Laila Uljas
Makuuhuoneesta saapuu ensin yksi pieni ihminen, joka on juuri herännyt päiväunilta. Kohta myös toinen pikku ihminen saapuu äidin luokse. He laittavat pehmeät, pyöreät kädet kaulani ympärille ja lämpimät posket omaa poskeani vasten. Silmät ovat vielä uniset.
Syliin mahtuu hyvin kaksi kolmevuotiasta. Yksi yhdelle polvelle ja toinen toiselle. Nämä ovat niitä äitiyden parhaita hetkiä. Uninen lapsi, joka kiipeää syliin ja on hetken aivan rauhassa. Olen joskus ajatellut, että juuri näitä hetkiä jään kaipaamaan sitten, kun itsellä ei ole enää pieniä lapsia. Mutta vielä ei olla saavuttu siihen vaiheeseen. Kun kirjoitan tätä tekstiä, 39 viikkoa raskautta on tullut täyteen. Kohta saapuu pieni uusi vauva. Joka kerta se on yhtä ihmeellistä.
Olen yleensä sellainen ihminen, joka ei helposti itke, mutta se on jännä juttu, miten raskaushormonit vaikuttavat ihmiseen. Silloin sekä ilon- että surunkyyneleet nousevat helposti silmiin. Naurukin tulee kuin jostain syvemmältä. Terveydenhoitaja kertoi, että näin me herkistymme aistimaan paremmin tulevan vauvan viestejä. Tämä tuntui tosi merkitykselliseltä.
Positiivinen raskaustesti herättää monenlaisia tuntemuksia. Voi olla, että mahanpohjassa kutkuttaa, kun ajattelee uuden elämän alkua. Joskus voi tuntua ahdistavalta. Ja usein sitä jo järjestää mielessään, mitä asioita elämässä täytyy muuttaa ja suunnitella nyt toisin, kun yhdeksän kuukauden päästä saapuu uusi pienokainen.
Raskaus on kovin yksilöllistä. En erityisesti nauti raskaana olemisesta, enkä koe niin kuin toiset, että olisin silloin elämäni kunnossa. Eri kerroillakin voi olla hiukan erilaista. Tällä kertaa ehdin jo ajatella, että ehkä siellä onkin kaksi, kun pahoinvointi oli niin paha. Sanoin Metsämiehelle, että varasin yksityiselle varhaisultraääniajan. Halusin tietää, oliko siellä yksi vai kaksi. Ajattelin myös, että ehkä se, että näen sykkivän sydämen, antaisi minulle voimia selviytyä raskaista pahoinvointikuukausista.
Tällä kertaa siellä oli vain yksi. Ihan rehellisesti sanoen olin aluksi pettynyt. Sanoinkin kätilölle, että toivoisin, että kaikki raskaudet olisivat kaksosraskauksia; kaksi vauvaa yhden raskauden hinnalla. Itse asiassa meidän kaksosten oli hiukan hankala aluksi ymmärtää, että voisi syntyä vain yksi vauva kerrallaan. Kun kerroimme että meille on syntymässä poika, Pikkumies lisäsi siihen: ”Ja tyttö!” Ja kun näytimme yhdellä sormella, että vauvoja oli nyt vain yksi, hän näytti kaksi sormea ja sanoi: ”Ei, kaksi!” Minua hymyilytti, tai oikeastaan nauratti, miten hänen maailmassaan kaksoset olivat itsestäänselvyyksiä. Itse asiassa, eihän uuden elämän alku koskaan itsestäänselvyys ole.
Olen lääketieteellisestä näkökulmasta iäkäs äiti, vaikken oikein haluaisi myöntää sitä. Mutta tiedän, että monet riskit kasvavat iän myötä. Sen takia halusin ottaa kaikki seulonnat vastaan. Haluan olla henkisesti valmistautunut, jos jotain poikkeavaa tulisi esille. Haluan myös, että lapseni saa parasta mahdollista hoitoa, jos sille ilmenee tarvetta.
Tähän menneessä kaikki testitulokset ovat olleet normaaleja. Seulonnat eivät tietenkään kerro kaikkea. Lapsi voi syntyä terveenä, ja myöhemmin voi ilmentyä jotain, mikä vaatii lisää hoitoa ja huolenpitoa. Tämänkin olemme saaneet kokea. Sen takia en enää kirjoita synnytysilmoitusviestiin, että meille on syntynyt terve lapsi. Kirjoitan, että voidaan hyvin. Vain aika näyttää onko lapsi terve.
Koen, että ehkä olin nuorempana jotenkin huolettomampi vauvaa odottaessani. Vanhempana sitä tarkkailee omaa kehoa ja vauvan liikkeitä tarkemmin. Nykyään elämme myös mieheni kanssa raskausajan läpi yhdessä aivan toisella tavalla kuin silloin nuorena. Raskausaika usein vaatii myös puolisolta paljon. Mutta kun yhdessä tehdään ja toinen pyyteettömästi auttaa, syntyy me-henki: kyllä me yhdessä tästä raskaudesta selvitään. Ja ihan pian kohtaamme synnytyksenkin yhdessä.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys