Usko on kristillisen uskon keskeisin asia. Raamatun mukaan usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä (Hepr. 11:1). Toivomisen ja näkymättömien näkemisen lisäksi uskoon kuuluu luottamista, uskaltamista ja ojentautumista sen mukaisesti.
On helppo sanoa, että kaikki on Jumalan lahjaa, mutta mahdotonta käsittää, mitä kaikkea se merkitsee. Kuin pintaraapaisuna voimme ajatella vaikkapa maailmankaikkeuden tähtitieteellistä mittakaavaa, maanpäällisen elämän mikroskooppisen pieniä ”rakennuspalikoita”, solujen kemiallisia reaktioita tai luonnonlakien välttämättömyyttä. Kaiken tämän luoja ja ylläpitäjä on Jumala. Jumala on antanut meille jokaiselle myös ainutlaatuiset, yksilölliset lahjat, omat luonteenpiirteemme ja persoonallisuuden.
SRK:n kuva-arkisto
SRK:n kuva-arkisto
Ihminen on luotu elämään toisten yhteydessä. Jokaiselle muotoutuu elämänsä aikana oma ainutlaatuinen elämänympäristönsä ja sosiaalinen verkostonsa, jossa hän rakentaa elämäänsä suhteessa toisiin ihmisiin.
Terveys on suuri Jumalan lahja. Se voi tuntua elämässä itsestäänselvyydeltä. Sen arvo kirkastuu usein vasta silloin, kun itse tai joku läheinen sen menettää. Joskus sairaus tulee esille vähitellen, toisinaan hyvin äkillisesti. Jo pieni, ohimeneväkin sairaus kuormittaa elämää.
Aika, jossa elämme, korostaa suvaitsevaisuutta, menestystä ja rohkeaa itsensä esille tuomista. Vaatimattomat ja ujot saattavat jäädä varjoon ja muiden jalkoihin. Suvaitsevaisuuden esillä pitämisestä huolimatta saatetaan olla hyvinkin armottomia vääriin tekoihin joutuneita kohtaan. Tällaista armottomuutta Raamattu nimittää omavanhurskaudeksi.
Ihmiselämä syntyy Jumalan luomana, ja ihminen on osa Jumalan luomistyön kokonaisuutta. Raamatun mukaan Jumala loi ihmisen kuvakseen ja kaltaisekseen. Yhdestä ihmisestä hän on luonut koko ihmissuvun, kaikki kansat asumaan eri puolilla maan päällä. Hän on säätänyt niille määräajat ja asuma-alueiden rajat.
Alkukesän sykähdyttäviä luonnonääniä on käen kukunta. Kukapa ei laskisi niiden määrää, sillä niin monta elinvuotta kuulijalla sanotaan olevan jäljellä. ”Sulhonsa suloutta” käki ei ylistä, vaikka Yrjö Koskinen niin väittääkin runossaan Honkain keskellä mökkini seisoo. Vain koiraskäki kukkuu.
Ihmissuhteiden synty ja ylläpito edellyttävät vuorovaikutusta ja kommunikaatiota ihmisten kesken. Tarvitaan empatiaa, kunnioitusta, yhteistä aikaa ja ennen kaikkea rakkautta.
Maaliskuun keväisen valon edessä on toisinaan suljettava silmät, niin häikäisevää se on! Valo vaikuttaa konkreettisesti joka soluun – kasvuun ja kehitykseen, vireystilaan ja mielialaan.
Suomi on kehittynyt varsin lyhyessä ajassa maailman turvallisimpien ja parhaimpien maiden joukkoon. Itsenäisen historiansa synkässä alussa sata vuotta sitten suomalaiset nousivat toisiaan vastaan. Suomi oli köyhä ja eriarvoinen maa.
Kristinoppi selittää raamatullista käsitystä perheestä: ”Hyvä koti on Jumalan suuri lahja. Se liittää yhteen vanhemmat, lapset ja perheen muut jäsenet. Perheen perustuksena on avioliitto. Avioliitossa mies ja nainen yhtyvät koko elinikänsä kestävään liittoon. Heidän tehtävänään on Jumalan pelossa hoitaa ja kasvattaa sekä toisiaan että lapsiaan.” (KO 1948) Yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että sen perussolu, perhe ja sen perustana oleva käsitys miehen ja naisen avioliitosta kestää aikojen murroksessa. Jos käsitys perheestä on hukassa, vaikuttaa se kielteisesti myös lasten ja nuorten kasvuympäristöön.
Tästä on seurannut sekä hyvää että huonoa. Monet työn tekemistä ja elämää yleensä helpottavista keksinnöistä ovat olleet tervetulleita ja tarpeellisia.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys