Laila Uljas
Laila Uljas
Noin puolitoista vuotta sitten, itsenäisyyspäivänä, kävin viemässä Metsämieheni päivystykseen. Hänellä ei pysynyt mikään ruoka sisällä, ja voimat olivat vähissä.
Hän oli käynyt siellä kolme päivää aikaisemminkin, kun töissä oli iskenyt valtava kipu. Kipu oli ollut niin kova, että iso mies oli vaipunut polvilleen. En tajunnut tilanteen vakavuutta, kun hän silloin soitti kotiin. Olihan se selkä joskus muulloinkin oireillut, ja siihen oli haettu kipupiikkiä päivystyksestä. Luulin, että näin olisi ollut tälläkin kertaa. Ehdotinkin, että voisimme soittaa naprapaatille ajan.
Kun hän uudelleen meni päivystykseen, hänet laitettiin eristykseen siltä varalta, että hän olisi saanut kovan mahataudin. Juteltiin verhonraosta. Lääkäri tuli ja kertoi, että tulehdusarvot olivat 567 ja että kohta mieheni haettaisiin kuvauksiin.
En voinut lähteä kuvauksiin mukaan, kohdussani kasvoi kaksi pientä vauvaa ja mahani oli jo aika iso. Jouduin lähtemään kotiin laittamaan muille lapsille ruokaa, kun jääkaapissa ei ollut mitään pikalämmitettävää. Sielläkin minua tarvittiin. Sovittiin, että nähdään illemmalla isommassa aluesairaalassa. Se oli sen hetkinen lääkärin suunnitelma.
Oli kuitenkin jotenkin vaikea lähteä, ehkä aavistin että jotain vakavaa oli vialla. Purskahdin lohduttomaan itkuun. Mieheni otti käteni, puristi sitä lujaa ja lupasi: ”Kyllä minä tästä hengissä selviän.” Siunasimme toisiamme. Vielä ei tiedetty, mistä piti selvitä. Kätkin ne sanat ja kädenpuristuksen sydämeeni ja palasin useasti siihen hetkeen seuraavien päivien aikana. Se hetki ja lupaus toi toivoa.
Puhelin soi, ja Metsämies kertoi, että aortassa oli repeämä. Puhelu loppui lyhyeen, voimia puhumiseen ei ollut. Etsin tietoa Googlesta ja järjestin lapsille itsenäisyyspäivän kahvit. Laitoin leivokset, taittelin servietit ja sytyttelin kynttilät. Leikkasin taatelikakusta jokaiselle viipaleen kermavaahdon ja kinuskin kera.
Eihän se oikein järkevältä tuntunut, siis kahvitella kotona, kun toista viedään pillit soiden Meilahteen. Ehkä yritin järjestää lapsille sellaista normaalia elämää, kun en muutakaan osannut tehdä. Yhtäkkiä elämä tuntui kertaheitolla muuttuneen kuin hidastetuksi filmiksi, toisaalta kaikki eteni pikavauhdilla ja sisälsi aivan liian paljon tapahtumia.
Kaikesta huolimatta ympärilleni laskeutui rauha ja vahva luottamus. Ehkä se oli sekoitus kehon omia suojelumekanismeja ja raskaushormoneja. Ja taivaan Isän johdatusta. Joka tapauksessa se oli epätodellinen olotila.
Soitin uudelleen päivystykseen kysyen tilanteesta. He eivät osanneet sanoa oikeastaan mitään, niin vauhdilla mieheni oli lähtenyt kohti Meilahtea. Sain kuitenkin puhelinnumeron Meilahden päivystykseen. Soitin seuraavaksi sinne, sielläkään ei osattu kertoa muuta kuin että hän oli juuri saapunut ja viety kiireellisesti suoraan leikkaussaliin. Lupailtiin, että kirurgi soittaisi minulle, kun sopiva sauma löytyisi.
Ystäviä saapui naapurista ja vähän kauempaakin. Perhekin oli taustalla tukena. Seuraavalle aamulle kyyti sairaalaan järjestyi. Moni rukoili meidän puolestamme, ja saimme apua, jota emme edes osanneet siinä tilanteessa pyytää. Näin konkreettisesti saimme kokea Jumalan huolenpitoa ja uskovaisten joukon tukea.
Kun saavuin sairaalaan, sukelsin maailmaan, johon minulla ei oikeastaan aikaisemmin ollut pääsyä. Teho-osasto oli täynnä piuhoja, koneita, valppaita hoitajia, jotka seurasivat jokaista hetkeä ja eivät koskaan poistuneet viereltä.
Osasto oli yksi iso huone jaettuna verhoilla pienempiin huoneisiin. Näin isoja laitteita pystyttiin liikuttamaan ja apu oli lähellä, kun tilanteet saattoivat yllättäen muuttua. Metsämieskin siinä makasi, nukutettuna. Tuli uudelleen se itku, holtiton ja jostain syvältä, mutta toisaalta se tuntui puhdistavalta. Siinä hetkessä ei tarvinnut olla reipas.
Sen jälkeen pystyin kohtaamaan puolisoni, lasteni isän, kun hänet hellävaraisesti herätettiin. Verhoista tehtyyn huoneeseen tuli jopa kuplivaa hilpeyttä, joka kumpusi yhtä syvältä kuin se itku, kun hän ensimmäiseksi sanoi lääketokkurassa ja hieman humalaisella äänensävyllä: ”Ei Antti-poikaa noin vain viedä.” Tuttu Metsämies oli vielä tallessa, vaikka hän ei jaksanut kättä nostaa.
Tunteet vaihtelivat laidasta laitaan. Sanoin hoitajalle pilke silmäkulmassa, että saatiin sittenkin melkein kahdenkeskinen viikonloppu miehen kanssa, vaikka oli tuntunut ettemme sellaista ehdi järjestää ennen kuin vauvat syntyvät. Nauroimme hoitajan kanssa niin, että vedet tulivat silmiin. Metsämies lepäili silmät kiinni, mutta pieni hymynkaarre nousi hänenkin huulilleen.
Hänelle ja meille oli suotu lisää yhteisiä elinpäiviä. Ei ollut vielä Metsämiehen vuoro mennä. Kiitollisuus valtasi mieleni.
Teho-osastolla ollaan elämän ja kuoleman rajamailla. Moni käy lähellä kuolemaa. Aina kaikki eivät selviä.
Perhehuone tuli tutuksi paikaksi. Joskus siellä oli muita omaisia, vaihdettiin katseita ja joskus muutama sanakin. Joskus siellä näki kyyneleitä, mutta usein huoneessa oli aivan hiljaista ja sain olla aivan yksin. Riisuin kenkäni, makasin sohvalla ja laitoin jalat ylös, jotta veri kiertäisi paremmin. Niin iso raskausmahani oli jo.
Siinä huoneessa kaikki epäaito oli riisuttu pois.
Yhtenä päivänä siellä oli pikkutyttö, jolla oli sievät saparot ja tummat silmät. Hän oli tullut hyvästelemään äitinsä, joka makasi Metsämiehen vieressä, verhon toiselle puolella. Kirkkaalla äänellä hän kyseli kysymyksiä mieshoitajalta ja kertoi mukana olleelle huoltajalleen, miten hän oli saanut tossut joskus vauvana äidiltä. Tossut oli laitettu talteen.
Myöhemmin, kun tyttö oli jo lähtenyt, kuului kuoleman ääniä ja sitten hiljaisuutta. En ollut aikaisemmin ollut kuolevan lähellä. Pidin Metsämiehen kädestä hiukan tiukemmin kiinni. Tuntui epäreilulta, että me saimme vielä nauttia elämän lahjasta. Parantumisen kulusta ei silti vielä ollut tietoa. Ajatus siitä, että tämä elämä ei ole meidän ihmisten käsissä, tuntui hyvin todelta.
Päivä päivältä parantumista tapahtui ja kahdeksannen päivän kohdalla Metsämies sai siirtyä teho-osastolta kardologian vuodeosastolle. Muutama päivä ennen joulua saimme ennakkoon suuren joululahjan. Hän palasi kotiin. Vaikka parantuminen vielä veisi aikaa, hän oli tullut takaisin. Huomasin, miten lapsetkin huokasivat helpotuksesta.
Yhdessä ja joskus erikseen kävelimme pieniä matkoja ja keräsimme voimia ja raitista ilmaa. Aluksi matka oli vain postilaatikolle, mutta joka päivä askeleet menivät aina vähän pidemmälle. Käveltiin käsi kädessä, tuettiin toisiamme, jos tuli liukas kohta.
Hän oli laiha, näytti hyvin sairaalta ja käveli vähän kumarassa, kun vatsan seudun arvet kiristivät. Minä puolestani tepastelin vieressä ison mahani kanssa. Yhdessä jännitimme, pääsisimmekö vauvojen kanssa täysille viikoille, ja jaksaisiko Metsämies olla synnytyksessä mukana ja pitää vauvoja sylissä. Rukoiltiin, että kaikki menisi hyvin.
Aika lailla vuosi sitten saimme nauttia kahdesta täysiaikaisesta vauvasta. Metsämieskin jaksoi hoivata heitä rinnallani. Tuntui, että elämämme oli ihmeitä täynnä.
Hän on toipunut ennalleen.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys