

Kris­tuk­sen seu­ra­kun­nas­sa tar­vi­taan mo­nen­lai­sia lah­jo­ja, sil­lä kuu­li­jat ja hei­dän tar­peen­sa­kin ovat mo­net. Sa­nan­pal­ve­li­ja toi­mii usein myös sie­lun­hoi­ta­ja­na, rip­pi-isä­nä ja kes­kus­te­lu­kump­pa­ni­na hen­gel­li­sis­sä ky­sy­myk­sis­sä. Yh­tei­nen us­ko kes­kus­te­lu­kump­pa­nin kans­sa an­taa tur­val­li­sen poh­jan kes­kus­te­luil­le. Pu­hu­jan teh­tä­väs­sä toi­mi­mi­nen ei tee kui­ten­kaan ih­mi­ses­tä asi­an­tun­ti­jaa elä­män mo­nil­le osa-alu­eil­le. On tär­ke­ää tun­nis­taa oman ym­mär­ryk­sen­sä ja osaa­mi­sen­sa ra­jat sekä voi­ma­va­rat suh­tees­sa eri­lai­siin pyyn­töi­hin.