Vilkaisen luokan kelloa ja alan lopetella viikon viimeistä arviointikeskustelua. Kello on puoli neljä perjantaina. Hymähdän ajatukselle, että tunnin päästä kotona alkaa yhden lapsemme kaverisynttärit. Päiväkodin pihassa muistan, että unohdin aamulla ottaa piparitaikinat sulamaan. Soitto kotiin kertoo siitä, että kaikki ei ole minun vastuullani: taikinat ovat sulamassa ja odottamassa leipojia ja koti siivottuna. Kun kaikki kolme lasta on koukittu kyytiin, niin matkaamme hidastaa vielä kodin lähellä sattunut kolari. Hinausauto on kirjaimellisesti tiellä poikittain.
Voisi kuvitella, että tilanne olisi jotenkin stressaava, mutta sitä se ei ole. Olen ylpeä itsestäni, että pystyn olemaan levollisin mielin. Tuoreessa muistissa on vielä ajat, kun lasten kaverisynttäreitä järjestettiin ainoastaan lauantaisin, ja niihin sitten menikin koko perheen koko päivä. Muistan mieheni epätoivoisen katseen joskus ja kysymyksen: ”Mihin asti näitä jatketaan?”
Omaa muutosta ei aina välttämättä itse huomaa, mutta tämä syntymäpäiväesimerkki kertoo minulle useammastakin asiasta: Ensinäkin itse pystyn ottaa rennommin ja lapset kasvavat, eikä minun tarvitse enää huolehtia isompien synttäriohjelmista ja pienempienkin osalta olen laskenut rimaa. Minun ei tarvitse enää kehitellä joka synttäreille uusia näytelmiä tai muuta sellaista. Vaikka näiden synttäreiden ajankohta ei ollut perheen kannalta paras mahdollinen, lapsia pääsi mukavasti paikalle ja oli ilo seurata, miten mukavasti rupatellen piparkakut saivat hienoja koristeluita.
En voi olla ihmettelemättä, miten nopeasti tämä joulukuu taas koittikaan. Taas yksi vuosi alkaa kaartaa lopuilleen. Samalla se tarkoittaa minun blogistiurani päättymistä tässä Päivämiehen verkkolehdessä. Minulle tämä vuosi on ollut sopivan mittainen aika kirjoitella näitä tekstejä. Missään vaiheessa ei ole harmittanut, että tähän tehtävään lähdin, ja voin suositella tätä muillekin, joilla kirjoittaminen ja omien ajatusten jakaminen kiinnostaa. Tämä tehtävä on ollut hyvin turvallinen siinä mielessä, että tekstit ovat menneet toimittajalle ennen niiden julkaisua. Olen kokenut tuon suurena etuoikeutena. Mutta tässä vaiheessa haluan lämpimästi kiittää myös lukijapalautteiden lähettäjiä. Vasta teidän kauttanne teksteistä on tullut jotenkin erityisen merkityksellisiä.
Esittelytekstissä kirjoitin, että minua kiinnostavat asiat ja ajattelutavat, jotka auttavat ihmisiä jaksamaan paremmin. En tiedä, ovatko nuo aiheet näkyneet teksteissäni, sillä aiheitani en ole mitenkään erityisesti valikoinut, vaan ne ovat vain jostain syystä tulleet mieleeni. Varsinaisesti uskomiseen liittyvistä asioista olen kirjoittanut hyvin vähän, mutta toivon että teksteistäni on välittynyt uskon voima. Se, että vaikka ajattelen, että omilla ajattelutavoilla voi vaikuttaa omaan jaksamiseen, on olemassa vielä suurempi voimanlähde.
Kirjoittelen tätä tekstiä esikoisen pöydän ääressä. Huomaan pöydällä kauniin koriste-esineen: siinä enkeli pitelee hellästi käsissään pientä lintua. Voisin samaistua tuohon enkeliin, sillä tämänhetkisessä elämässäni käteni useasti hoitavat pieniä, noita pieniä lintusia. Mutta samaistun myös tuohon lintuun. Koen, että saan olla linnun lailla Korkeimman käsien suojassa. Se tuo elämääni tietynlaista huolettomuutta. Se ei passivoi minua, eikä poista vastuun ottamista omasta jaksamisestani, mutta se tarjoaa minulle turvan. Olen huomannut, etten läheskään aina edes tiedä, mikä minulle on parasta, mutta uskon, että taivaan Isällä on hyvä suunnitelma minullekin ja voin kokea olevani hänen suojassaan.
Joulu lähestyy. Se tietää kaiken ihanuuden lisäksi paljon työtä ja muistamista. Onneksi joulu ei vaadi tietynlaisia valmisteluja. Lasten kasvaessa tulee kuitenkin uusia tilanteita vastaan: eräänä päivänä joku lapsistamme totesi, että tänä vuonna ainakin tehdään kunnon joulusiivous, sellainen että kaikki kaapitkin käydään läpi. Huh, huh. Lupasin kyllä, että saa toki siivota.
Kuudes lapsemme on syntynyt jouluna. Jouluaatto eteni silloin perinteisesti, mutta aattoilta hiljeni Jouluyö, juhla yö -laulun tunnelmissa. Oloni oli vähän odottava. Yöllä tulikin lähtö sairaalaan, ja lapsemme saivat herätä jouluaamun riemuun kuulemalla, että heille on syntynyt ensimmäinen veli.
Toivon, että alkavaan joulunaikaan sisältyisi mahdollisimman paljon hetkiä, jolloin pysähdyn Joulun Lapsen äärelle. Yhtenä joulukoristeena meillä on jo vuosien ajan ollut pieni kapaloon kääritty nukke, jonka nukkumapaikkana on puinen mandariinilaatikko. Tämän koristeen paikkana on keittiön sivupöytä. Toisinaan sivupöytä täyttyy kaikenlaisista lehdistä ja muista tavaroista ja seimestä näkyy vain osa.
Välillä sotkut harmittavat, mutta toisaalta näky on myös hyvin vertauskuvallinen. Elämä pikkulapsiperheessä joulunakin on usein hyvin täyttä, mutta ei Vapahtajan syntyessäkään ulkoisia puitteita ollut huolella valmisteltu. Ja siksipä riittääkin, että sydämessä on tilaa Joulun Lapselle. Haluankin toivottaa kaikille lukijoille siunattua joulun aikaa ja toiveikasta uutta vuotta.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys