Tästä arvokkaasta ja ainutlaatuisesta elämästämme on vain pieni osa pyhää. Suurimman osan elämästä me uurastamme jonkinlaisten tehtävien parissa. Me aherramme päivästä toiseen ja me aherramme ennen juhlaa, jotta juhla koittaisi juhlan arvoisena. Yhtä uurastamista, etten sanoisi!
Itse kukin joutuu luultavasti jossakin vaiheessa elämäänsä miettimään, miksi tekee niin paljon työtä kuin tekee. Mikä määrä työtä on hyvä ja välttämätön? Mihin oikeastaan pyrin, jos olen jatkuvasti töissä? Mitä muita arvoja minulla voisi olla kuin ne arvot, jotka armoton työn tekeminen ja rahan ansaitseminen pitävät sisällään?
Katekismus syventää kolmannen käskyn, ”muista pyhittää lepopäivä”, merkitystä muun muassa näin: ”Jumala on antanut ihmiselle sekä työn että levon. Lepoon kuuluu muutakin kuin nukkuminen ja ruumiin lepo. Pysähtyminen Jumalan eteen on lepopäivän syvin tarkoitus.”
”Pysähtyminen Jumalan eteen”, sanoo katekismus. Tämä maallistunut maailma pysähtyy menossaan aika moninaisten asioiden eteen, aina vain harvemmin Jumalan eteen. On tärkeä tehdä havaintoja itsestään omassa henkilökohtaisessa elämässään ja miettiä, minkälaisten asioiden eteen on pysähtynyt. Jumalan eteen on tärkeä pysähtyä niin arjessa kuin pyhässä.
Omakotitaloasujilla on usein puuhaa aika tavalla. Meillä oli halontekoelämää pitkä pätkä keväällä. Olimme reippaita ja itseemme tyytyväisiä, kun aloitimme päivän halkosavotan välittömästi työpäivän jälkeen. Vaatteiden vaihto ja suoraan halkopinon äärelle. Monina, monina päivinä peräkkäin.
Työ ei tuntunut mitenkään ylitsevuotavan arkipäiväiseltä. Se oli mukavan yksitoikkoista ja kuitenkin piti vähän ajatella mitä teki, ettei hölmöillyt. Oli kauniita päiviä ja kevät teki tuloaan. Lokit kirkuivat ja veivät ääntelyllään ajatukset aivan jonnekin muualle; jonnekin toreille ja meren äärelle…
Arkiset ja arkipäiväiset askareet ovat aina elämässä mukana. Jollekin tavalliset kotityöt ovat tehtäviä, joihin tarttumista ei tarvitse edes sen kummemmin miettiä tai niihin ryhtymiseen tehdä ponnisteluja. Toisille meistä ne ovat asioita, joiden hoitaminen vaatii pienen puhuttelun pitämistä itselleen ja kunnon tsemppausta.
Jokainen voi itse määritellä, mitä omassa elämässä tarkoittaa vaikkapa viikkosiivous tai suursiivous. (Sehän on jokaisen henkilökohtainen vapaus, miten poistaa hämähäkinverkon ikkunan pielestä. Sen voi poistaa vaikka suursiivouksen yhteydessä tai kävelysauvalla ohi mennen huiskaisten. Ja voihan sen jättää poistamattakin.)
On oikeastaan aika juhlavaa ja pyhäntuoksuista, miten joku ihminen hoitaa arjessaan viherkasvejaan tai puutarhaansa. Tai suunnittelee lankavalintoja neulomistyöhönsä. Tai valmistelee aterian. Tai järjestää talttansa kotiverstaan seinälle. Tai liimaa laastarin pieneen polveen. Vaikka meillä on kuusi arkipäivää ja sen jälkeen yksi pyhäpäivä, voi nuo kuusi arkipäivää olla täynnä hetkiä, joissa on vivahde pyhästä. Vaikka lokin lento ja huuto.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys