Muistan vuoden 2003 Muhoksen Suviseurat. Olin silloin nelivuotias, omasta mielestäni jo kovin iso ja fiksu tyttö. Muistan, miten oululaisina kävimme Suviseuroissa joka päivä kotoa käsin. Se oli mielestäni hieman tylsää, sillä leiriolosuhteissa majoittuminen kuului ja kuuluu erottamattomana palasena siihen palapeliin, jota Suviseuroiksi kutsutaan.
Muutama vuosi sitten, kun olimme noin rippikouluikäisiä, joku ystävistäni otti puheeksi Suviseurat, jotka – jos Jumala soisi – järjestettäisiin vuonna 2019 taas Muhoksella, noin 30 kilometrin päässä lapsuudenkodistani. Tuolloin ajatus tuntui kaukaiselta, mutta nyt nuo seurat ovat käsillä ja järjestelyt käyvät kuumana. Konkreettisesti lähestyvät seurat ovat näkyneet lähinnä rauhanyhdistyksellä ahkerien työvuororekrytoijien muodossa. Useampikin sukulainen tai ystävä on ottanut kantaakseen jonkin vastuualueen, jotta suviseurakaupunki nousisi, eläisi ja sitten taas hiipuisi syntyäkseen uudelleen taas seuraavana kesänä.
Suviseuroihin liittyy valtavasti muistoja, joita ei aina voi yhdistää joihinkin tiettyihin seuroihin. Jokaisissa Suviseuroissa yleinen tunnelma on sama: noina muutamana kesäpäivänä saa kokea iloisia kohtaamisia uusien ja vanhojen tuttavien kanssa, laulaa ja kuunnella saarnoja seurateltassa ja sen ulkopuolella ja ostaa vaikka sata jäätelöä laukkumyyjältä, jos siltä tuntuu. Ennen kaikkea saa tuntea uskon tuomaa yhteisöllisyyttä, rauhaa ja turvaa kymmenientuhansien muiden ihmisten keskellä.
Lapsena Suviseuroja varrottiin vähintään yhtä hartaasti kuin joulua. Keväisin valtasimme kavereiden ja pikkusisarusten kanssa asuntovaunun ja leikimme seuroja rinta odotuksesta pakahtuen. Tunnelmaan päästäkseni luin kerta toisensa jälkeen Raimo österbergin Suviseuramatka-kirjaa. Suviseurojen häämöttäessä olisin ollut valmis lähtöön jo juhannuksena. Kun matkalle lopulta lähdettiin, jokainen pelto näytti auton ikkunasta seura-alueelta, ja olisin voinut vaikka vannoa, että heinäpaalikasat olivat seuratelttoja.
Nuoruusvuosieni suviseuroista muistan ensimmäisen kertani ehtoollisella, kun mieli oli herkkä ja juhlallinen siitäkin huolimatta, että leipä juuttui kitalakeen ja viini poltteli kurkussa. Muistan erityisesti nuo puuhakkeelta ja pizzalta tuoksuvat, valoisat kesäyöt, jolloin on tullut valvottua ystävien kanssa lähes auringonnousuun saakka joskus kylmyydestäkin hytisten. Olo on kuitenkin lämmin ja kevyt, kun saa nauraa ja puhella niitä näitä ja tähyillä, josko juhlaportilla näkyisi vielä tuttuja kasvoja. Vaan joskus on laskettava levolle, jotta seuraavana aamuna voisi herätä siihen, kun kaiuttimesta kuuluu Kaunis aamuaurinkomme – ja auringon saa todellakin tuntea kuumassa teltassa.
Vuoden 2019 Suviseuroilta odotan sitä, että pääsisin taas sisälle tuohon iloiseen ja kutkuttavaan kuplaan, jossa ei ole olemassa muuta kuin nykyhetki eikä huomisesta tarvitse kantaa huolta. Odotan onnistuneita seuroja niin ajallisessa kuin hengellisessäkin mielessä. Odotan sitä, että taas kerran saisin laulaa sydämestäni ja ajatella, mikä onni onkaan, kun on kesä ja suviseurat – ja saa olla nuori, vapaa ja uskomassa.
Anna-Beata Koskelo
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys