Pienet lapset ovat aitoja ryhmäolentoja. Ei tarvitse kauaakaan leikkiä, kun huomaa, miten nopeasti he matkivat toinen toistansa. Tästä hyvä esimerkki on vaikkapa Yksi pieni elefantti marssi näin -leikkilaulu. On helppoa liittyä jonon jatkoksi ja tehdä samoin kuin kaikki muutkin. Kaikilla on yhdessä hauskaa. Ilo kumpuaa!
Maailmassa on paljon valtioita, joissa ihmisiä lajitellaan syntyperänsä, kansallisuutensa, uskonnollisuutensa tai poliittisten mielipiteidensä vuoksi. Kaikki eivät pääse ”samaan jonoon” ja ”samoja leikkejä leikkimään”. Jopa väärästä sanasta voidaan tuomita vankeuteen, kuolemaan tai maanpakoon. On yhteiskuntia, joissa ei saa vapaasti olla mitä mieltä tahansa. YK:n perusoikeudet eivät toteudu läheskään kaikkialla. Mielipiteenvapautta ei mielestäni länsimaissa osata tarpeeksi arvostaa. Miten monessa maassa asiat ovatkaan huonosti!
Millaiseksi maailma muuttuisi, jos kaikki oikeasti välittäisivät lähimmäisensä hyvinvoinnista? Jos aikuisten oikeasti pyrkisimme näkemään omilla silmillämme vierellämme olevan hädän tai keskusteluntarpeen? Jos kaikki kansanjohtajat suostuisivat dialogiin ja huomioisivat erilaiset kansalaisensa?
On varmaan kaikkein helpointa aloittaa omasta kotipesästä. Tai vaikeinta. En tiedä.
Nuoret voivat toisinaan hyvinkin ”mieltä osoittavalla tavalla” ilmaista sen, että he tarvitsisivat apua. Entä jos en seuraavalla kerralla loukkaantuisikaan typerästä käyttäytymisestä, vaan jaksaisin loppuun asti selvittää, mistä kenkä puristaa?
On kuitenkin vaikeaa nähdä sydämeen. Ulkokuori pettää hyvin usein. Niin on sekä nuorten että aikuisten kanssa. Projisoimme niin helposti toisiin ihmisiin tai jopa ihmisryhmiin omaa pahaa oloamme. Tahtoisimme olla mukavia ja rakastavia. Tahtoisimme, että meitä rakastetaan ja meidät hyväksytään. Jos näin ei tapahdu, saatamme muuttua äksyileviksi kiukunpesiksi. Pyrimme häiriökäyttäytymisellä saamaan kontaktia muihin ihmisiin. Etkö huomaa minua! Joskus taas jätämme toiset huomioimatta, ohitamme kiusallisen tuntuiset kontaktit. Kävelemme vain ohi.
Matka show’n varastajasta toisen huomioijaksi vaatii kärsivällisyyttä ja iskunkestävyyttä. Oman minän pistäminen syrjään ja toisen kuuntelu on todellista elämän oppikoulua. Ainakin minun tarvitsee sitä harjoitella – ja paljon. Joillakin ihmisillä huomiointi tulee kuin luuytimestä. Joillekin sen sijaan tarvitsee jopa muistuttaa ”terveestä itsekkyydestä”. älä anna toisten käyttää sinua kynnysmattona, olen kuullut sanottavan. Jokainen ihminen on Jumalan luomus, jokainen on yhtä arvokas.
Onko niin, että me ihmiset vain harvoin osaamme olla laupiaita samarialaisia lähimmäisillemme? Raamattu kuitenkin ohjeistaa rakastamaan lähimmäistä ja antaa myös hyviä esikuvia – ylimpänä itse Herra Jeesus. Ihminen on vajaamittainen, mikä ei silti mielestäni vapauta yrittämästä ja kilvoittelemasta. Suunta on selvillä ja ohjekirja käden ulottuvilla.
Jumala. Tahdon tänäänkin rakastaa Sinua yli kaiken ja lähimmäistäni niin kuin itseäni. En vain mitenkään yllä siihen. Anna Sinä voimaa ja kuljeta edes oikeaan suuntaan. Vauhdista ei ole niin väliä, sillä olethan luvannut antaa aikaa hitaimmallekin lampaallesi. älä jätä minua laumastasi jälkeen. Pidä minut edes äänenkantaman päässä. Aamen.
pekka.tuomikoski@evl.fi
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys