Kaksikymmentä vuotta sitten olin ensimmäistä kertaa rakastunut. Päättömästi, kokonaisvaltaisesti, toivoa täynnä. Maailmassa ei ollut mitään niin täydellistä kuin se poika. Hänen luonteensa, tapansa ottaa muut huomioon, naurunsa, käsien kauneus ja silmien erikoinen väri. Ensimmäinen katse ja tervehdyksen kädenpuristus sai minussa liikkeelle jotain ennenkokematonta. Täydellisen viatonta, mutta aivan uutta. Olin viisitoistavuotias, kun maailma seisahtui millisekunniksi siinä suviseurakentän väentungoksessa, eikä koskaan palannut ennalleen.
Se oli aikaa, jolloin tekstiviestissä sai olla korkeintaan 160 merkkiä ja jokainen viesti maksoi markan. Meillä oli vanhempieni kanssa sopimus, että puhelinlasku sai olla korkeintaan sadan markan suuruinen. Laskin, että minulla on varaa kolmeen tekstiviestiin tai kolmeen puheluminuuttiin per päivä. Mutta miten se olisi riittänyt, kun koko ajan janosi yhteyttä tähän uuteen ihmiseen, ja kun piti pystyä vielä raportoimaan ystäville kaikki, mitä tapahtui tai ajattelin olevan tapahtumassa?
Kävi niin, että puhelinlasku paisui heinäkuussa kaksinkertaiseksi. En muista, miten sen toisen satasen vanhemmilleni maksoin, mutta jotenkin sain sen hoidettua. Sen jälkeen helpotti, sillä välimatka kutistui sellaiseksi, että tapasimme rakkauteni kohteen kanssa lähes päivittäin. Viestejä piti silti edelleen laittaa, joten tarkkana sai olla, mutta toista kertaa en määriteltyä rajaa ylittänyt.
Se syksy oli ensin täynnä aurinkoa ja värikylläisiä lehtiä. Maailma oli kaunis, kauniimpi kuin koskaan. Minä taisin sädehtiä, loistaa, hehkua. Olin viisitoista ja ajattelin kai, ettei kukaan ole koskaan voinut kokea mitään samanlaista.
Meitä oli kaksi niin kovin nuorta, keskeneräisiä kumpainenkin. Oli yhteisiä iltoja porukassa, naurua ja kahdenkeskisiä katseita. Minussa kasvoi koko ajan varmuus siitä, että tässä on nyt jotain suurta, tähän haluan jäädä.
Ja sitten puut riisuivat värikkäät asut yltään ja tuli harmaa marraskuu. Tuli hetkiä, joissa piti puhua siitä, mitä välillämme oli tapahtunut, eivätkä näkemyksemme vastanneetkaan toisiaan. Tuli hämmennys, suru, loukkaantuminen. Pimeys tuntui nielevän kaiken, eikä elämässä ollut enää iloa. Minä olin viisitoista, ja sydämeni oli särkynyt.
Päiväkirjan sivu toisensa jälkeen täyttyi rukouksista ja kyselyistä, miten tämä on mahdollista, kuinka saatoin ymmärtää kaiken niin väärin. Kirjoitin pitkiä kirjeitä tai roikuin vyötäröstä alaspäin ruokailuhuoneen ikkunasta ulkona voidakseni vuodattaa tuskaani puhelimen välityksellä ystävilleni ilman, että sisarukset tai vanhemmat olisivat kuulleet.
Masennuin, tai oikeastaan jo olemassa ollut masennus syveni. En uskonut koskaan voivani selvitä. Kotikaupungin jokainen katu tuntui olevan täynnä muistoja, jotka repivät sieluani auki. Kuukausien myötä kipu ei helpottanut, vaan syveni ja imi elämäniloni kokonaan. Oli pakko päästä pois, irrottautua.
“Kerran vielä merkityksen saavat
kaikki itkut, kaikki lyödyt haavat.
Aika kutoo suurta salaisuutta,
kivun kautta Jumala luo uutta.
Mikään aika ei voi mennä hukkaan,
kyyneleetkin puhkeavat kukkaan.
Vaikkei silmä vielä nähdä saata,
tuskakin on toivon kasvumaata.”
Tätä Anna-Mari Kaskisen runoa toistelin tuolloin itsekseni, rukouksena, voimalauseina. Ja juuri niin kävi. Tasan puolitoista vuotta sen jälkeen, kun ensimmäinen tervehdys Petäjäveden suviseurapelloilla oli vaihdettu, pakenin Reisjärven opiston suojiin. Sain oppilaspaikan kevätlukukaudelle, ja se aika muutti elämäni suunnan. Opisto yhdisti minut ja edellisen vuosikurssin opiskelijan, ja hyvin nopeasti menimme naimisiin, nipin napin täysi-ikäisinä.
Monta kertaa olen pysähtynyt muistelemaan tuota kipeänkaunista aikaa. Olen ajatellut lämmöllä poikaa, jonka kanssa meistä ei koskaan tullut paria, edes hetkeksi. Olen ollut iloinen hänen perustaessaan perheen ja kiitollinen sekä niistä hetkistä joita koimme yhdessä että siitä, että kaikki jäi vain unelmien tasolle. Emme me olisi yhteen sopineet, Taivaan Isä tiesi sen. Mutta ilman tuota kokemusta en olisi lähtenyt opistoon juuri silloin. Varmaan me olisimme puolisoni kanssa joskus myöhemmin tavanneet, mutta polkumme olisi muodostunut aivan toisenlaiseksi.
Kaksikymmentä vuotta on kulunut. Vanhin elävistä lapsistamme on nyt juuri sen ikäinen kuin minä tuona heinäkuun sunnuntaina. Hän on niin kovin nuori, kun äitinä häntä katson. Silti hänessä on tuttu elämän palo, unelmien usva silmissään, vielä jäsentymättömiä tulevaisuuden toiveita. Katson häntä ja haluan suojella siltä kivulta, jota itse koin.
Sitten muistan taas kaiken kauniin ja ajattelen, miten onnellinen niissä hetkissä olin. Ja haluan, että jokainen lapsistani saisi kokea saman. Sillä sitäkin nuoruus on.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys