Hanna-Maria Jurmu
Tapasimme kesällä äitini 88-vuotiaan serkun, Ainon. Osoitimme surunvalittelumme hänelle, koska hänen veljensä oli juuri kuollut. Aino-täti sanoi meille, että hänellä on ollut suurempikin suru. Hänen lapsenlapsensa oli kuollut. Tästä järkyttävissä olosuhteissa tapahtuneesta kuolemasta oli jo puoli vuotta, hän kertoi. Aino-täti sanoi kasvot vavisten, että hän ei meinaa selvitä lapsenlapsensa kuolemasta.
Miten suuri olikaan isovanhemman suru! Se oli erityistä surua, jota ei voi verrata muihin suruihin. Se ei ollut suurempaa tai pienempää kuin jonkun toisen suru. Se oli isovanhemman kiduttavaa ja riuduttavaa surua.
Rakkaus lastenlapsiin on tunne, jota sitäkään ei voi verrata muihin tunteisiin. Se on isovanhemman kokemaa ainutlaatuista rakkautta. Mielestäni tätä rakkautta Tuomas Hänninen kuvasi seurapuheessaan menneenä kesänä Ranuan opistoseuroissa. Hän rohkaisi isovanhempia siunaamaan lastenlapsiaan – niitäkin pieniä, joiden kodeissa ei siunata armoevankeliumilla. Hän muistutti, että siemen, joka tänään kylvetään, voi kantaa vuosikymmenten päästä hedelmää.
Uskovaiset isovanhemmat tekisivät varmasti kaikkensa, jotta heidän lastenlapsensa varjeltuisivat uskovaisina. Mutta lopulta isoäidit ja isoisät voivat tässäkin asiassa vain kääntyä Jumalan puoleen.
Meillä on kolme pientä lastenlasta. Lähdemme syyskuun loppupuolella etelään juhlimaan heidän syntymäpäiviään. Kaari täyttää Espoossa seitsemän vuotta ja Sulo ja Alva Vantaalla viisi ja kaksi. On ihana antaa heille lahjat ja juhlia heidän kanssaan. Kunpa saisimme nähdä heidän varttuvan aikuisuuteen uskonlahja sydämellään, aarteenaan, kaikista tärkeistä asioista aivan tärkeimpänä!
Nytkin vielä syksyn viilenneinä päivinä silmieni edessä on kuva näistä pienistä menneen kesän kuuman auringonpaisteisissa Suviseuroissa. Muistan, kuinka Kaari lähti seurakentällä tyttöjoukon kanssa vanhempien luota karkkikioskille. Siinä otettiin ilmiselvästi ensikertoja haltuun isoa seura-aluetta ilman vanhempia. Äidit tarkistivat lähtijöiden rahapusseja ja seurasivat katseillaan, kun nämä pienet neidit lähtivät leveänä ketjuna käsi kädessä karkkiostoksille.
Silmissä on myös kuva pikku-Alvasta, joka kieppuu vielä lähellä vanhempiaan eikä aiheuta paljon huolta katoamismahdollisuudellaan. Hänelle tuovat suurta iloa pienen pienet asiat. Suloa pitää sen sijaan pitää tarkasti silmällä, kun hän potkii palloa toisten serkkujensa kanssa. Hänen lapsenriemunsa on valtava. Reviiri on jo laajenemassa, ja muutamassa sekunnissa saattaa lapsen huomio suuntautua muualle niin, että vanhemmat eivät osukaan enää näkökenttään. Sulo ei pelkää. Hän hihkuu ilosta.
Raamatun tekstiä mukaillen toivon, että meidän pienet rakkaat leikkisivät tulevinakin vuosina Jerusalemin kaupungin kaduilla, jotka täyttyvät pienistä pojista ja piikaisista. Ja toivon, että kun he ovat nuoria, he muistaisivat Luojaansa, etteivät koskaan tulisi pahat päivät, jolloin he sanoisivat: eivät ne enää minulle kelpaa.
Venäläinen kirjailija Fedor Dostojevski kirjoittaa eräässä kertomuksessa nuoresta tytöstä, jonka vanhemmat ovat kuolleet, ja tyttö elää vanhan mummonsa kanssa. Kertomuksen tyttö kuvailee uudelle tuttavuudelleen näin:
”Hän [mummo] on sokea eikä ole päästänyt minua mihinkään koko elämäni aikana, niin että olen melkein unohtanut puhumisen taidon. Ja kun olin vähän vallaton kaksi vuotta sitten ja hän huomasi, ettei pystynyt hillitsemään minua, hän otti ja kutsui luokseen ja kiinnitti hakaneulalla vaatteeni omiinsa – siitä lähtien olemme istuneet niin kaiket päivät; hän kutoo sukkaa, vaikka onkin sokea, ja minä istun hänen vieressään, ompelen tai luen ääneen jotakin kirjaa – kummallinen elämäntapa tuokin, jo kaksi vuotta olen ollut neulalla kiinni…”
Kaunokirjallisen tekstin lukijalla on aina ilo ja oikeus etsiä erilaisia merkityksiä ja tasoja lukemastaan. Tämänkin kyseisen kertomuksen kohdasta voin ajatella, että hakaneulalla on myös vertauskuvallinen merkitys. Isovanhempi voi kantaa huolta lapsenlapsestaan, ajatella tätä ”päivin ja öin”, rakastaa häntä ilon ja surun hetkillä, olla hänen elämästään aina kiinnostunut. Isovanhempi rakastaa lapsenlastaan, mitä ikinä tapahtuukaan.
Kertomuksen hakaneula on rakkauden neula, joka ei irtoa milloinkaan, ei petä milloinkaan. Se on kultainen hakaneula.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys