Oletko kuullut sanonnan salaisuudesta? Jos sen tietää kaksi henkilöä, se ei enää ole salaisuus. Väitteen paikkansapitävyyttä on vaikea mennä kumoamaan tai toteamaan ehdottomasti oikeaksi. Monilla meistä lienee kuitenkin kokemuksia salaisuuksista, jotka tuntuvat tietävän varsin monet. Salaisuuksilla on myös taipumus matkalla hieman muuttua. Alkuperäinen salaisuus on saanut lisäväreinä monenlaisia ”mausteita” ympärilleen niin paljon, että sitä voi olla vaikea enää tunnistaa. Klisee salaisuuksien kertomisesta liittynee lapsiin, jotka kuiskuttelevat toisilleen salaisuuksia. Ehkä muistat itsekin kertoneesi lapsuudessasi salaisuuksia, joista kerron ”vain sinulle, ja muista että et kerro tätä kenellekään.”
Aivan oikeastikin on salaisuuksia, jotka tietävät vain pieni ryhmä, muutama henkilö. Valtioiden tasolla on valtiosalaisuuksia. Poliiseille kertyy poliisitoimen yhteydessä liittyviin tehtäviin monenlaisia salassa pidettäviä tietoja. Väkivaltaisten tekojen yhteydessä tutkinnan johtajat joutuvat usein medialle kertomaan: ”salassa pidettävää, en voi kommentoida.”
Puolustusvoimilla lienee paljonkin maanpuolustukseen liittyviä salaisuuksia. Kunnilla, kaupungeilla ja oikeuslaitoksilla on julkisuudelta piilossa olevia salaisuuksia. Monet seurakuntien työntekijät joutuvat työssään kuuntelemaan ihmisten ongelmia, murheita ja sielunhätää. Erityisen paljon salaisuuksia on sosiaali- ja terveydenhuollossa. Siellä ne koskevat yksityisten ihmisten terveyttä, henkilösuhteita, taloutta tai mitä tahansa heihin liittyviä asioita.
Muistan joskus työhöni liittyen lukeneeni salassa pidettäviä tietoja. Usein yksityisyyteen liittyviin, julkisuudelta salassa pidettäviin asiakirjoihin on lyöty leima ”salassa pidettävä.” Monet ihmiset joutuvat virkansa vuoksi olemaan erityisen tarkkoja siitä, että heidän haltuunsa saamat tiedot eivät pääse vuotamaan julkisuuteen. Silloin tällöin kuitenkin sattuu tahallisesti tai tahattomasti aiheutettuja lipsahduksia.
Salaisuuksia, ja niihin liittyviä tragedioita voi myös kertyä liikaa yhden ihmisen kannettavaksi. Silloin niitä joudutaan purkamaan pienissä, kollegoiden välisissä ryhmissä, jolloin pitää luottaa, että tiedot eivät pääse vuotamaan ulkopuolisille.
Jos olet kuullut salaisuuden, johon kuuluu vaatimus ”älä kerro kenellekään,” olet saanut tärkeän luottamuksen osoituksen. Ole sen arvoinen ja pidä salaisuutesi. Luottamuksen rakentaminen voi kestää vuosia, jopa vuosikymmeniä, mutta sen voi menettää muutamassa minuutissa. Salaisuuksia ei kerrota kaikille, ne ovat säilyttämisen arvoisia.
Blogin aihetta miettiessäni oli mielessäni lukuisat Raamatun teksteihin liittyvät salaisuudet. Aihetta oli kuitenkin mielenkiintoista ensiksi miettiä arkisen läheltä. Salaisuuksiahan tiedämme itse kukin. Muistelen Lutherin todenneen, että kun hän ei ymmärrä joitain Raamatun kertomuksiin liittyviä salaisuuksia, hän nostaa niille hattua ja ohittaa ne. Usein joutuu kyllä pitämään hatun pois päästä, lukipa sieltä mitä kohtaa tahansa. Silloin joutuu myöntämään, että on salaisuuksien äärellä.
Yksi mielenkiintoisimmista Raamatun salaisuuksista on, mitä Jeesus kirjoitti sormellaan maan tomuun (Joh. 8:6–9). Olemme kuulleet lukemattomia kertoja seurapuheita kyseisestä kertomuksesta. Kirjoituksen sisältöä on mietitty liittäen asia johonkin toisiin Raamatun teksteihin. Yksi kohta tomuun kirjoitetuista nimistä löytyy Jeremian profetiasta (Jer.17:13). Viittasiko Jeesus maan tomuun kirjoittaessaan siihen, emme tiedä, sekin jää salaisuudeksi.
Herramme antoi kuitenkin ymmärtää elämän tärkeimmän, uskon salaisuuden todetessaan opetuslapsilleen näin: "Teille on uskottu Jumalan valtakunnan salaisuus, mutta nuo ulkopuoliset kuulevat kaiken vain vertauksina, jotta he nähdessäänkään eivät näkisi eivätkä huomaisi, jotta he kuullessaankaan eivät kuulisi eivätkä ymmärtäisi, eivät kääntyisi eivätkä saisi anteeksi" (Mark. 4:11–12).
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys