Viime kesän lopulla kaksi nuorimmaista tuli kertomaan, että heillä on takapihalla ”hernemaa”. He olivat löytäneet herneiden taimia. Meitä nauratti, sillä lapset olivat kesällä ampuneet ”sorppareilla”, putkesta ja kumihansikkaan sormesta tehdyillä ampuma-aseilla, ja huomaamattaan samalla viljelleet herneitä itämään.
Ehdimme joitain herneenpalkoja nauttiakin ennen kuin kaivinkone tuli ja tasoitti pihamaan ja asetteli ruokamullat paikoilleen. Meillä ei ole pitkään aikaan ollut kunnollista pihaa, koska uusi kotimme rakennettiin keskelle entistä pihaa ja takapihakin meni mullin mallin maankaivuun myötä. Lupasin lapsille, että kun seuraavana kesänä laitan kasvimaan, he saavat laittaa sinne oman hernemaansa.
Tänä kesänä unelmastani tuli totta. Jo syksyllä nurmikkoa kylväessämme olimme merkanneet mieheni kanssa kasvimaan paikan. Keväällä ensimmäisten lämpimien päivien aikana levittelin kasvimaalleni lisää multaa, käänsin maan ja keräsin kiviä pois. Tavoitteenani ei ole työleiri vaan pieni terapiakasvimaa.
Pitkään olen haaveillut myös oman kasvimaan uusista perunoista. Silloin kun lapset olivat pieniä, kasvatin salaattia, tilliä ja persiljaa terassilla laatikoissa. Tietenkin siellä oli myös kesäkukkia. Minusta oli terapeuttista nyppiä kukista kuivia lehtiä, kun olin ensin saanut lapset nukkumaan. Mieleeni on jäänyt jo viilenemässä oleva rauhallinen kesäilta, kun juttelin kukilleni.
Tämä uusi kasvimaa on ollut mielenkiintoinen projekti. Olen lapsuuden kodissani oppinut perusasiat kasvimaan hoidosta, mutta nyt oli hauska tutustua tarkemmin lannoittamiseen, kumppanuuskasveihin ja viljelykiertoon. En ollut ennen tiennyt, että kannattaa viljellä tiettyjä kasveja vierekkäin, niin saa paremman sadon. Viljelykierto, eli kasvinvuorottelu samalla kasvupaikalla, pitää ottaa seuraavana kesänä huomioon. Silloin kasvimaani välttyy paremmin tuholaisilta ja taudeilta.
Minulla on ollut hyvänä konsulttina siskoni, joka on ilmiömäinen itseoppinut puutarhuri. Olen sanattomana seissyt hänen ympyränmuotoisen kasvimaansa reunalla ja ihaillut. Se näytti suurelta, iloiselta kärrynpyörältä. Sipulinvarsien, porkkanan naattien ja muiden vihreiden kasvisten seassa kukki ihanasti erilaisia kesäkukkia.
Siskoni pelasti kasvimaani ja minut valtavalta määrältä rikkaruohoja, sillä olin viemässä tuoretta hevosenlantaa maahani. En ollut perehtynyt tarpeeksi hyvin, että ennen kasvimaahan panoa lannan pitää olla hyvin palanutta. Sipuleita en olisi osannut liottaa tuhkavedessä. Myös monessa muussa asiassa hän osasi neuvoa minua.
Kasvimaan tekeminen ja siitä huolehtiminen on mukavan konkreettista työtä. Maan käsittely vaatii voimia ja sipulien istuttaminen ja siementen kylväminen jalkalihaksia ja hyvää selkää. Kun sain maani valmiiksi, oli tyytyväinen olo. Multapenkkejä katsoessani mietin, kuinka totta on, että ihminen on viljelijä mutta Jumala kasvun antaja.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys