Salla Pätsi
Hiihtolomalla pääsin kokeilemaan jotain minulle aivan uutta. Olimme ystäväni kanssa koululaisten kurssien opettajina Ranuan opistolla. Taas oli sama ongelma järjestäjän taholta, minkä olen kuullut ennenkin olevan: leiriläisiä ja kurssilaisia, varsinkin lapsia ja nuoria, olisi tulossa, mutta vetäjistä ja opettajista ei ole tunkua!
Lupauduimme ajatuksella, että kannustetaan toisiamme, vaikka eri kursseilla olimmekin. Ja siksikin, että eiväthän lasten lomakurssit saa mennä mönkään sen takia, että opettaja puuttuu! Ja myös siksi, että itselleni opistotyö on edelleen sydämen asia, ja jos jotain voin sen hyväksi tehdä, teen mielelläni.
Kannustusta tarvitsimmekin, kun molemmilla alkoi hirvittää, että mihin sitä taas lupauduttiinkaan. Minä ainakin näin jo painajaisiakin: Kurssin aloitus meni ihan pieleen. Minulla ei ollut tietoakaan, ketä kurssille oli tulossa, ja sitten kadotin kaikki. Olin ihan virranviemänä ja aikoessani nousta vedestä opiston kohdalla huomasin, ettei minulla ole ylläni vaatteita ollenkaan. Ja sitä paitsi olin Jämsän opiston takana virtaavassa joessa… Sentään myötävirtaan menin, joten jospa se oli hyvä enne!
Opistolla kaikki oli niin hyvin järjestetty, että me saimme tosiaan olla vain opettajina. Sehän oli ihan ylevä tunne, ainakin minulle. Vähän kuin olisi vieraana ollut, paitsi kyllähän se vastuu painoi. Osaanko antaa kurssimaksulle vastinetta?
Kurssilaiseni olivat leipureita, ja innokkaita ja energisiä olivatkin! Varmasti ilman tekemiämme herkkujakin virtaa olisi riittänyt, kun kurssillahan tuntien välissä käydään syömässä, eli tämän tästä. Ja kun leivontakurssilla leivotaan ja maistellaan, niin nälkä ei ainakaan päässyt yllättämään!
Piti heitä vähän toppuutellakin ja pysäyttää hiljentymään pöydän ääreen. Sanoa, kuten isäni muinoin esikoisellemme tämän nuristessa ruuasta: ”Laitetaanpa kädet ristiin ja kiitetään Taivaan Isää siitä, että meillä on ruokaa, mitä syödä!” Sanoin, että niin minä kuin hekin olemme eläneet aina tässä yltäkylläisyydessä. Koskaan ei ole tarvinnut nälissään mennä nukkumaan. Ja kun puhelin tämänhetkisestä maailman tilanteesta ja siitä, että kaikilla ei ole näin hyvin, minua alkoi tietysti itkettää. Se aina vähän nolottaa, mutta olen huomannut, että se myös hiljentää kuulijat, monenkin ikäiset.
Siitäpä kehkeytyi muutamien kanssa mukavat juttutuokiot, ja koin saaneeni hiukan syvällisemmän yhteyden muutamiin pojanviikareihin! Sanoin heille, että olette aivan ihania, vaikkakin energisiä. Ja että minulla on verissä varmaan jotain itkijämuorin verta, kun samassa lauseessa on itku ja nauru.
Väliin leipuritkin tarvitsivat energian purkua, ja he halusivat saliin pelaamaan. Lupasin sillä ehdolla, jos eivät laita kurssipalautteeseen että ”oli tyhmää kun ei leivottu koko ajan”.
Ensi kerralla osaan suunnitella erilaisen ohjelman. Liikuntaa, ulkoilua ja vaikka nuotiolla syömisten laittoa. Ai ensi kerralla? Niin minä ystävänikin puheista ymmärsin, että molemmille jäi mukavat muistot ja uudelleen voisi mennä, jos tarvetta on.
Taas tuli nähtyä ja koettua opiston elämää eri kantilta. Opiston koulutussuunnittelija Sirkka sanoikin, että jokaisen opiston johtokunnan jäsenen pitäisi olla ainakin kerran opettajana kurssilla, jotta he ymmärtäisivät paremmin, mitä kaikkea onnistunut kurssi vaatii! Paljon taustatyötä ja lukuisia ihmisiä mainostamisesta hartauksien pitoon, ruuanlaittoon ja siivoamiseen.
Heitänpä siis haasteen teille, opiston johtokunnan jäsenet: ilmoittautukaa kurssiopettajaksi! Semmoiselle kurssille, joka on teidän taitojanne tai mielenkiintoanne lähellä. Jos minä siitä selvisin, selviää siitä kuka vaan!
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys