Se on iso juttu.
Jokainen lapsi on lahja molempien vanhempien suvuille. Lapsen mukana kotiin tulee sellaista herkkyyttä, jota aistii vain siellä, missä on rauhoituttu uuden elämän äärelle. Joku on puhunut taivaan tuoksusta.
Kastejuhlakin on sisällöltään ainutlaatuinen. Ja erityinen se on sisaruksille, jotka huomioidaan paremmin kuin vaikkapa ompeluseuroissa. Parhaat vaatteet kaivetaan esille. Jos ovat liian pienet, voi ison siskon ihana mekko sopia paremmin tai pienempi saa peräti uutta. Uuden vauvan kummitäti letittää hiukset ja lelut siistiytyvät paikoilleen tavallista vähemmillä huomautuksilla. Tarjoiluakin on enemmän kuin seuroissa, äidin ja hoitotädin tekemiä ja joillakin paikkakunnilla rotinoista saatuja yllätyksiä.
Entäs nyt? Maksimissaan kymmenen ihmistä! Omaa perhettä on jo kahdeksan, siihen pappi lisäksi. Siis yksi kummeista voisi tulla ja sitten ei muita! Eräässä perheessä oli asia ratkaistu niin, että lapset olivat juhlan ajan vintissä ja tulivat kun pappi ja kummit olivat poistuneet.
Ei tuntunut mukavalta. Ja siinä juhlassa, josta nyt kerron, se ei olisi tuntunut yhtään sopivalta. Vauvan isoisoisä on kastanut vanhemmat sisaruksetkin ja minä olen papin puoliso. Vaikka tapaamme harvoin, haluamme pysyä heidän lähi-ihmisinään. Tuntuu hyvälle, kun pienimmätkin tuntevat – vaikka joskus puhuttelenkin heitä väärällä nimellä tai luulen serkuiksi.
Nyt tapaamisissamme on ollut vuoden tauko. Hyvin, hyvin arasti he papilta kyselivät, olisiko korona-aikana mahdollista...?
Olisiko? Olisiko tosiaan mahdollista matkustaa parinsadan kilometrin päähän, kun rajoitukset kiristymistään kiristyvät ja oma terveys kangertelee, vaikka koronatestit ovatkin negatiivisia? Olemme varoneet itseämme, köpötelleet kotona ja ikävystyneet. Autokin reistailee, ja on kamalat pakkaset.
Jospa sittenkin olisi! Pappi läksi kokeilemaan autoa, soitti sinne ja tänne. Totesivat lopulta, että yksi vipu oli väärässä asennossa. Minä otin ompelukoneen esille ja aloin tehdä nukkeja, joita voi halia, kun isoisovanhempiin ei saa koskea. Aikuisille tein kasvomaskeja, ”etteivät muut vahingossa yski meihin koronaa”! Vauvalle emme tuoneet mitään, hänhän sai parhaan lahjan, kasteen lahjan.
Alle kouluikäiset päätimme jättää laskuista pois, koska ratikassakin he pääsevät ilmaiseksi. Väkimäärä saatiin siten pysymään kymmenessä.
Kohta vuoden olen kulkenut kotivaatteissa. Kauan katselin vaatekomeroani. Hyvän puseron löysin ja sukat ja kengät ja kokonaisuuteen sopivan kaulakorun. Vasta perillä huomasin, että olisi pitänyt ottaa myös hame.
Silva Orvokin juhlasta tuli ikimuistoinen. Valmistelut olivat piristäneet perhettäkin. Pakkassäässä oli portaille jäädytetty lyhtyihin tulppaaneja toivottamaan pieni joukko tervetulleeksi.
Turvavälien huomioiminen vaati kekseliäisyyttä. Kaikki muut aikuiset olivat arkisin monien ihmisten kanssa tekemisissä, joten tartuntavaara oli mahdollinen. Meille katettiin pöytä pirtin toiseen päähän. Näimme ja kuulimme kaiken, mutta välimatka oli monta metriä.
Pienet sisarukset kyhjäsivät sohvalla ja lauloivat aikuisten kanssa: ”Suo, että kodissamme rakkaus asuisi, niin että tosiamme hoivaamme alttiisti.” Korona-aikanakin.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys