Kuva Kirsti Wallenius-Riihimäeltä
Kuva Kirsti Wallenius-Riihimäeltä
Tarvitsen teräviä lyijykyniä ja paljon monisteiden nurjia puolia. Pula-ajan ihmisenä minusta on turha käyttää konseptiksi uutta paperia. Eläkkeelle jäädessäni hävitin turhan opetusmateriaalin, ja siitä riittää sopivaa paperia lopuksi elämää. Tarvitsen myös hyvän kirjoitusalustan. Ja nojatuolin ja matalan pöydän, jolle voi nostaa villasukkaiset jalat.
Kun lopulta alan koota juttua, yritän löytää tekemäni luonnokset. Niitä on monta. Joku on hukassa, toista ei löydy, kolmas on mennyt jo paperikoriin ja jotain ajatusta ei ole kirjoitettukaan muistiin. Mutta monta on siellä, missä niiden pitikin olla.
En ole moittinut itseäni tällaisesta moniulotteisesta tekemisestä sen jälkeen, kun tutustuin lineaariseen ja sykliseen ajattelutapaan. Seurasin tästä näkökulmasta erilaisia väitöskirjan tekijöitä.
Kun lineaarikko päättää tehdä väitöskirjan, hän valitsee aiheen, suunnittelee ajankäytön, etenee prosessista toiseen, ja asiat tulevat hänen koneelleen jäsenneltyinä tiedostoina. Jos hän käyttää kynää, se on kuulakynä. Väitöstilaisuudessa hän puolustaa tutkimustaan selkeillä faktoilla. Jos joku kyseenalaistaa hänen päätelmiään, luulenpa, että kyseenalaistaja on väärässä.
Syklikkokin innostuu tutkimuksesta, löytää aina uusia kiinnostavia asioita ja niistä löytyviä rönsyjä, tutkimuksen kohde vaihtuu kerta kerralta ja väitöskirja voi jäädä haaveeksi. Silti työ jatkuu, syklikko puhuu ideoistaan, saa toisia innostumaan, kenties saattamaan loppuun hänen työnsä.
Itselläni ei ole edellytyksiä rakentaa laajoja kokonaisuuksia. Mutta syklikkojen kanssa on hauska leikkiä ajatuksilla, enkä ole vihainen itselleni, vaikken tekisi ajatuksillani yhtään mitään.
Tämä vapaus on vanhuksen etuoikeus.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys