Pohjoisen alueen rauhanyhdistysten edustajat kokoontuivat Pudasjärven rauhanyhdistykselle pohtimaan leirityön tulevaisuutta Pohjois-Suomessa.
Anni-Inkeri Törmänen
Pohjoisen alueen rauhanyhdistysten edustajat kokoontuivat Pudasjärven rauhanyhdistykselle pohtimaan leirityön tulevaisuutta Pohjois-Suomessa.
Anni-Inkeri Törmänen
Anni-Inkeri Törmänen
Pudasjärvi
Pohjoisen alueen leirikeskus Rautiosaari on jouduttu sulkemaan toiminnasta 12. tammikuuta sisäilmaongelmien vuoksi. Syyskuun loppuun mennessä tehdään laaja kartoitustyö leirityön jatkumiseksi.
Pohjoisen alueen rauhanyhdistysten edustajia kokoontui keskustelemaan leirityön tulevaisuudesta Pudasjärven rauhanyhdistykselle helmikuisena perjantai-iltana.
– Leiriläisistä yli 70 prosenttia on lapsia ja nuoria. Leirityö on tärkeää myös aviopuolisoiden, aikuisten ja varttuneiden elämässä ja uskossa virkistymiselle, SRK:n toiminnallisen osaston johtaja Pekka Kainua totesi avauspuheenvuorossaan.
Rautiosaaren pitkä historia
Rautiosaaren leirikeskus on avattu vuonna 1984 eli lähes 40 vuotta sitten. Jo 1970-luvulla Rautiosaaren koululla on järjestetty leiritoimintaa. Monille pohjoisen alueen ihmisille Rautiosaaresta on tullut rakas ja tärkeä paikka. Vuonna 2019 Rautiosaaressa järjestettiin 34 leiriä ja leireillä kävi 1699 leiriläistä. Pohjois-Suomen tukialue perustettiin 1.1.2014, jolloin Kuusamon leirikeskuksen myynnin jälkeen Koillismaan ja Lapin tukialueet yhdistyivät.
Rautiosaaren leirikeskuksen sulkemiseen päädyttiin nopeasti sisäilmatulosten osoitettua tilan epäterveelliseksi käyttää. Rakennuksessa on 1980-luvulla tavallinen valesokkelirakenne, joka nykyään tiedetään riskirakenteeksi. Vakavia vaurioita oli joka puolella rakennusta, joten sen korjaamista ei pidetä realistisena vaihtoehtona.
Ratkaisuvaihtoehtojen kartoitus
Käydyssä keskustelussa nousi yksimielisesti esiin ajatus, että leirityötä pohjoisella alueella tarvitaan nyt ja myös tulevaisuudessa. Pohjoisen leiritiimin puheenjohtaja Heikki Erola muistutti leirityön tämän vuoden teemasta Tapahtukoon sinun tahtosi. Jumalalla on tahto siunata edelleen lapsiaan ja kääntää vaikeudet voitoksi. Hän antaa meille tulevaisuuden ja toivon.
Tämän vuoden syyskuun loppuun mennessä tehdään laaja kartoitustyö, selvitetään ratkaisuvaihtoehdot ja kokoonnutaan uudestaan vaihtoehtojen äärelle. Vaihtoehtoja tarkastellaan niin toiminnallisuuden kuin taloudenkin kannalta.
– Leirityötä tarvitaan. Lapset ja nuoret tarvitsevat yhteisiä kokoontumisia. Käynnissä olevan selvitystyön pohjalta ollaan valmiit etenemään, totesi SRK:n leirityön asiantuntija Asko Syrjälä.
Keskustelussa nousi tärkeäksi asiaksi, että löydetään kaikkia alueen rauhanyhdistyksiä palveleva ratkaisu yhteisessä ymmärryksessä. Siksi on hyvä hankkia riittävästi tietoa eri vaihtoehdoista, että syksyllä saadaan perusteltu yhteinen päätös aikaan.
Nyt väliaikana leiritoiminnan on tärkeää jatkua vuokratiloissa ympäri laajan Pohjois-Suomen. Pohjoisen alueen asukkailta tarvitaan nyt kekseliäisyyttä paikkojen suhteen. Illan aikana esille nousikin moni seurakuntien ja rauhanyhdistysten tila, jota pystyy vuokraamaan tähän tarkoitukseen. Esille nousevia ideoita voi välittää Asko Syrjälälle.
Opiston selvitystyö
Työryhmä on selvittämässä opistotyön mahdollisuuksia vastata paremmin nuorten tarpeisiin kouluttautua kristillisissä opistoissamme. Työryhmän loppuraportin on tavoitteena valmistua toukokuussa 2023. Myös Ranuan opistoon on enemmän hakijoita kuin mitä opiskelemaan voidaan ottaa. Illan aikana keskusteltiin myös siitä, olisiko nämä kaksi haastetta ratkaistavissa yhdessä.
Blogit
Lukijan kuva
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys