Kesätyöni museo-oppaana on tältä kesältä ohi, ja kesäkin alkaa kääntyä syksyyn. Ilmassa on syksyn tuntua, illat hämärtyvät, koulut alkoivat ja sadonkorjuu, ainakin marjojen osalta, on täydessä vauhdissa.
Tykkään syksystä. Sen väreistä, jotka yltäkylläisen vihreyden jälkeen ovat tervetulleita. Hämärtyvistä illoista, kun kynttilänvalo tai saunan kiukaan lasiluukusta loimottava tuli luo lämmintä tunnelmaa.
Tykkään ensimmäisistä tähdistä valoisien kesäöiden jälkeen. En muista ennen nähneeni tähdensiltaa, mutta nyt näin, vanhempieni mökillä Päijänteellä, kun sen valo heijastui tyynen järven pintaan. Se oli ehkä joku planeetta, koska se näytti niin isolta ja kirkkaalta.
Kuten lapset totesivat, mennyt kesä oli erilainen. Se tuntui lyhyemmältä, koska kesiimme hyvin olennaisina kuuluvat Suviseurat ja opistoseurat jäivät käymättä koronarajoitusten takia. Tätäkin kesää on mukava muistella!
Työmatkani oli lyhyt, vain pihan yli kipaisu, ja silti monesti tuntui, että sain käydä jossain kaukana, kun museovieraat itse kertoivat menneistä ajoista ja muistelivat tekemiään askareita: perunajauhon tekoa, nuotan korjaamista, hevospelein tehtyjä peltotöitä ja monia muita askareita. Tai ihan vaan juttelimme nykypäivän asioista, koska suurinosa vieraista oli muualta kuin Posiolta. Se toi vaihtelua näkemyksiini.
Viimeiseen kesätyöviikkoon mahtui erityisen monta mukavaa tapausta. Museon taakse, perinnebiotooppilaitumelle, syntyivät kaksostyttökaritsat. Siirtäessämme niitä pienempään aitaukseen emonsa kanssa, tervetullut apu tuli yllättäen, kun ohikulkenut pariskunta kuuli ihmisten ja lampaiden ääniä ja tulivat taikasauvoineen kaveriksi. Kädessä oli oikeasti kuivunut hevonhierakka, ja mies itse kutsui sitä taikasauvaksi.
Siirto kävi sutjakasti, vaikka lopuksi paljastui, että mies olikin valtion virkamiehiä. Sattumoisin juuri perinnebiotooppeja paperilla pyörittelevä, ja hän oli mielissään – tai liekeissään, kuten vaimonsa sen ilmaisi – kun pääsi kokemaan sitä livenä! Häneltä homma hoitui, toisin kuin Knallissa ja sateenvarjossa, jossa aina tuppasi tulemaan jotain sählinkiä, kun virkamiehet astuivat kehiin.
Hän pääsi antamaan nimetkin päivän vanhoille karitsoille, toisesta tuli Unelma ja toisesta Ulriikka eli Ulla eli helsinkiläisittäin Ultsi. Hieno sattuma, sillä mieheni mummo, oli Aili Ulriika ja häntä sanottiin Ullaksi. Ne eivät olleetkaan mitkään kissanristiäiset!
Samalla viikolla pääsin elämäni ekan kerran moottoripyörän kyytiin, ja sillä reissulla löysin tuulentupaani ikkunat! Verhot löysin jo aiemmin kirpputorilta.
Siitä se tupa alkaa muotoutumaan. Ääneen ajattelu tuottaa tulosta. Toiveet toteutuvat.
Lapset nauroivat joku aika sitten, että kun he ovat museolla oppaina, niin vieraat viipyvät ehkä vartin, mutta kun äiti on, niin ne jäävät koko päiväksi ja vielä saunomaankin. Tällä kertaa jäivät myös yöksi, ja toiseksikin. Opiston käynnillä voi olla siis lähes kolmenkymmenenkin vuoden päähän ulottuvia vaikutuksia.
Siksipä toivonkin, että kohta opistotalvensa aloittavat saisivat kokea yhtä antoisan "valovuoden" kuin minä, ja saisivat elämänpituisia ihmissuhteita itselleen.
Museokesän päätteeksi tuuletimme kansalllis- ja kansanpukuja museon sisällä ja pihalla piknikin merkeissä noin viidenkymmenen ihmisen ja muutaman koiran kera.
Hyvillä mielin sain sulkea kesätyöpaikkani museon ovet. Olen kokenut, että museo on sopivan neutraali kokoontumistila. Yleinen olohuone, jossa pikkuserkut yllättäin tapaavat toisensa tai löytyy ihan uusia ystäviä! Muistellaan menneitä ja päivitetään tätä hetkeä. Siksipä suunnittelenkin jo seuraavalle kesälle, ihmisiä yhteen kokoavia tapahtumia.
Mielessä kuitenkin "jos Jumala suo", kuten menneenä kesänä saatiin todeta ihan konkreettisesti monessakin asiassa.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys