Jumalan voima näkyy erityisesti luomisessa. Jumala katseli luomistyönsä tuloksia ja näki, että se kaikki oli hyvää. Jumala on antanut ihmisille kauniin maan, kaikki sen pienet ja suuret ihmeet: järvet, vuoret, eläimet ja kasvit.
Eräänä iltana nukkumaan mennessäni ajattelin, että sen päivän hyvät lähimmäiset minulle olivat olleet poliisi ja farmaseutti. Olin päivällä menossa töiden jälkeen kauppa- ja apteekkiasioille ja ajamassa marketin parkkipaikalle. Edessä ajava auto pysähtyi ja alkoi peruuttaa parkkiruutuun törmäten samalla autooni. En ehtinyt väistää.
KUVA: H.H.
KUVA: H.H.
Ensimmäisen Mooseksen kirjan eli Genesiksen yksitoista ensimmäistä lukua sisältävät Raamatun alkukertomukset. Ne alkavat kahdella peräkkäisellä, erilaisella kuvauksella maailman luomisesta. Ensimmäisen luomiskertomuksen (1. Moos. 1–2:4a) mukaan Jumala loi kaiken tyhjästä. Luomistyönsä huipentumana hän loi ihmisen. Luotuaan ihmisen mieheksi ja naiseksi hän antoi heille myös tehtävän: lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne (1. Moos. 1:28).
Merkittävin ja tärkein maailmassa lähetetty viesti on sanoma Kristuksen ylösnousemuksesta – pääsiäisaamun ihme. Herra Jeesus elää, ja me saamme elää hänen kanssaan hänen valtakunnassaan. Sovituksen viestin perustana on ylösnousemussanoma.
Israelin kansa oli saapunut korpivaelluksellaan luvatun maan, Kanaaninmaan lähelle. Matkansa aikana kansa oli kokenut monenlaisia vaiheita ja koettelemuksia, mutta Jumala oli ollut sen kanssa ja johtanut sitä vakaalla, kaikkivaltiaalla kädellään.
Paavali on kirjoittanut kirjeensä filippiläisille Rooman vankeudesta. Kirjeessä on selkeä sanoma siitä, mikä on keskeistä elämässä. Paavali kirjoittaa: "Minulle elämä on Kristus ja kuolema on voitto" (Fil. 1:21). Kristus on voimavara koettelemusten keskellä. Hän antaa myös ilon ja voiton. Filippin uskovaisille Paavali antaakin kehotuksen: "Iloitkaa aina Herrassa!” (Fil. 4:4).
Raamattu sisältää lukuisia rukouksia. Osa niistä on hyvin tunnettuja, kuten Herran siunaus (4. Moos. 6:23–27) ja Jeesuksen opettama Herran rukous (Matt. 6:9–13).
Jumala sanoi käärmeelle: ”Ja minä panen vainon sinun ja vaimon välille, ja sinun siemenes ja hänen siemenensä välille; sen pitää rikki polkemaan sinun pääs, ja sinä olet pistävä häntä kantapäähän” (1. Moos. 3:15).
Vuoden 60 alkupuolella Paavali oli vankina Roomassa. Jerusalemista alkanut vankeus oli kestänyt jo useita vuosia ja kuljettanut Paavalin monien vaiheiden ja ankarien koettelemusten läpi Kesarean kautta Roomaan. Hän ei tiennyt, pääsisikö enää koskaan vapaaksi. Näistä olosuhteista huolimatta Paavali jatkoi apostolin, sanansaattajan tehtäväänsä. Hän lähetti Roomasta kirjeitä useisiin seurakuntiin, joista Efeso oli yksi.
Psalmimme kertoo Jumalan suuruudesta ja kyselee ihmisen asemasta Jumalan edessä. Myös ensi kesän suviseura-alue Vaasassa muistuttaa Jumalan luomistyön ihmeistä. Alueen historiaa miettiessä on noussut mieleen Väinö Linnan Tuntematon sotilaan alkusanat: "Niin kuin hyvin tiedetään, on Jumala kaikkivaltias, kaikkitietävä ja kaukaa viisas. Niinpä hän oli aikoinaan antanut metsäpalon polttaa kymmeniä hehtaareja valtion metsää eräällä hietakankaalla. Tapansa mukaan koettivat ihmiset kaikkensa ponnistaen keskeyttää hänen työnsä, mutta järkähtämättä hän poltti metsää niin paljon kuin katsoi tuleviin tarkoituksiinsa sopivaksi."
Tutkimisen aiheena ovat heprealaiskirjeen alkujakeet. Kirjeen muoto poikkeaa useimmista Uuden testamentin kirjeistä, koska siitä puuttuu alkutervehdys ja kirjoittajan nimi. Tästä myös johtunee paljon pohdittu kysymys kirjeen kirjoittajasta, josta ei ole varmaa tietoa.
Kiirastorstain iltana Jeesus piti viimeisen puheen opetuslapsilleen. Jeesuksen jäähyväispuheen keskiössä oli asioista suurin, rakkaus.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys