Pixabay
Pixabay
Kalle Peltokangas
Jumalan kirkkaus loistaa hänen valtakunnastaan evankeliumissa, jonka uskomalla ihminen voi saada syntinsä anteeksi ja päästä kerran Jumalan luokse taivaan kirkkauteen.
Kynttilänpäivän aiheena on Jeesus-lapsen tuominen temppeliin ja jumalallinen kirkkaus, joka hänessä tuli maailmaan ja ilmestyi ihmisille. Siunatessaan Jeesus-lasta ja hänen vanhempiaan vanha Simeon ylistää Jumalaa pelastuksesta, jonka hän on valmistanut kaikille kansoille. Jeesus on valo, jonka Jumala lähetti loistamaan omaisuuskansalleen Israelille.
Avaruuden tutkijat mittaavat tarkoilla mittareillaan valonlähteitä universumissa. Valo on voinut kulkea avaruudessa miljoonia vuosia. Kristus-valo on vielä varhaisempaa valoa. ”Valo loistaa pimeydessä, pimeys ei ole saanut sitä valtaansa” (Joh. 1:5). Jeeus on lihaksi tullut Jumalan Sana.
Jumalan kirkkaus loistaa hänen valtakunnastaan, kun sieltä saarnataan Pyhän Hengen johdattamana kaikille kansoille valmistetusta pelastuksesta, valosta. Jumalan valtakunnan saarnassa kuuluu myös se, että ihminen on syntiinlankeemuksen seurauksena synnin turmelema.
Jumala asuu valossa
Paavali opetti nuorta työtoveriaan Timoteusta, että Jumala ”yksin on kuolematon, hän asuu valossa, jota ei voi lähestyä. Häntä ei yksikään ihminen ole nähnyt eikä voi nähdä. Hänen on kunnia ja ikuinen valta.” (1. Tim. 6:16.)
Miten Jumalan voi oppia tuntemaan, jos häntä ei voi lähestyä eikä nähdä? Jumala lähetti ainoan Poikansa maailmaan, jotta voisimme oppia tuntemaan hänen rakkautensa. Simeon sai vastauksen odotukseensa ja sai ottaa pienen Jeesus-lapsen käsivarsilleen ja katsella häntä. Simeon tunnusti olevansa Jumalan palvelija, jolla oli rauha sydämessä.
Tänäkin aikana Herran siunauksen sanat ovat totta: Herra siunaa ja varjelee teitä. Hän kirkastaa kasvonsa teille ja on teille armollinen. Hän kääntää kasvonsa teidän puoleenne ja antaa rauhan. Tämän kaiken hän tekee armovaltakuntansa kautta Pyhässä Hengessä saarnatussa evankeliumissa. Jeesus, Hyvä Paimen, asuu yhä seurakuntansa keskellä Henkensä kautta ja kutsuu epäuskoisia parannukseen.
Jumalan lapset ovat valon lapsia
Uskovaisella sydämellä temppeliin tulleet Joosef ja Maria tekivät mielellään ja iloiten sen, minkä Jumala sanassaan oli ilmoittanut. Se ei ollut heille vaatimus tai pakko, vaan mahdollisuus ja rakkaudenosoitus taivaallista Isää kohtaan. Temppelissä Jumala antoi heidän kokea ja kuulla Jeesuksesta sellaista, että he olivat ihmeissään. Kannattaa tänäkin aikana tulla Jumalan sanan kuuloon! ”Sinun sanasi on lamppu, joka valaisee askeleeni, se on valo minun matkallani” (Ps. 119:105).
Jeesus kehotti myöhemmin tuomaan lapsia luokseen, sillä lasten kaltaisten on Jumalan valtakunta (Mark. 10:14). Uskonvanhurskaus on armon valoa, jota lapsi omistaa uskolla Jumalan lahjana. Jumalan valtakunnassa armon valo neuvoo kaikenikäisiä uskomaan ja elämään omantunnon valkeudessa.
Evankeliumiteksti Luuk. 2:22–33
Raamattu 1992: Kun tuli päivä, jolloin heidän Mooseksen lain mukaan piti puhdistautua, he menivät Jerusalemiin viedäkseen lapsen Herran eteen, sillä Herran laissa sanotaan näin: ”Jokainen poikalapsi, joka esikoisena tulee äitinsä kohdusta, on pyhitettävä Herralle.” Samalla heidän piti tuoda Herran laissa säädetty uhri, ”kaksi metsäkyyhkyä tai kyyhkysenpoikaa”. Jerusalemissa eli hurskas ja jumalaapelkäävä mies, jonka nimi oli Simeon. Hän odotti Israelille luvattua lohdutusta, ja Pyhä Henki oli hänen yllään. Pyhä Henki oli hänelle ilmoittanut, ettei kuolema kohtaa häntä ennen kuin hän on nähnyt Herran Voidellun. Hengen johdatuksesta hän tuli temppeliin, ja kun Jeesuksen vanhemmat toivat lasta sinne tehdäkseen sen, mikä lain mukaan oli tehtävä, hän otti lapsen käsivarsilleen, ylisti Jumalaa ja sanoi: – Herra, nyt sinä annat palvelijasi rauhassa lähteä, niin kuin olet luvannut. Minun silmäni ovat nähneet sinun pelastuksesi, jonka olet kaikille kansoille valmistanut: valon, joka koittaa pakanakansoille, kirkkauden, joka loistaa kansallesi Israelille. Jeesuksen isä ja äiti olivat ihmeissään siitä, mitä hänestä sanottiin.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys