Jouni Lesonen
”Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme.” Missä ja milloin kuulit Isä meidän -rukouksen tai olit itse mukana siinä? Kyseessä lienee toinen tutuimmista rukouksista, jonka tunnemme ja kuulemme viikoittain; rukous lausutaan yhdessä jokaisessa jumalanpalveluksessa ja kirkollisessa toimituksessa. Jokainen kastettava lapsi ”kuulee” sen ristiäisissään, siihen osallistuu rippikoulunuori konfirmaatiossaan, vihittäessä sen sanoin rukoillaan kirkoissa ja viimeisen kerran siihen osallistuu saattoväki hautajaisissa. Se kätkee sisäänsä koko ihmisen elämänkaaren.
Oletko koskaan pysähtynyt miettimään Isä meidän -rukouksen sisältöä? Luther ”pilkkoi” sen seitsemään rukoukseen ja loppuylistykseen. Emerituspiispa Eero Huovisen uudistamat ja vuoden 1999 kirkolliskokouksen hyväksymät Isä meidän -rukouksen selitykset lienevät monille ne tutuimmat.
Kaikilla seitsemällä rukouksella, tai kuten piispa Huovinen sanoittaa, ”pyynnöillä”, on omat tarkemmat selityksensä. Jokainen pyyntö ansaitsisi oman bloginsa. Tässä blogissa pysähdyn neljänteen pyyntöön, eli rukoukseen jokapäiväisestä leivästämme.
Olen miettinyt paljon, mitä tämä pyyntö tarkoitti esivanhemmilleni neljä–viisi sukupolvea sitten, siis 1900-luvun alussa. Päästäksemme kiinni tuon ajan jokapäiväiseen leipään tarvitsemme tietoja heidän sukupolvistaan ja suomalaisten elämästä ja vaiheista. Parhaiten se tapahtuu tutustumalla heidän kotipaikkakuntiensa historiaan ja mahdollisesti sieltä säilyneisiin valokuviin.
Parhaimmillaankin tietomme heidän ”leivästään” jää kapeaksi. Tietojen lisäksi voimme tehdä pieniä mielikuvitusmatkoja sadan vuoden taakse, ehkä vähän kauemmaksikin.
Katsellessani valokuvia 1920–1930-luvuilta näen niissä totisia miehiä ja naisia. Perhekuvissa on usein paljon lapsia. Vaatteet ovat pääosin tummia, jaloissa on pitkävartiset saappaat. Kesäkuvissa lapset ovat avojaloin. Hääkuvan morsian on pukeutunut mustaan, valkoisia kankaita ei ollut. Viidenkymmenen vuoden ikään ehtineet näyttävät jo vanhuksilta. Raskaat työt, pitkät päivät ja vaatimaton ravinto jättivät heihin jälkensä jo nuorina. Monet heistä näyttävät hampaattomilta.
Sata vuotta sitten eläneiden suomalaisten sanavarastoihin eivät kuuluneet sanat neuvola, terveyskeskus ja hammaslääkäri. Eikä heidän aamu- ja iltarutiineihinsa kuulunut hammasharjoja ja -tahnoja tai suihkussakäyntejä. Kerran viikossa lämmitettiin savusauna. Harvoissa talouksissa tarvittiin vaatehuoneita; lyhyt naulakko kylmässä eteisessä riitti. Kaikilla ei ollut omia kenkiä, käytettiin samoja vuorotellen. Varakkaimmilla oli erikseen kesäkengät ja talvikengät ja joillakin jopa nahkasaappaat. Oli myös narukenkiä. Ne eivät kuulemma olleet sadekelin jalkineina kovin hyvät. Sade pehmensi niitä, ne vuotivat ja hajosivat. Huopainen ”vinkkeli” oli hyvä pakkassään jalkine.
Iltarukoukseen ei hiljennytty pehmeille untuvapatjoille. Sänkyjä ei kaikille ollut, lattioille levitettiin iltaisin ”siskonpeti”, joka kerättiin aamulla pois. Patjan sisukset vaihdettiin kaksi–kolme kertaa vuodessa. Sisuksina käytettiin pitkiä, katkomattomia, pääasiassa rukiiden olkia. Sama sisältö oli myös tyynyissä. Siinä heitä nukkui useampia sisaruksia vierekkäin. Peitot olivat ohuita, ja lattia saattoi olla talvisin kylmä. Syksyn puintiaika oli juhlaa, silloin saatiin joskus riiheltä tuoksuvasta uudisviljasta leivottua hyvää ruisleipää sekä uudet, tuoreet oljet patjoihin ja tyynyihin.
Neljännestä rukouksesta Katekismuksessa todetaan, että ”Jumalan anteliaisuuteen luottaminen ei ole helppoa. Köyhyys ja hätä saavat meidät epäilemään Jumalan hyvyyttä.” Muistan aamun 1960-luvun alun elokuulta, jolloin herkässä vaiheessa oleva leipävilja kiilteli kylmän aamuauringon valossa kuuraisena. Paleltunut seuraavan talven leipävilja kynnettiin peltoon.
Viime vuosisadan alussa vaatteita ei ostettu marketeista. Muodeista ei tiedetty mitään. Äiti ja edellisen sukupolven naiset ompelivat alus- ja päällysvaatteet. Vaalea, raitainen flanelli oli pehmoinen ja miellyttävä alusvaatekangas. Päällysvaatteissa suosittiin usein tummaa, vahvaa ja kestävää sarkaa. Joskus joulupukin kontista saatiin lahjaksi joku ”ylimääräinen” vaate. Voi sitä riemua, minkä se sai aikaan. Kädet suojattiin talvisin äidin, mummon tai ehkäpä kummin kutomilla lapasilla.
Kävely oli suosituin tapa liikkua paikasta toiseen. Tosin se oli usein myös ainoa mahdollisuus liikkua. Olihan toki useissakin maataloissa hevonen ja rattaat, joten joskus liikuttiin myös hevosella. Liittyiköhän esivanhempiemme rukoukseen pyyntö, että hevonen ja muu karja säilyisi terveinä? Tämän rukouksen selitykseen sisältyy Lutherin mukaan ”ruumiin ravinto ja tarpeet, kuten ruoka, juoma, vaatteet, kengät, pelto, karja ja paljon muuta.”
”Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme.” Millaisia rukouksia, kiitosta ja pyyntöjä sisältyy sinun hiljaiseen rukoukseesi? Itse huomaan sukumme ja naapuriemme historiaan sadan vuoden taakse kurkattuani, että Jumala on antanut meille ja minulle enemmän kuin olen tarvinnut ja paljon sellaistakin, mitä en ole edes hoksannut pyytää.
Kirjoittamani on vain pieni pala Jumalan lupaamasta ja siunaamasta leivästä. Blogin lukija, vaelsitko sinäkin tätä lukiessasi menneisyyteen? Ihmetteletkö, miten on Jumala sinulle siunannut jokapäiväisen leipäsi?
Luther päättää neljännen rukouksen selityksen kauniisti: ”Että Hän opettaisi meitä tuntemaan tämän hyvyyden ja kiittäen vastaanottamaan jokapäiväisen leipämme.”
On meillä paljon oppimista ja kiitoksen aiheita.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys