Eräänä päivänä, kun ympärilläni keittiössä tuijottivat likaiset astiat ja mielessäni risteilivät monet arjen kysymysmerkit, muistin lapsuudenaikaisen piilopaikkani. Se oli puu, vanha koivu. Sen nimi oli Tuhkimo (olin ristinyt muutkin pihapiirin puut ja antanut ne siskoilleni). Sen oksille kapusin, kun maailma oli musta tai jos halusin lukea rauhassa läksyni. Piilopaikka oli käytössä enimmäkseen keväisin ja syksyisin, mutta muistan istuskelleeni Tuhkimon jykevillä käsivarsilla myös talviaikaan.
Piilopaikkamuistoistani siirryin muistelemaan piilosilla-leikkiä, omia ja lasteni. Mietin leikin toimintatapaa: piilosilla olon viehätys lienee siinä, että voi hetken olla rauhassa hiljaisessa, salaisessa paikassa – hiljaa, hengittämättä, niin ettei kukaan tiedä. Ja se riemu, ehkä myös löydetyllä, kun piilopaikka paljastuu!
Nykyään ovat myös aikuiset löytäneet värityskirjat. Itse kritisoin lasten värityskirjoja liian valmiina, kaavamaisinakin malleina lasten puuhasteluun. Luova, vapaa viiva on paras viiva! Aikuisten värityskirjalla on kuitenkin tehtävänsä. Tarkka, intensiivinen työskentely värien kanssa pysäyttää hektisen ajatusvirran. Mieli saa levätä. Samanlaisen lepopaikan aikuisille voisi tarjota myös piilopaikka. Ei siellä piilopaikassa tarvitsisi olla viikonloppua, tuntikin – tai puoli – voisi riittää.
Omassa arjessani ajatukset tyyntyvät myös rauhallista musiikkia kuunnellen. Hiljaisuuskin on tärkeää. Joskus on hyvä kuunnella vain omia ajatuksiaan, jotta jaksaisi kuunnella ja ymmärtää elämää ympärillä.
Minun joulunodotukseeni on mahtunut niin paljon tunnemyrskyjä, toivoa ja epätoivoa rakkaan lapsen sairastelun keskellä, että kotona olo työviikon jälkeen on ollut paras piilopaikka.
Tänä iltana olen yhä uudelleen ja uudelleen painanut play-nappia ja olohuoneessa kuuluvat englanninkieliset Siionin laulut, ”The Lord is shepherd of this flock”. Kaunista musiikkia nuorten miesten laulamana. Kuuntelin Pooki-seuroja ja siellä kehoitettiin muistamaan myös niitä, jotka eivät sairauden tai muun syyn takia istukaan seurapenkissä. Se tuntui hyvältä.
Muistakaa meitä ja muita, istutaan ihmisen viereen ja kysytään, mitä todella kuuluu. Kiitos sinulle ystävä, joka soitit sunnuntaipuhelun! Sytytin toisen kynttilän. Valo lisääntyy, uskotaan niin. Rauhaisia joulunaluspäiviä!
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys